Kako proizvodi na bazi alkohola deluju na kožu?

Avatar photo
alkohol

Proizvodi za lepotu bazirani su na mnogim sastojcima, a jedan od najčešćih među njima je i alkohol. To što ga ima u mnogim proizvodima ne znači da je dobar za negu kože, štaviše, jako je nepoželjan. Kakav je uticaj alkohola na kožu i zašto ga treba izbegavati, pročitajte u nastavku.

Alkohol kakav se najčešće sreće na nalepnicama proizvoda je SD alkohol, denaturisani ili nešto ređe, izopropil alkohol. Ove vrste alkohola i te kako su nasilne prema vašoj koži. Prvi utisak može biti izuzetno povoljan, međutim, kratkoročne povoljnosti završavaju dugoročnim negativnim posledicama.

Ukoliko je vaša koža sklona brzom mašćenju, nakon upotrebe proizvoda koji u sebi imaju neki od ovih alkohola, može vam se učiniti da koža napokon diše. Brzo je isušuju i daju osećaj čistoće i svežine. Ali, šta se zapravo dešava, kako to alkohol deluje na kožu?

alkohol
@pinterest

Koliko god mastan tip kože da imate, ne pribegavajte SD alkoholnim proizvodima. To neće rešiti vaš problem, samo će ga pogoršati. Naime, ne samo da ne poboljšava problem sa masnom kožom, već stvara nove pore i pospešuje još veći sjaj lica.

Posledice za sve tipove kože uključuju crvenilo, suvoću, pucanje i guljenje površine kože, te sprečavanje hidratacije i obnavljanja. Sve to, utiče na brže starenje kože. Osim toga, možda ste čuli da je alkohol dobar sastojak jer pomaže drugim sastojcima, kao što su retinol i vitamin C koji se uz pomoć alkohola brže apsorbuju u kožu.

Iako je istina da poboljšava apsorpciju sastojaka, alkohol ipak uništava površinu kože i materije koje pružaju dugoročno zdravlje vaše kože. Svakako da postoje drugi, nežniji načini za upijanje važnih sastojaka u kožu, bez oštećenja njenog spoljašnjeg sloja.

alkohol
@pinterest

Zbog svega nabrojanog, obavezno čitajte deklaracije na proizvodima koje koristite u nezi lica i tela jer to može imati presudan uticaj na zdravlje i izgled vašeg tela.

Postoje li dobri alkoholi?

Da vas obradujemo, postoje i drugi tipovi alkohola koji nisu štetni po vašu kožu i veoma je važno razlikovati ih od onih problematičnih vrsta alkohola. To su tzv. masni alkoholi. Oni ne izazivaju iritacije i mogu biti veoma korisni za kožu.

Možda te zanima
morska voda

Na deklaracijama ćete ih prepoznati kao cetil, stearil ili cetearilin alkohol. Povoljni su za suvu kožu, a u malim količinama odgovaraju i drugim tipovima kože jer pružaju ugodnu teksturu i pomažu u održavanju balansa među sastojcima u proizvodu.

Nadamo se da će vam ovi ZdraviJa saveti biti od koristi kada sledeći put dođete u parfimeriju da kupite omiljenu kozmetiku.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh