Kako ispravno izabrati proizvod za zaštitu od sunca?

Avatar photo
zaštita od sunčanja

Najtoplije i mnogima omiljeno godišnje doba, osim zabave i uživanja, donosi i mnogo briga oko zaštite kože od sunca. Iako ste mnogo puta do sada slušali ili čitali o zaštiti kože od sunca, nije na odmet ponoviti gradivo. Posebno jer se radi o veoma važnoj temi na koju uvek treba da mislimo. Jedna od osnovnih stvari o kojoj treba da povedete računa je izbor proizvoda za zaštitu od sunca.

Provodite li mnogo vremena na suncu izlažete se riziku da vam se koža oštetiti i da se na njoj pojave nepravilnosti, bore ili pegice. Kako biste sprečili neželjene situacije bitno je opskrbiti se proizvodima koji će vašu kožu zaštiti od sunčevih zraka.

Na tržištu danas možete pronaći mnoštvo različitih preparata, te verujemo da je izbor pravog veoma težak. U nastavku donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći prilikom izbora odgovarajućeg preparata.

Šta vam govori SPF?

SPF je oznaka koja pokazuje koliko neki proizvod filtrira UVB zrake. Ovaj faktor se određuje prema tome koliko dugo se koža može sama štititi od sunca. To je vreme tokom kojeg koža može biti izložena suncu bez da nastanu opekotine od sunca. Ono u proseku iznosi od 5 do 30 minuta, ali to zavisi od mnogo faktora.

Što je SPF veći, to je veća zaštita od opekotina. Bez obzira na to koji SPF koristite, proizvod treba da nanosite barem svaka dva sata.

Pročitajte Evo zbog čega SPF mora postati deo vaše svakodnevne rutine

zaštitu od sunca
@pinterest

Šta je sa UVA zracima?

Gore smo objasnili da UVB zraci stvaraju opekotine. Za razliku od njih, UVA zraci su manje intezivni ali češće i dublje ulaze pod kožu, te samim tim stvaraju veće posledice po kožu. One uzrokuju fotostarenje, netoleranciju na sunce, poremećaje pigmentacije ili čak karcinoma kože.

Na preparatu za sunčanje treba da stoji oznaka ukoliko preparat sadrži SPF i koliki, te da li štiti od UVA zraka. Ukoliko stoji samo SPF oznaka, znači da preparat ne štiti od UVA zraka. 

Dakle, birajte proizvod koji na sebi nosi oznake SPF i UVA.

Kakve posledice ostavljaju IRA zraci?

Za razliku od najčešće spominjanih UVA i UVB zraka, infracrveno zračenje, naročito IRA zraci, prodiru kroz celu kožu, sve do potkožnog tkiva. Njihov uticaj na kožu umnogome zavisi od dužine izlaganja, pa se u toku samo jednog sata kod 60 posto osoba ispolji štetno dejstvo pomenutih zraka, objašnjavaju stručnjaci.

Možda te zanima
limfna drenaza

Zaštita od sunca u vodi

Nisu svi proizvodi jednako otporni na vodu. Trebali biste na proizvodima potražiti oznake koje će vam dati do znanja kada se trebate ponovno namazati.

Obično je to između 40 i 80 minuta nakon što ste izašli iz mora. Svaki proizvod ima vlastiti nivo otpornosti na vodu, stoga pročitajte oznake i sledite uputstva koliko se često primenjuje neki proizvod.

Birajte provereni preparat

Prilikom izbora preparata za zaštitu od sunca birajte proizvod koji je dermatološki testiran i prilagođen vašem tipu kože.

zaštita od sunčanja
@pinterest

Dodatni saveti za zaštitu od sunca:

  • Izbegavati izlaganje suncu u periodu od 10h do 16h.
  • Nanosite zaštitu od sunca najmanje svakih 80 minuta, ali i češće, ako ste mnogo u moru ili se jednostavno, više znojite.
  • Nosite šešir, sunčane naočare koje blokiraju UVA i UVB zrake i laganu svetlu odeću za pokrivanje kože izložene suncu.
  • Odaberite zaštitnu kremu koja ne sadrži PEG emulgatore, boje, mirise i konzervanse, jer bi mogli da iritiraju i štete koži.
  • Vodite računa o ishrani i pijte dosta tečnosti.

Možda vam bude interesantno: Kako da napravite prirodno ulje za sunčanje?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh