Kako ostati motivisan za rad kada dođe leto?

Avatar photo
motivisanost na poslu

Vreme je toplije, dani su duži i odavno smo zamenili džempere haljinama i šortsevima. Prvi dan leta još nije zvanično stigao, ali možemo ga namirisati. Jedna za drugom, nove aktivnosti se pojavljuju u našem društvenom kalendaru.

Međutim, postoji nešto što stoji na putu zabavi i opuštanju. To su sastanci, rokovi i radne obaveze. Da li je to samo naše mišljenje, ili posao kada je lepo vreme napolju deluje… pogrešno?

Leto je (barem nama) najteže vreme da ostanemo motivisani na poslu. No, moramo istrajati. Srećom, postoje trikovi koje možemo primeniti i ostati produktivni, čak i u trenucima kada bismo najradije uživali negde pored reke, u parku ili bašti omiljenog kafića.

Nastavite čitati i saznajte o čemu se radi.

1. „Osvežite” svoje ciljeve

rad od kuce leto

Na početku godine svi obično postavljamo ambiciozne ciljeve i jurišamo punom brzinom ka njihovom postizanju, pa neretko zaboravimo da i naši ciljevi zahtevaju negu i prilagođavanje.

Svakih nekoliko meseci bi trebalo preispitati postavljene ciljeve i razmisliti o njima. To možete učiniti tako što ćete postaviti sebi sledeća pitanja:

  • Da li su moji ciljevi i dalje u skladu sa mojim vrednostima? Mojim uverenjima? Mojim najdubljim željama?
  • Kako želim da živim svoj život?
  • Da li nešto treba da se promeni?
  • Kako mali ciljevi na kojima svakodnevno radim doprinose velikim planovima za moj život?

Postavljanje ovih pitanja može vam pomoći da shvatite da li je potrebno da neke od svojih ciljeva preformulišete, promenite ili prilagodite. Pomaže vam da se setite kako vaš svakodnevni život utiče na vašu budućnost, podseća vas zašto težite čemu težite i daje vam novi osećaj svrhe dok idete napred.

Preispitivanje i eventualno definisanje novih ciljeva će vam pomoći da ostanete motivisani za rad, čak i kada je napolju lepo veme.

2. Uvedite praksu planiranja vaših nedelja unapred

radna sredina

Sada kada imate svež set ciljeva ili svež pogled na njih, vreme je da se uverite da ono što radite u svakodnevnom životu vodi ka njihovom ostvarenju. Kako biste to postigli, savetujemo vam da uvek pravite nedeljni raspored obaveza unapred.

Svakog vikenda, odvojite malo vremena da se posvetite radnoj nedelji pred vama. Isplanirajte sve šta treba da uradite na poslu, svoje fizičke aktivnosti, plan ishrane, kao i sve stvari koje želite da uradite u privatnom životu (ali ostavite i malo prostora za spontane aktivnosti).

3. Napravite raspored koji odgovara načinu na koji želite da živite svoj život

Bez obzira na to koje je vaše radno vreme, postoje načini da organizujete svoj život tako da budete zadovoljni njime.

Na primer, ako je vaš cilj da imate sopstveni mali biznis i zamišljate sebe kako se budite, pravite kafu, pišete dnevnik, vežbate ili šetate ujutru, a zatim idete u svoj poslovni prostor, počnite da radite ono što možete već sada.

radna etika

Možda morate da putujete na posao u 7 ujutru, pa ne možete da izdvojite vreme za opuštajuću jutarnju rutinu, ali verujemo da bar jednu od tih stvari možete ugurati u svoj raspored pre nego što krenete na posao.

Samo zato što još uvek ne živite život svojih snova, ne znači da ne možete početi da mu se približavate već danas.

Pored toga, potrudite se da svoju radnu nedelju organizujete u skladu s tim kada ste najproduktivniji. Naravno, ovo nije uvek moguće, ali verujemo da možete priuštiti sebi da rezervišete bar jedno jutro ili popodne za rad na projektu koji ste dugo zanemarivali, u zavisnosti od toga kada u toku dana imate najviše kreativne energije.

Možda te zanima

4. Uživajte u procesu i pravite pauze!

Dok organizujete svoj raspored (i život), ne zaboravite da treba i da se nagradite. Dok u život uvodite prakse koje će vam pomoći da brže postignete lične i profesionalne ciljeve, odvojite vreme i za jednostavne životne užitke. Drugim rečima, planirajte pauze.

radni sto

Koristan trik za ovo može biti organizovanje radnog dana po vremenskim blokovima. Dakle, blokirajte sat ili dva u toku dana za rad na određenom projektu, a nakon toga pola sata odvojite za odmor. To može biti šetnja, odlazak na kafu ili nešto treće. Važno je da pauze provodite radeći nešto šta vas ispunjava.

Razbijanje većih projekata na manje delove i planiranje pauza ili nagrada usput, može biti odličan način da brže napredujete i uživate, kako u radu, tako i u danu i lepom vremenu.

5. Izađite napolje (i to rano!)

Prednosti boravka vani su brojne. Sada kada imamo više sunca, treba planirati vreme za izlazak na svež vazduh. S obzirom na to da u današnje vreme mnogi od nas rade na daljinu, može se lako dogoditi da prođu i tri dana a da niste izašli iz stana.

Jedan od nama najdražih načina da budemo sigurni da ćemo u toku dana provesti vreme na svežem vazduhu je planiranje svakodnevne jutarnje šetnje.

rad i odmor

6. Osvežite svoj prostor (i digitalni i stvarni), ali i svoj život

Pregledajte svoj inbox, desktop, foldere i fajlove na računaru. Obrišite ili arhivirajte ono što vam nije potrebno. Zatim pregledajte svoju to-do listu. Da li su neke stavke na njoj već mesecima? Da li su zaista toliko važne? Pogledajte i svoj kalendar. Da li postoje stavke koje se mogu ukloniti? Da li ste zakazali neke sastanke koji nisu neophodni?

Obrišite, arhivirajte i otkažite sve što vam nije korisno, kako biste se mogli fokusirati na ono što je najvažnije ovog leta!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh