Kako ostati umjeren i ne udebljati se tokom Uskrsa?

Avatar photo
ne udebljati se

Praznici su vrijeme kada se opuštamo i ne vodimo računa o tome šta i koliko jedemo. Obično je Uskrs izgovor ukoliko kazaljka na vagi pokaže nekoliko kilograma više. Jela koja se tradicionalno pripremaju za ovaj praznik obično uključuju tešku hranu i mnogo nezdravih i prerađenih sastojaka.

Na klasičnom uskršnjem stolu mogu se pronaći šunka, jaja, mesni rolati i druga jela od mesa. Obilje praznične trpeze često rezultira povećanim energetskim unosom. Sve je tako fino i primamljivo da nas jednostavno tjera na još.

Naravno, treba da se opustite i uživate u hrani. Ali ipak, neke stvari bi trebalo da imate na umu. U nastavku donosimo odlične savjete kako za Uskrs jesti fino i tradicionalno, te bez grižnje savjesti uživati u hrani, a ne udebljati se.

ne udebljati se
@pinterest

Umjerenost, uravnoteženost i raznolikost

Nakon posta (koji praktikuje veliki broj vjernika) i češće konzumacije ribe i druge laganije hrane, za Uskrs se obično konzumiraju veće količine „teže“ hrane.

Čak i za vrijeme praznika ne bismo trebali zanemariti postulate pravilne ishrane: umjerenost, uravnoteženost i raznolikost. Proljeće nam je donijelo mnoštvo šarenog povrća. Ne zaboravite ga uključiti u vašu zdravu trpezu jer će vam ono pružiti sve potrebne materije.

Tajna je u vlaknima, kojima je bogata hrana biljnog podrijetla, a koja pridonose stvaranju osjećaja sitosti pa ćete tako izbjeći prejedanje energetski bogatom hranom. Jedite više manjih obroka i na taj način spriječite preveliki unos hrane odjednom, a na uravnoteženost će vam svakako ukazati boje na vašem tanjiru.

ne udebljati se
@pinterest

Pripazite na skrivene kalorije

Uskršnja trpeza obično podrazumijeva velike doze šećera. Smanjite ih, ili u najboljem slučaju u potpunosti ih izbacite. Zamijenite ih smeđim šećerom, sladom ili medom još bolje.

U kolačima sa smanjenim udjelom šećera koristite začine poput cimeta, klinčića, kardamoma ili ekstrakta vanilije koji će nadomjestiti slatki okus. Čokoladne slastice neizostavni su dio prazničnog stola, a mi vam preporučujemo da koristite tamnu čokoladu. Takođe, ako ste u potrazi za novim okusom za vašim stolom koristite rogač, čiji odlični okus obogaćuje slastice, a može se koristiti kao ravnopravna zamjena čokoladi.

Pojačajte unos vitamina i minerala

Uskršnje jutro odličan je trenutak da uključite svoje dijete u pripremu smutija i pretvorite slobodno vrijeme u porodičnu zabavu. Šareni smutiji obogatiće vašu uskršnju trpezu te unijeti dašak proljeća.

Takođe, pridonijeće preporučenom dnevnom unosu voća, ali i različitih vitamina, minerala i fitohemikalija, prirodno prisutnih u namirnicama biljnog porijekla, a koje su važne za zdravlje cijele porodice.

Možda te zanima
banana bread recept

ne udebljati se
@pinterest

Kuhana jaja, svježi sir, mladi luk i rotkvice su dozvoljena hrana

Umjesto da pripremite klasičnu prazničnu trpezu, ovog Uskrsa razmislite o tome da vaša hrana i dalje bude dovoljno tradicionalna, a opet lagana i niskokalorična. Umjesto stola punog kaloričnih delikatesa, trpezu pripremite sa puno sezonskog povrća i kuhanim jajima.

Šta unesete hranom, balansirajte rekreacijom

Iako ovaj Uskrs proslavljamo u kućnoj izolaciji, to ne znači da treba manje da uživamo u njemu ili da dan ne možemo iskoristiti na pravi način.

Ukoliko imate dvorište, neka ovogodišnja uskršnja trpeza bude smještena vani, na suncu. Duga zima i kućna izolacija rezultirala je pražnjenjem rezervi vitamina D iz našeg organizma. Ovo je odlična prilika da to nadoknadite. Ne zaboravite da je vitamin D jednako važan za zdravlje kostiju vašeg djeteta, baš kao i kalcijum.

Osim što će vašem organizmu prijati vitamin D, ovo je odlična prilika za igre na otvorenom sa porodicom. Pripremite loptu, rekete za bagminton i uživajte sa svojim ukućanima. Ukoliko živite u stanu ili nemate dvorište, nakon trpeze možete otići u šetnju prirodom. Naravno, pridržavajte se mjera – ponesite maske i rukavice i držite distancu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh