Kako proizvodi na bazi alkohola djeluju na kožu?

Avatar photo
alkohol proizvod koza njega

Proizvodi za ljepotu bazirani su na mnogim sastojcima, a jedan od najčešćih među njima je i alkohol. To što ga ima u mnogim proizvodima ne znači da je dobar za njegu kože, štaviše, jako je nepoželjan. Kakav je uticaj alkohola na kožu, te zašto ga treba izbjegavati, pročitajte u nastavku.

Alkohol kakav se najčešće sreće na naljepnicama proizvoda je SD alkohol, denaturisani ili nešto rjeđe, izopropil alkohol. Ove vrste alkohola i te kako su nasilne prema vašoj koži. Prvi utisak može biti izuzetno povoljan, međutim, kratkoročne povoljnosti završavaju dugoročnim negativnim posljedicama.

Ukoliko je vaša koža sklona brzom mašćenju, nakon upotrebe proizvoda koji u sebi imaju neki od ovih alkohola, može vam se učiniti da koža napokon diše. Brzo je isušuju i daju osjećaj čistoće i svježine. Ali, šta se zapravo dešava, kako to alkohol djeluje na kožu?

alkohola

Koliko god mastan tip kože da imate, ne pribjegavajte SD alkoholnim proizvodima. To neće riješiti vaš problem, samo će ga pogoršati. Naime, ne samo da ne poboljšava problem sa masnom kožom, već stvara nove pore i pospješuje još veći sjaj lica.

Posljedice za sve tipove kože uključuju crvenilo, suhoću, pucanje i guljenje površine kože, te sprečavanje hidratacije i obnavljanja. Sve to, utiče na brže starenje kože. Osim toga, možda ste čuli da je alkohol dobar sastojak jer pomaže drugim sastojcima, kao što su retinol i vitamin C koji se uz pomoć alkohola brže apsorbuju u kožu.

Iako je istina da poboljšava apsorpciju sastojaka, alkohol ipak uništava površinu kože i materije koje pružaju dugoročno zdravlje vaše kože. Svakako da postoje drugi, nježniji načini za upijanje važnih sastojaka u kožu, bez oštećenja njenog vanjskog sloja.

Zbog svega nabrojanog, obavezno čitajte deklaracije na proizvodima koje koristite u njezi lica i tijela jer to može imati presudan uticaj na zdravlje i izgled vašeg tijela, a još savjeta o izboru proizvoda za njegu i ljepotu pročitajte ovdje.

Možda te zanima
otporni skrob

Postoje li dobri alkoholi?

Da vas obradujemo, postoje i drugi tipovi alkohola koji nisu štetni po vašu kožu i veoma je važno razlikovati ih od onih problematičnih vrsta alkohola. To su tzv. masni alkoholi. Oni ne izazivaju iritacije i mogu biti veoma korisni za kožu.

Na deklaracijama ćete ih prepoznati kao cetil, stearil ili cetearilin alkohol. Povoljni su za suhu kožu, a u malim količinama odgovaraju i drugim tipovima kože jer pružaju ugodnu teksturu i pomažu u održavanju balansa među sastojcima u proizvodu.

Nadamo se da će vam ovi ZdraviJa savjeti biti od koristi kada sljedeći put dođete u parfimeriju da kupite omiljenu kozmetiku.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh