Kako praktikovati svjesnost tokom čitavog dana

Avatar photo
kako praktikovati svjesnost

Benefiti meditacije su moćan alat koji vam pomaže da smanjite stres i cijenite život! Prednosti meditacije – svjesnost i osjećaj smirenosti – mogu se postići angažovanjem u onome što se zove “mindfulness”. Svjesnost nam može pomoći da razvijemo strpljenje, povjerenje u sebe i druge i otvorenost. Evo načina za: “Kako praktikovati svjesnost tokom čitavog dana”.

Možda vam bude interesantno: Kako da napravite svoj kutak za meditaciju

Sa djetetom

Dok kupate dijete, primijetite da li razmišljate o drugim stvarima ili se brinete o ritualu. Pogledajte da li možete primijetiti da li stres ili distrakcije utiču na način na koji dodirujete i razgovarate sa svojim djetetom. Ovo može dovesti do vrlo različitog i nenamjerno lošeg iskustva za vas i vaše dijete.

Šta ćete postići: Bezbjednost, više zadovoljavajuće iskustvo; posebna sjećanja za obje strane.

Sa prijateljem, supružnikom ili kolegom

Kada želite preuranjeno da završite razgovor, razmislite šta vas to izaziva da ga zapravo nastavite. Da li tražite boljeg, uzbudljivijeg partnera za razgovor? Da li razmišljate o nečemu drugom? Umjesto toga, uložite napor da biste u potpunosti slušali sagovornika i onda iskreno reagovali na ono što druga osoba govori.

Šta ćete postići: Postaćete bolji slušalac.

kako praktikovati svjesnost
@pinterest

Sa strancem

Postanite svjesni predrasuda koje automatski formirate kada su u pitanju ljudi koje ne znate. Na primjer, ako je osoba s kojom se susrećete vama privlačna, odmah ćete početi da joj dodjeljujete pozitivne atribute. Potpuno suprotno se dešava kada upoznate nekoga ko vas ne privlači. Pokušajte da budete svjesni svojih reakcija.

Šta ćete postići: Ako uklonite predrasude prije nego što upoznate nekoga, bićete otvoreni za priliku da vidite tu osobu kao ono što zaista jeste.

Tokom treninga

Obratite pažnju na momente kad vaše disanje postane otežano, kada se vaša temperatura podiže i kada se umor ili bol bliže.

Šta ćete postići: Što ste više prilagođeni fizičkim znacima kada postavljate dodatne zahtjeve vašem tijelu, to će vam više biti poznate granice vašeg tijela. Ovo će vam pomoći da ih poštujete i, ako želite, da ih nježno pomjerate.

Na poslu

Na jedan minut svakog sata zaustavite sve što radite i fokusirajte se samo na vaš dah.

Šta ćete postići: Ne samo da na ovaj način dajete šansu za pauzu vašem mišljenju (baš kao što biste dali svom tijelu odmor poslije pješačenja), već ćete se vratiti na posao osvježeni. Pustite stresnu situaciju i dozvolite sebi da odmorite na trenutak jer vam ovo može omogućiti rješenje vašeg problema. To je kao pokušaj da se sjetite nečijeg imena i to ne uspijete sve do momenta dok ne prestanete razmišljati o tome.

kako praktikovati svjesnost
@pinterest

Dok jedete

Mnogi od nas jedu nesvjesno. Umjesto toga, treba polako jesti, degustirati svaki zalogaj, razmišljajući o tome kako je hrana stigla do stola i poštujući kako ona dobro utiče na naš organizam i tijelo.

Šta ćete postići: Što ste više svjesni toga kako ćete i šta jesti, zdraviji su vaši izbori što se tiče hrane, a jelo kao radnja vam postaje opuštajuća aktivnost.

Tokom slobodnog vremena

Povežite se sa bezvremenim ritmovima prirode. Vrtlarstvo, vožnja bicikla kroz park, planinarenje – sve te stvari stavljaju vas u harmoniju sa prirodnim okruženjem.

Šta ćete postići: Cilj svjesnosti je da budete potpuno prisutni. Lakše je postići ovo stanje kada ste u prirodnom okruženju, jer će vam spokoj prirode omogućiti da doživite i unutrašnje spokojstvo.

Možda te zanima
horoskop novembar

Kada doživite negativnu emociju ili fizički bol

Kad osjećamo fizičku ili emotivnu bol, instinktivno želimo da je se što prije oslobodimo, bilo da uzimamo aspirin za glavobolju ili potiskujemo bijes. Međutim, sljedeći put kada se budete osjećali bolesno ili uznemireno, dozvolite sebi da tu bol u potpunosti osjetite i prihvatite kao svoje sadašnje mentalno ili fizičko stanje.

Šta ćete postići: Što vam je osjećaj straha i boli udobniji, manje je anksioznosti koju ćete imati kada se isti bude pojavio sljedeći put.

kako praktikovati svjesnost
@pinterest

Dok gledate televiziju

Mnogi od nas ne razmišljaju o procesu gledanja televizije. Dakle, provjerite svoj fizički i emocionalni odgovor dok gledate televiziju: Da li vas vijesti čine nervoznim? Da li vam smeta glasna reklama? Da li gledate televiziju samo kada ste umorni ili depresivni?

Šta ćete postići: Što ste više svjesni vaših odgovora na televiziju i kako ih “koristite”, više postaje jasno da možda možete odabrati gledanje programa koji su opuštajući za vas.

U bilo koje vrijeme

Na primjer, prilikom kuvanja, odaberite recept kome treba duže da se pripremi.

Šta ćete postići: Kada radite nešto polako, to smanjuje nivo stresa, gradi strpljenje, pomaže vam da cijenite stvari koje ne pružaju “neposredno zadovoljstvo” a često proizvode bolje i zadovoljavajuće rezultate.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh