Kako odabrati zdravi musli – sastojci koje trebate izbegavati

Avatar photo
musli

Pored istinske želje da se okrenemo zdravijim navikama i stilovima života, ono što nam se nudi na policama obližnjih marketa nije uvek i potpuno kvalitetan izbor, pogotovo kada je u pitanju ishrana. Kreativna i primamljiva pakovanja, baš lepo znaju kako da nas namame da posegnemo za određenim namirnicama, iako se unutra možda kriju nepoželjni sastojci koje slepo zanemarujemo. Napomena: “Čitaj deklaraciju, de ta ljno!”

Kada odlučiš da ideš na “dijetu”, prvo za šta se uhvatiš kada je u pitanju doručak su zobene pahuljice ili musli. Malo nepoželjnih sastojaka u porciji i nije tolika šteta, ali hajde da budemo detaljne na putu do cilja.

Kada se odlučimo da pređemo na zdraviju ishranu, to je veliki korak ka unapređenju našeg zdravlja i dobrobiti. Međutim, važno je ne samo obratiti pažnju na hranjive sastojke koje unosimo, već i na one štetne koji nam ne idu u prilog. Neki od ovih štetnih sastojaka uključuju aditive, konzervanse, zaslađivače, transmasti i visok nivo natrijuma. Ovi sastojci se često dodaju u procesu proizvodnje hrane kako bi se poboljšao ukus, tekstura i trajnost, ali njihova dugoročna upotreba može imati štetne efekte po naše zdravlje.

Na primjer, transmasti mogu povećati nivo holesterola i povećati rizik od srčanih bolesti, dok visok nivo natrijuma može dovesti do visokog krvnog pritiska i drugih zdravstvenih problema. Zaslađivači kao što su aspartam, sukraloza i saharin mogu uticati na nivo šećera u krvi i dovesti do dijabetesa, dok aditivi i konzervansi mogu dovesti do alergija, intolerancija i drugih reakcija na hranu. Ovo sve sigurno ne želiš.

Ukoliko si ljubitelj svežine, voćnih nota i hladnog doručka, vrlo verovatno će musli biti tvoj prvi izbor kada odlučiš da “okreneš novi list” u svojoj ishrani.

musli

Važno je odabrati pakovanja koja u sebi kriju prave i nutritivno bogate sastojke

Musli je popularna hrana za doručak koja se sastoji od raznih žitarica, orašastih plodova, sušenog voća i drugo. Međutim, nisu svi musliji jednako zdravi, pa je važno znati na šta treba da obratimo, pažnju prilikom odabira zdravog muslija.

Kada tražite zdrav musli, prvo se pobrinite da sadrži minimalnu količinu dodatog šećera i da su većina sastojaka prirodna i neobrađena. Obratite pažnju na deklaraciju proizvoda i potražite musli koji ne sadrži visoko fruktozni kukuruzni sirup, rafinirani šećer ili druge zaslađivače. Kvalitetan musli sadrži celovite žitarice kao što su zob, raž, ječam, pšenica ili kvinoja. Ove žitarice su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima i mogu poboljšati zdravlje probavnog sistema.

Orašasti plodovi su još jedan važan sastojak. Bogati su zdravim masnoćama, proteinima i vlaknima, a mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Međutim, ako ste alergični na određene vrste orašastih plodova, izaberite musli bez njih.

Šta ako vam kažemo da smo pronašli musli koji na sve prethodno pozitivno odgovara?

O, da! Fun&Fit company i njihov Protein musli imaju sve što ti je potrebno da pravilno kreneš na put do zdravije sebe. Osluškujući potrebe konzumenata, od nutritivno vrednih i odabranih sastojaka kreirali su unikatnu selekciju muslija koji će zadovoljiti tvoj ukus u različitim trenucima u toku dana.

Konkretno, Protein musli je ovoga puta bio naš izbor zbog svog bogatstva proteinima. Visok sadržaj proteina može pomoći u održavanju mišićne mase, smanjenju apetita i povećanju metabolizma.

musli

Ukoliko biste čitali deklaraciju za Fun&Fit musli mogli biste zaključiti sledeće:

Protein musli sadrzi 23g proteina na 100g proizvoda, sto je impresivnih 46% preporučenog dnevnog unosa proteina, a takođe i 7,5g vlakana, što je važno za regulaciju probave i održavanje zdravlja crevne flore.

Možda te zanima
Detox

U poređenju sa drugim muslijima na tržištu, Fun&Fit proteinski musli ima visok nivo proteina, što ga čini idealnom opcijom za sve one koji žele da poboljšaju svoju ishranu i postignu svoje ciljeve u vezi sa zdravljem i fizičkom formom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Volja je ključni faktor na putu do cilja kada je u pitanju zdraviji način života. Bez snažne volje, teško je istrajati u promenama koje su potrebne za postizanje dugoročnog uspeha. Uživaj u svojim svakodnevnim aktivnostima i raznovrsnim obrocima koji se pripremaju brzo i lako i dočekaj svaki novi dan uz zadovoljan osmeh i vedar duh,a kada prvi put probate Fun&Fit proizvode, shvatićete da ne želite više da ekperimentišete i da zaista NIJE TEŠKO BITI FIT.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh