Kako ispravno izabrati proizvod za zaštitu od sunca?

Avatar photo

Najtoplije i mnogima omiljeno godišnje doba, osim zabave i uživanja, donosi i mnogo briga oko zaštite kože od sunca. Iako ste mnogo puta do sada slušali ili čitali o zaštiti kože od sunca, nije na odmet ponoviti gradivo. Posebno jer se radi o veoma važnoj temi na koju uvijek treba da mislimo. Jedna od osnovnih stvari o kojoj treba da povedete računa je izbor proizvoda za zaštitu od sunca.

Provodite li mnogo vremena na suncu izlažete se riziku da vam se koža oštetiti i da se na njoj pojave nepravilnosti, bore ili pjegice. Kako biste spriječili neželjene situacije bitno je opskrbiti se proizvodima koji će vašu kožu zaštiti od sunčevih zraka.

Na tržištu danas možete pronaći mnoštvo različitih preparata, te vjerujemo da je izbor pravog veoma težak. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći prilikom izbora odgovarajućeg preparata.

Šta vam govori SPF?

SPF je oznaka koja pokazuje koliko neki proizvod filtrira UVB zrake. Ovaj faktor se određuje prema tome koliko dugo se koža može sama štititi od sunca. To je vrijeme tokom kojeg koža može biti izložena suncu bez da nastanu opekotine od sunca. Ono u prosjeku iznosi od 5 do 30 minuta, ali to zavisi od mnogo faktora.

Što je SPF veći, to je veća zaštita od opekotina. Bez obzira na to koji SPF koristite, trebali biste proizvod nanositi barem svaka dva sata.

Pročitajte Evo zbog čega SPF mora postati dio vaše svakodnevne rutine

Šta je sa UVA zrakama?

Gore smo objasnili da UVB zrake stvaraju opekotine. Za razliku od njih, UVA zrake su manje intezivne ali češće i dublje ulaze pod kožu, te samim tim stvaraju veće posljedice po kožu. One uzrokuju fotostarenje, netoleranciju na sunce, poremećaje pigmentacije te karcinoma kože.

Na preparatu za sunčanje trebala bi da stoji oznaka ukoliko preparat sadrži SPF i koliki, te da li štiti od UVA zraka. Ukoliko stoji samo SPF oznaka, znači da preparat ne štiti od UVA zraka. 

Dakle, birajte proizvod koji na sebi nosi oznake SPF i UVA.

Kakve posljedice ostavljaju IRA zraci?

Za razliku od najčešće spominjanih UVA i UVB zraka, infracrveno zračenje, naročito IRA zraci, prodiru kroz cijelu kožu, sve do potkožnog tkiva. Njihov utjecaj na kožu umnogome zavisi od dužine izlaganja, pa se u toku samo jednog sata kod 60 posto osoba ispolji štetno dejstvo pomenutih zraka, objašnjavaju stručnjaci.

Zaštita od sunca u vodi

Nisu svi proizvodi jednako otporni na vodu. Trebali biste na proizvodima potražiti oznake koje će vam dati do znanja kada se trebate ponovno namazati.

Obično je to između 40 i 80 minuta nakon što ste izašli iz mora. Svaki proizvod ima vlastiti nivo otpornosti na vodu, stoga pročitajte oznake i slijedite upute koliko se često primjenjuje.

Možda te zanima
aloe vera

Birajte provjereni preparat

Prilikom izbora preparata za zaštitu od sunca birajte proizvod koji je dermatološki testiran i prilagođen vašem tipu kože.

Ladival je kvalitetna, medicinska kozmetika, za zaštitu kože od sunca njemačke kuće STADA. Ladival proizvodi su dermatološki ispitani i prilagođeni svim tipovima kože, a posebno osobama sa osjetljivom kožom sklonoj alergijama, kao  i osobama sa masnom kožom i aknama, te nježnoj dječijoj koži.

Sadrži visokoefikasne i fotostabilne UVA/UVB filtere, kao i ćelijski aktivan kompleks antioksidanasa koji štiti kožu od IR-A zraka, sprečava njeno oštećenje, razgradnju kolagena i stvaranje bora.

Na koži ne ostavlja ljepljivi film i ne masti je, a sadrži pantenol i vitamin E.

Dodatni savjeti za zaštitu od sunca:

  • Izbjegavati izlaganje suncu u periodu od 10h do 16h.
  • Nanosite zaštitu od sunca najmanje svakih 80 minuta, ali i češće, ako ste mnogo u moru ili se jednostavno, više znojite.
  • Nosite šešir, sunčane naočale koje blokiraju UVA i UVB zrake te laganu i svijetlu odjeću za pokrivanje kože izložene suncu.
  • Odaberite zaštitnu kremu koja ne sadrži PEG emulgatore, boje, mirise i konzervanse, jer bi mogli da iritiraju i štete koži.
  • Vodite računa o ishrani i pijte dosta tečnosti.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh