Kako izbjeći prehladu i gripu?

Avatar photo

Zima je godišnje doba koje je sinonim za prehladu i gripu. ZdraviJa vam preporučuje nekoliko načina kako da smanjite rizik od istih.

Budite u/na toplom

Vaša baka je bila u pravu – ostajanje u/na toplom može vam pomoći da izbjegnete kašalj, prehladu i gripu. Drhtanje tijela uzrokovano hladnoćom depresira imunološki sistem i povećava rizik od prehlade. Takođe, niži nivoi sunčeve svjetlosti i izmijenjeni nivoi hormona kao što su melatonin i serotonin negativno utiču na to kako imuni sistem radi.

Perite ruke

Iako se većina infekcija uglavnom prenosi u vazduhu, bakterije se mogu prenijeti i fizičkim kontaktom kada zaražene ruke dodiruju ranjive dijelove poput očiju, usta i nosa. Ove oblasti nude lak pristup invazivnim bakterijama, uprkos tome što su opremljeni mehanizmima odbrane kao što su sluz i dlake. Često pranje ruku i sušenje redovno pranim ručnim peškirima može značajno smanjiti šanse za privlačenje virusa, posebno rotavirusa, koji teži da inficira djecu i uzrokuje povraćanje i dijareju.

Pratite vremensku prognozu

Virusi žive duže kada je vrijeme vlažno. Oni mogu lakše da se kreću u vazduhu kada su pričvršćeni za vodene kapljice, a kada je oblačno bez vjetra veća je mogućnost da se bakterije zadrže. U tekućem periodu je više nego vjerovatno da ćete „zakačiti“ nešto, iako to ne možete primijetiti sve do deset – dvanaest dana kasnije, što je period inkubacije za mnoge prehlade i gripe.

Izbjegavajte zatvorene prostore sa mnogo ljudi

Zbog toga što su ljudi više fizički bliski u zatvorenom prostoru tokom zime, olakšan je prelazak infekcija. Centralno grijanje loše utiče na naš respiratorni sistem sušenjem zaštitne sluznice u nosnim prolazima. Suh, zagušljiv vazduh centralnog grijanja može dovesti i do bolnog grla.

Oslonite se na pomoć iz prirode – Cink i bijeli luk

Mineralni cink je od suštinskog značaja u borbi protiv prehlade, jer pruža podsticaj imunološkom sistemu koji je ugrožen. Dobri izvori cinka uključuju meso, ostrige, jaja, morske plodove, tofu, pšenične klice, itd. Cink i Vitamin C čine sjajnu kombinaciju za borbu sa prehladom. Bijeli luk pomaže u olakšanju osjećaja u grudima, a male količine luka dnevno smanjuju učestalost prehlade i gripe.

Pijte puno tečnosti

Ljekari preporučuju oko osam čaša vode dnevno da biste ostali zdravi. Voda pomaže bubrezima da funkcionišu ispravno i izbacuju toksine koji se akumuliraju u našim tijelima. Ukoliko ste se već prehladili, dehidriranost čini da postanete manje sposobni da se nosite sa invazijom bakterija i virusa. Dakle, pijte puno tečnosti kako biste isprali infekciju.

Spavajte

Nedostatak sna čini nas sklonijim infekcijama. To nije pitanje samo dužeg spavanja jer neki ljudi, posebno oni koji su pozitivno motivisani, mogu svako veče spavati manje od sedam sati, bez posljedica. Raspoloženja takođe utiču na našu sposobnost da se borimo protiv infekcija, a ako ste pod stresom, vjerovatno ćete se lakše zaraziti.

Možda te zanima
vjezbe disanja

Nastavite se kretati

Ne podcjenjujte značaj redovne aktivnosti, naročito ne zimi. Pored održavanja naše cirkulacije, redovan trening povećava broj ćelija koje odbacuju bakterije. Limfociti u krvotoku i mukozni sloj nosa i disajnih puteva, čuvaju nas od stranih tijela kao što su bakterije i virusi. Kada vježbate, broj ovih ćelija se povećava i ostaje takav i 36 sati nakon treninga. Međutim, stručnjaci preporučuju da ne pretjerujete jer to može izazvati suprotan efekat od očekivanog.

Uzimajte vitamine i probiotike

Uzimanje vitamina je naročito važno u zimskom periodu, kada je manje vjerovatno da jedemo dovoljno svježeg voća i povrća, a više vjerovatno da postoji rizik od infekcije. Probiotici, kao što su laktobacili i bifidobakterije, su ‘prijateljske’ bakterije u našim crijevima i sve više su poznate po njihovom značaju ne samo za održavanje zdravog sistema za varenje, već i za poboljšanje prirodnih mehanizama odbrane.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh