Kako se boriti sa depresijom

Avatar photo

Depresija je problem s kojim se nažalost susreće sve veći broj ljudi. Lako je misliti da se tako nešto događa nekome drugome, no istina je da se depresija može desiti  baš svakome. Brz način života i nezdrave navike mogu nas dovesti u situaciju gdje se izvana smijemo, a iznutra vodimo borbu. U nastavku donosimo nekoliko načina kako se boriti sa depresijom ili ju čak i spriječiti ako primijetite prve znakove.

Vjerujte da se vrijedi boriti protiv depresije, jer ona uzima svu vašu radost i sreću, te vas natjera da sumnjate u smisao svog života. To je trenutak kada trebate odlučiti da se zaista želite boriti i najzad preuzeti kontrolu nad svojim mislima i postupcima. Ako nastavite slušati glas koji vam govori da ono što činite ionako nije važno i da nikoga nije briga, depresija će i dalje vladati vama.

Praktikujte zahvalnost. Sigurno ste već bezbroj puta čuli da imate toliko razloga za zahvalnost, a vi se fokusirate na ono loše, no to je zaista dobar savjet i jedan je od ključnih. Podsjećajte se tokom cijelog dana na nešto na čemu možete biti zahvalni. Nekada će to biti samo šolja jutarnje kafe ili zraka sunca, nekada vaša porodica ili prijatelji. Za šta god se odlučili, napravite spisak ili napišite zahvalnost na komad papira i stavite na vidljivo mjesto, nosite sa sobom u torbi ili držite na radnom stolu kako bi se tokom cijelog dana podsjećali na zahvalnost. Detaljnije o zahvalnosti čitajte ovdje.

Budite svjesni svojih misli. O čemu najviše razmišljate? Jesu li te misli pozitivne ili negativne? Vrtite li konstantno isti film u glavi, grizete li se oko događaja koje ne možete promijeniti? Možete nastaviti živjeti u negativnoj prošlosti ili odlučiti stvoriti pozitivnu budućnost. Sve to možete učiniti osvijestite li svoje misli. Pratite ih poput posmatrača i uskoro ćete vidjeti uzorak. Ako još niste, isprobajte meditaciju, o kojoj smo već pisali, kako biste naučili praktikovati i svijest o svojim mislima.

Obratite pažnju na svoje riječi. Ne možete kontrolisati šta će drugi reći o vama, ali možete kontrolisati ono što izlazi iz vaših usta. Baš kao što trebate osvijestiti svoje misli, osvijestite i ono što govorite. Vaše riječi postaju vaša stvarnost, zato sami odlučite kakvu stvarnost želite stvarati.

Zapamtite da niste sami. Depresija vas može izdvojiti iz svijeta i učiniti da se osjećate samima i izolovanima. U takvim situacijama lako se vratiti negativnim mislima, stoga se odlučite maknuti iz izolovanosti. Ne mislite samo na sebe i svoju naizgled bezizlaznu situaciju, već obratite pažnju na ljude oko sebe i učinite nešto za nekog drugog. Odmah ćete se osjećati bolje i vidjećete da vrijedite i da zaista možete doprinijeti svijetu.

Možda te zanima
o sebi

Napravite inventuru. Ovim ne mislimo na proljećno čišćenje ormara, iako i to može imati terapeutski učinak, već na inventuru stvari u vašem životu. Razmislite šta funkcioniše, a šta ne, šta vas čini srećnima, a šta vas umara. Dobro zadržite, loše promijenite, a one stvari o kojima ne želite ni razmišljati pogledajte pobliže jer vas upravo one koče.

Potražite pomoć drugih. U traženju pomoći nema nikakve sramote. Kao i svi ljudi, društveno ste biće i ne živite u izolaciji, pa zašto onda mislite da se trebate sa svime boriti sami? Razgovarajte s nekime, potražite savijet ili poslušajte tuđu priču. Možda onda i shvatite da niste jedini u borbi sa depresijom i da ju je moguće savladati i voditi život kakav želite.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh