Kako sačuvati mentalno zdravlje i ostati pozitivan? (COVID-19)

Avatar photo

Aktuelni korona virus bacio je na koljena gotovo cijeli svijet. Neizvjesnost i strah od nepoznatog sve više raste kod građana. Psiholozi kažu da je osjećaj zabrinutosti i anksioznosti normalan u ovakvoj krizi, ali i to se može pospješiti. Kako bismo zajedno ovo što lakše preprodili, u nastavku donosimo 10 savjeta kako očuvati mentalno zdravlje i ostati pozitivan tokom koronavirusa.

Prihvatite da je strah u ovom trenutku normalan

Uz vijesti o porastu broja smrtnih slučajeva u svijetu, gledajući rekonstrukcije objekata u karantine, ali i slušajući mnoštvo neprovjerenih informacija i dezinformacija, građani su u neizvjesnosti. Pored straha od samog virusa, tu je strah od eventualnog gubitka primanja, porodične situacije i generalno, šta će biti u budućnosti.

Prema Axios/Ipsos anketi sprovedenoj od 13. do 16. marta u SAD-u, od 1.092 ispitanih odraslih osoba, 78% muškaraca i 82% žena bilo je zabrinuto ili izuzetno zabrinuto zbog epidemije.

Prema psiholozima, anksioznost je prirodan odgovor na nepoznato, pa je normalno osjećati se uznemireno jer je mnogo toga o virusu nepoznato, čak i stručnjacima.

Anksioznost je urođeni, prirodni stav koji nas pokušava zaštititi tako što nas podstiče da riješimo nesigurnost i smislimo rješenje.

Riječi su ovo Julie Pike, kliničkog psihologa iz Sjeverne Karolina, specijalizovane za anksiozne poremećaje.

Ograničite medijske informacije

Ovo se posebno odnosi na osobe koje su i prije epidemije bile anksiozne.

Panika nastaje kada ljudi precjenjuju prijetnju, a podcjenjuju svoje sposobnosti. Zato, neprestano gledanje priloga koji ističu brzo širenje virusa i nedovoljno znanje o sprečavanju istog, predstavlja “gorivo” za anksioznost.

Iako je u redu biti informisan o tome šta se događa, posebno ako živite u području u kojem je potvrđeno mnogo zaraženih slučajeva, važno je ograničiti medijske informacije, posebno iz nedokumentovanih ili potencijalno nepouzdanih izvora.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pozvao je ljude da jednom ili dvaput dnevno provjere vijesti, i to isključivo iz pouzdanih izvora.

@aljazeera.com

Učinite što možete kako biste zaštitili sebe i svoje ukućane

Ovo podrazumijeva da redovno vršite dezinfekciju ruku, kvaka i prostora, te da se socijalno distancirate. Akcija je protivotrov za strah i nalagodu. Kada znate da ste poduzeli sve što možete, vaše mentalno zdravlje će biti bolje.

Često i temeljno perite ruke, dezinfikujte površine osjetljive na dodir, u kupovinu idite barem svaki treći dan, te izlazite iz kuće samo kad morate.

Pročitajte kako da napravite sami sredstvo za dezinfekciju.

Uradite nešto za svoju zajednicu

Ovo može podrazumjevati više stvari, počevši od toga da starijim osobama iz komšiluka odete u nabavku pa sve do toga da samo ostanete u kući.

Vodite računa o tome da čak i ako nemate simptome i time ne ugrožavate vaše zdravlje, ukoliko dobijete virus, vi ga dalje možete širiti.

Fokusirajte se na ono na čemu ste zahvalni, a ne na ono što želite promijeniti ili izbjeći

Umjesto da konstantno razmišljate o negativnim posljedicama, fokusirajte se na stvari na kojima ste zahvalni. Ukoliko ste roditelji, ne brinite o tome što djeca ne idu u školu, budite zahvalni na nastavi na daljinu i na činjenici da sada možete provoditi više vremena sa njima.

Psiholozi preporučuju svakodnevno pisanje liste zahvalnosti kako bi se održalo mentalno zdravlje i pozitivan stav.

Potražite virtualnu pomoć

Terapeuti širom svijeta dijele svoje znanje na platformama kao što su Instagram, Facebook ili YouTube. Neki od njih čak, održavaju besplatne grupne terapije putem svojih kanala. Osim toga, postoji veliki broj aplikacija koje će pomoći održati mentalno zdravlje.

Zdrava ishrana i trening su veoma važni za mentalno zdravlje

Generalni direktor SZO preporučio je zdravu i hranljivu ishranu koja će održati pravilno funkcionisanje organizma, te ojačati imunitet.

Ako ne možete izaći iz kuće, pronađite video trening na internetu. Plešite uz muziku. Bavite se jogom ili šetajte stepenicama gore i dolje.

Takođe je ohrabrio ljude da, u skladu sa lokalnim i državnim mjerema za prevenciju širenja virusa, izlaze u šetnju, trče ili voze se biciklom, držeći odstojanje od drugih. Poželjan je bilo kakav vid fizičke aktinosti od najmanje 30 minuta za odrasle i sat vremena za djecu.

Možda te zanima

Pogledajte kardio trening koji možete raditi u kući

Dišite

Ne morate čak ni preuzeti aplikaciju da biste iskusili oslobađanje od strijepnje koje čini disanje.

Psihijatar dr. Mimi Winsberg preporučuje metodu 4-7-8, koja može vratiti osjećaj smirenosti kada osjećate da gubite kontrolu. Metoda uključuje disanje četiri sekunde, zadržavanje sedam sekundi i izdah osam sekundi. 

Važno je da izdah bude duži od uzdaha jer se tim naglašava oslobođenje. Oslobađate se svega što se događa, kao i stresa.

Za mentalno zdravlje je važna rutina

Pokušajte održati svoj život što je više normalnim i što više sličnijim onome kakav je bio prije virusa. Posebno kada je riječ o djeci.

Djeca veoma brzo stvaraju rutinu i neće tako jednostavno podnijeti bilo kakvu promjenu. S obzirom na situaciju, promjene su neizbježne ali držite se barem nekih rituala. Jedite u vrijeme kao i do sada, spavajte kao i do sada, a duge šetnje zamijenite izlaskom u dvorište ili na balkon.

https://www.zdravija.com/50-stvari-koje-mozete-uraditi-dok-ste-u-kucnoj-izolaciji/

Redovno održavajte kontakt sa porodicom, prijateljima i saradnicima

To što ste fizički udaljeni jedni od drugih, ne mora vas i društveno udaljiti. Kućna izolacija je idealna prilika za socijalno povezivanje. Priznaćemo, ubrzan način života nas je pomalo odvojio od naših najdražih. Sada je vrijeme da se to promijeni.

Kvalitetno provodite vrijeme sa svojim ukućanima. Jedite zajedno, pijte kafu, igrajte društvene igre, razgovarajte. Organizujte barem dva puta sedmično virtuelnu kafu sa prijateljima. Javite se prijatelju se niste čuli godinama. Sve to, pomoći će vam da prebrodite ovu situaciju.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da lakše podnesete trenutnu situaciju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh