Kako da pametno i savesno iskoristite staru odeću?

Avatar photo
odeca reciklaza

Da li ste znali da su modna i tekstilna industrija među najvećim zagađivačima prirode u svetu? Ove industrije imaju višestruke negativne uticaje na životnu sredinu, uključujući emisiju štetnih gasova, zagađenje voda, prekomernu potrošnju vode, upotrebu štetnih hemikalija i proizvodnju velikih količina tekstilnog otpada.

Ponekad nismo ni svesni da i mi učestvujemo u ovom procesu zagađenja. Modni trendovi koji se brzo menjaju, nekvalitetna odeća koja ne može da se nosi više sezona, kao i impulsivna kupovina ponekad dovedu do toga da naš ormar bude prepun odeće koju više ne nosimo i koju u tom slučaju najčešče bacamo.

Umesto da tu odeću bacamo i na taj način proizvedemo još više tekstilnog otpada, trebalo bi učiniti nešto pametnije i odgovornije. ZdraviJa, kao i uvek, ima dobre ideje o tome šta bi trebalo učiniti.

1. Donirajte

Jedan od najboljih načina da iskoristite staru odeću na plemenit način je donacija. Lokalne dobrotvorne organizacije, poput Crvenog krsta ili drugih humanitarnih udruženja, uvek su u potrazi za odećom koja bi mogla poslužiti onima kojima je to potrebno. Pre nego što odeću donirate uverite se da nije pocepana, operite je i lepo složite.

sivanje

2. Organizujte razmenu odeće sa prijateljima

Ova praksa će vam omogućiti da obnovite svoj ormar bez dodatnih troškova, ali i podstaći vaše prijatelje da razmišljaju o održivoj modi. Razmena odeće postala je jako popularna kao deo pokreta koji se bori za smanjenje tekstilnog otpada.

3. Reciklirajte

Postoji niz kreativnih načina kako možete transformisati staru odeću u nešto potpuno novo. Od starog džempera možete napraviti rukavice, šal ili kapu, od farmerica možete napraviti torbe ili cegere, staru majicu možete koristiti kao krpu za brisanje ili od nje sašiti trakice za kosu, od košulje možete napraviti jastučnicu itd.

reciklaza garderobe

Možda te zanima
odrzivi brendovi oznake

Ukoliko niste vešti u krojenju i šivenju, postoji mogućnost da odeću predate radionicama ili brendovima koji se bave reciklažom odeće. Mnoge modne marke sve više teže ka održivosti, pa preuzimaju staru odeću i koriste je da naprave nove komade, smanjujući tako negativan uticaj na životnu sredinu.

4. Okrenite se vintidž modi

Stare komade odeće možete stilizovati na moderan način ili ih kombinovati sa savremenim komadima. Na ovaj način će vaš modni izraz biti potpuno autentičan, a u isto vreme ćete promovisati održivu modu i brigu o našoj planeti.

Ovakav način odevanja postaje sve popularniji čak i u svetu visoke mode, pa tako i poznata robna kuća u Parizu u kojoj se prodaje dizajnerska odeća, Galerija Lafajet, u svojim prostorijama ima široku ponudu second hand odeće.

Dakle, pre nego što sledeći put pomislite kako bi trebalo da staru odeću bacite, razmislite o održivim alternativama.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh