Kako ostati avanturista i tokom trudnoće?

Avatar photo
hajking

Kada zatrudnite, često pomislite da će vaš aktivan životni stil morati da pauzira. To nije u potpunosti istina. Ukoliko se pitate da li su planinarenje, kajak, biciklizam ili kampovanje dozvoljeni u trudnoći, znajte da itekako jesu. Iako je hajking nešto što vam svesrdno preporučujemo, postoje još neke aktivnosti koje možete praktikovati dok ste u drugom stanju.

Kajak

Kajak je, vjerovali ili ne, aktivnost koju možete slobodno praktikovati tokom trudnoće. Sve dok ste opremljeni grickalicama i vodom, kao i partnerima u ovoj aktivnosti, sigurni ste da se bavite kajakom i dok ste trudni. Iako vam može biti teže da uđete ili izađete iz kajaka, nema opasnosti za vas da se možete povrijediti, pogotovo ako izaberete dobro vrijeme za ovu aktivnost. Smirena voda će u potpunosti onemogućiti potencijalnu povredu, a takođe će biti ne pretjerano veliki izazov za vaše mišiće. Definitivno vam preporučujemo kajak ukoliko znate da će vrijeme i vjetar biti na vašoj strani.

Biciklizam

Pored toga što je preporučivo da mnogo šetate, nije loše da ponekad do grada odete i biciklom. Čak i ako nemate povod da krenete u grad, prepustite se dugim biciklističkim stazama koje će vas natjerati da zavolite tih 30-60 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Takođe, ukoliko imate priliku da bicikl vozite na nekoj biciklističkoj stazi koja se nalazi u prirodi, tim bolje!

Upozoravamo vas da će vam se prvih 10 km vjerovatno činiti dosta lako, ali uz malo odmora, čitava vožnja može proći bez umora i bolova bilo koje vrste. Ukoliko želite da se odmorite, ne morate sjesti već hodajte laganim hodom i gurajte bicikl pored sebe. Postoji mogućnost čak i da privremeno zamijenite sjedište nekim širim, ukoliko vam to stvara problem.

Kampovanje

Nije tajna da se loše spava kad ste trudni. Zbog dodatne težine koju sa sobom nosite i sve češće potrebe za odlaskom u toalet, kampovanje zaista može da zvuči kao loša ideja za većinu trudnica. Ali znajte da je kampovanje u trudnoći potpuno izvodivo.

Pripremite dodatne dušeke, toplu opremu, dovoljno hrane i higijenskih proizvoda, jastučiće na naduvavanje i  spremni ste za ovu jedinstvenu avanturu. Jedan jastuk neka vam posluži za glavu, a drugi stavite između koljena kako biste ugodno spavali na jednoj ili drugoj strani.

Možda te zanima
treniranje i prehlada

trudnicaKljučna stvar je da ostanete hidrirani za vrijeme kampovanja, tako da vam preporučujemo da pijete mnogo vode, ali i da ispraznite bešiku neposredno prije spavanja kako biste smanjili potrebu za izlaskom iz šatora tokom noći.

Naravno, za svaku vrstu fizičke aktivnosti u trudnoći potrebno je da se konsultujete sa svojim doktorom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh