Kako ostati skoncentrisan tokom napornog dana?

Avatar photo
skoncentrisan

Svima nam se sigurno desila situacija da imamo još gomilu radnih zadataka na poslu, ili još nekoliko stranica koje moramo naučiti za predstojeći ispit, a koncentracija nam se baš taj dan spustila na minimum. Znate ono kad počnete sa učenjem ili radom, a misli vam skrenu s teme ili se nekako uhvatite kako čačkate telefon usred posla?Često pomislite kako ostati skoncentrisan u tim trenucima? ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta kako da “pregurate” loš dan i sve zadatke završite na vrijeme.

Ma koliko se trudili da se posvetite svom zadatku, misli vam odlutaju na potpuno drugu stranu. Razlog tome leži u disbalansu organizma, prije svega, u kognitivnoj funkciji. Rasijanost i manjak koncentracije dešava se iz različitih razloga, ali se gotovo svi svode na loš stil života.

Sjedite uspravno

Iako ćete možda pomisliti kako vam sjedenje neće pomoći kod koncentracije, varate se. Krv vam brže struji kroz tijelo dok sjedite ravno, a i na taj način šaljete poruku mozgu kako ste spremni na rad, a ne na spavanje za stolom!

Možda će vas zanimati: 4 stvari koje loše utiču na vašu produktivnost

Jedite male i zdrave obroke

Obilni obroci mogu uzrokovati umor i pospanost. Kako biste tokom dana održali nivo energije, pokušajte jesti manje obroke i međuobroke koji su zdraviji. Umjesto da kupujete sendviče ili naručujete brzu hranu, ponesite nešto od kuće – orašaste plodove, voće ili povrće. Jedite više manjih obroka umjesto jednog velikog. Puno povrća i ribe dobro je za koncentraciju.

skoncentrisan
@pinterest

Prvo odradite teže obaveze

Možda ćete za početak željeti da se pozabavite manjim i lakšim obavezama na poslu, ali to nije dobra odluka. Većinu vremena ćete misliti na velike zadaće te kako i kada ćete ih napraviti. Prije nego što poteškoće počnete gurati pod tepihe, riješite ih odmah ujutro čim dođete na posao. Ili u slučaju da učite, odradite prvo teže gradivo. To će vam pomoći da se tokom dana osjećate rasterećenije i bićete mnogo skoncentrisaniji na ostatak radnih zadataka.

skoncentrisan
@pinterest

Slušalice kao spas

Ako radite u velikoj kancelariji gdje se teže skoncentrisati, slušalice i muzika su dobro rješenje. Na taj način se izolujete od možda nepotrebnih informacija i lakše koncentrišete na svoje stvari. Ipak, pripazite da uz muziku ne odlutate u neke treće sfere i u potpunosti zaboravite na posao.

Učite strani jezik

Ovo je jedan od najboljih načina stimulacije mozga. Možete ga učiti samostalno, ili ići na kurs. Ukoliko ne želite ili ne možete izdvojiti određeni iznos za upisivanje kursa, postoji mnogo besplatnih aplikacija koje vam mogu pomoći prilikom učenja. Samo prelistavanje rječnika stranih riječi može biti korisno za poboljšanje koncentracije i moždane stimulacije.

skoncentrisan
@pinterest

Iskoristite pauzu za odmor

Pauzu iskoristite kako biste se prošetali na svježem vazduhu jer kiseonik ubrzava krv i pospješuje rad mozga. Ako se vaš posao sastoji od rada na računaru, pokušajte svakih sat vremena maknuti pogled sa ekrana i gledati neko vrijeme u daljinu. Oči će vam biti zahvalne!

Ne zaboravite da pijete vodu

Jako je bitno da ne zaboravite da pijete vodu! Kada ste dovoljno hidrirani, imate i viši stepen kiseonika u krvi, viši je nivo energije i mozak vam je bistriji.

Možda te zanima
pas

skoncentrisan
@pinterest

Pijte čaj

Koncentracija i pamćenje mogu se poboljšati i uz pomoć čajeva. Ne samo da tanin i kofein iz čaja trenutno poboljšavaju koncentraciju, već antioksidanti i druge korisne supstance iz čajeva dugotrajno pomažu rad centralnog nervnog sistema. Ukoliko vam ponestane koncentracije, najbolji izor je zeleni čaj. Pored zelenog čaja, odlični su i čaj od ginko bilobe ili ruzmarina.

skoncentrisan
@pinterest

“Trenirajte” mozak

Svojoj koncentraciji i pamćenju ćete najviše pomoći ako razmišljate o svom mozgu kao o mišiću. A, kao i svakom mišiću, i njemu je potrebna vježba. Evo nekoliko primjera vježbi:

  • Meditirajte. Suština meditacije jeste da pokušate da ispraznite misli, a koncentracija je njen veliki dio. Morate se koncentrisati na disanje i truditi se da ne mislite ni o čemu. Ovo je višestruko dobro za vaš mozak jer tokom meditacije obavljate ono što mozak sam radi dok spavate.
  • Fokusirajte pogled na jednu stvar i koncentrišite se da što duže izdržite u tom položaju. Najbolje je da to budu prsti ispružene ruke, ili predmet koji ćete držati u ispruženoj ruci. Onda kada uspijete da ne skrećete pogled i da vam se ruke ne tresu, možete se vratiti svojim radnim aktivnostima.
  • Vježba sa pesnicama. Ideja je da, dok sjedite, stavite ruke na sto i stisnete i opuštate pesnice. Bitno je, takođe, da ta aktivnost ne bude mehanička, već da vas podstiče da se na nju fokusirate.
  • Vježbajte pamćenje. Zapamtite redosljed boja knjiga na polici ili naslove, ili bilo kojih drugih predmeta oko vas, i pokušajte da ih ponovite na svakih deset minuta.

Ako vam je jača lijeva ruka, probajte neke uobičajene svakodnevne radnje izvršavati desnom rukom. Iako vam to možda izgleda smiješno, uz vježbu i naviku, ojačaćete slabiji ekstremitet, ali i stimulisati drugu stranu mozga, kojom se inače ne služite. Poznato je da svirači bubnjeva imaju razvijene obje strane mozga budući da istovremeno moraju činiti različite udarce sa obje ruke i jednom ili obje noge.

Praktikovanjem ovih aktivnosti pospješićete svoju koncentraciju i stvoriti navike koje će vam pomoći da istrajete u onim malo težim danima.

Ostavljamo vam i 25 motivacionih poruka za dobro jutro i ljepši dan!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh