Kako postići formu za hiking?

Avatar photo

Pješačenje nije samo šetnja šumom. Za ovu aktivnost potrebne su snaga i ravnoteža. Evo kako se možete pripremiti za hiking, od laganih dnevnih šetnji do najdužih šetnji u svijetu.

Ne postoji zvanična sezona za hiking. Neka mjesta su namijenjena za blage šetnje tokom cijele godine, ali u mnogim dijelovima sjeverne hemisfere, vremenski uslovi i staze su dobre samo za hiking od kasnog proljeća pa sve do sredine novembra. To je šest solidnih mjeseci za dnevne šetnje, backpacking, planinarenje i drugo.

Ako mislite da možete samo ustati sa kauča nakon dugog opuštanja, navući patike i krenuti u osvajanje kilometara, razmislite ponovo. Većina staza je neujednačena i posjeduje poneko uzvišenje, tako da čak i najlakše planinarenje zahtijeva ravnotežu i snagu kako bi se izbjegla povreda. Dobra vijest: povratak u kondiciju nije tako težak kao što mislite.

Počnite od osnova

Dvije najčešće povrede u planinarenju su ispadanje koljena ili skočnog zgloba i uganuća gležnja. Ako niste u formi ili niste već neko vrijeme aktivni, počnite sa nekim osnovnim vježbama da biste zagrijali svoje mišiće i povećali broj otkucaja srca. Za početak, trčite ili hodajte po pijesku. Ovako ćete izgraditi mišiće koji štite koljena i gležnjeve.

hikingIzgradite veći opseg pokreta tako što ćete kupiti traku za otpor koja će vam pomoći da ojačate svoje mišiće. Uradite vježbe poput stajanja na teniskoj lopti ili balans disku jer oni grade male mišiće stabilizatore zglobova i koljena.

Ono što svakako morate znati jeste činjenica da bez izgradnje jakog torza, to jeste, gornjeg dijela tijela, nećete moći da održite ravnotežu na neravnim površinama, te vam je ovaj dio tijela jako bitan bez obzira što, kada je hiking u pitanju, nije direktno izložen naporu.

Vježbe za cijelo tijelo

Čučnjevi i iskoraci su uvijek dobra ideja! Držite leđa ravno dok ih izvodite i radite svaki čučanj i iskorak polako da ojačate svoje mišiće. Kada je u pitanju gornji dio tijela, dobra čvrstoća, posebno u leđima, dobro će vam poslužiti tokom dugih šetnji, a pogotovo onda kada nosite neki teret.

Možda te zanima
ljeto

Kardio trening, kada se spremate za hiking, može biti lak poput obične šetnje gradom. Hodanje ili trčanje na traci ili vježbanje na stacionarnom biciklu u vašoj lokalnoj teretani takođe može biti sjajna priprema. Šta god od svega ovoga da izaberete, pobrinite se da vam se otkucaji srca povećaju. To će pomoći u izgradnji kapaciteta pluća tako da možete duže pješačiti.

Prije hiking-a ili backpacking-a, obično izvježbajte nošenje vaše sopstvene težine tko što ćete se penjati korak gore – korak dole na klupu u parku određeni broj puta. Da biste se pripremili za prošireni višednevni izlet u prirodi, uradite ovu vježbu tri puta sedmično i primijetićete kako se povećava broj koraka koji pravite u minuti.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh