Now Reading
Kako je nastao snowboarding i zašto je postao popularan?

Kako je nastao snowboarding i zašto je postao popularan?

snowboarding

Kada je Sherman Poppen, inženjer iz Kolorada, za božićne praznike 1965. godine, zabavljajući se sa kćerkama na snijegu, pričvrstio dvije skije jednu pored druge i tako napravio prvu dasku za surfanje na snijegu, nije mogao ni da pretpostavi da time počinje istorija jednog od danas najpopularnijih zimskih sportova.

Među poznanicima njegovih kćerki ovaj izum je postao veoma popularan, pa je Poppen originalnu ideju, dvije spojene skije, unaprijedio u prvu surf dasku dužine 1,20 m. Njegova supruga Nancy dala je ime novom rekvizitu, nazvavši ga snurfer, kombinujući engleske riječi „snow” i „surf”. Interesovanje je u Popperovoj okolini bilo toliko veliko da je on 1966. patentirao svoj izum, a ubrzo zatim dao je licencu za proizvodnju Brunswick korporaciji. U sljedećih deset godina po cijeni od 15 dolara prodato je više od milion komada.

snowboardingVinterstik

Krajem 60-ih Dimitri Milovich, surfer sa američke Istočne obale, počeo je da eksperimentiše sa raznim oblicima i testira različite materijale. Rezultat je bio novi tip daske koju je nazvao winterstick. Po tom modelu nazvao je i kompaniju koju je osnovao 1974. godine, prvu specijalizovanu za proizvodnju snurfera ili snowboarda. Kako je sport postajao popularniji, tako je raslo i interesovanje javnosti. Milovich je 70-ih postao lice novog sporta i čest gost na stranicama američke štampe. Prije nego što je 1980. bankrotirao, lansirao je 1976. novi tip daske, „lastin rep” (swallow tail).

Iako još nije postojao kao sport sa definisanim pravilima i zvaničnim takmičenjima, snowboarding je okupljao veliki broj entuzijasta koji su konstruisali nove modele i isprobavali različite materijale.

Ispočetka su vladali stereotipi o ovom sportu i malo ko ga je prihvatao kao sport. Čak im, u skijaškim redovima, nisu dali da koriste staze pa su snouborderi trenirali noću, kada na stazama nema nikoga. Vremenom se to promijenilo.

Prvo takmičenje sa novčanim nagradama bilo je Nacionalno prvenstvo u snurfingu u Muskegonu, u Saveznoj državi Mičigen 1979. godine. Ovo prvenstvo se smatra i prvim zvaničnim takmičenjem i predstavlja početak snowboardinga kao takmičarskog sporta.

See Also

snowboardingDiscipline

Otkako je postao etabliran sport sa jasno definisanim pravilima, u snowboarding-u su se razvile tri osnovne discipline:

  • Slobodni stil (Freestyle), koji se sastoji od akrobatskih figura, pri čemu se koriste prirodni i napravljeni elementi staze, kao što su neravnine, skakaonice, nanosi snijega ili šine.
  • Slobodna vožnja (Free ride) je vrsta koja kombinuje razne stilove u jednom neprekinutom pokretu, tako da je postala stil za sebe.
  • Alpski snoubording (Alpine snowboarding) je donekle sličan disciplinama u skijanju kao što su slalom, veleslalom, paralelni slalom i paralelni veleslalom.

Sada, kada je osvaj sport postao jedan od najvažnijih, posvećen mu je i poseban dan. Tako se Međunarodni dan snowboarda obilježava 21.12, a cilj je druženje lokalnih snowboardera, te promocija snowboard sporta posjetiteljima s naravno popratnom zabavom, kako to već biva u snowboard krugovima.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top