Kako se odviknuti od gaziranih sokova

Avatar photo

Uz nekoliko kockica leda, ugodnog slatkog okusa i sa mjehurićima koji ugodno peckaju nepce, gazirani sokovi čest su odabir za osvježenje, posebno prilikom toplijih mjeseci. No, ta pića koja gotovo nesvjesno naručujemo u kafiću ili uzimamo iz frižidera supermarketa, puna su šećera i aditiva, te mogu potaknuti nakupljanje viška kilograma i naštetiti zdravlju.

Kako se odviknuti navike posezanja za gaziranim pićima, i šta piti umjesto njih, donosimo u nastavku.

Krenite postepeno

Ako ste navikli piti nekoliko ovakvih sokova dnevno, za početak smanjite dozu. Treba postaviti realna očekivanja i znati da je moguće biti ovisan o gaziranim sokovima. Zato za početak ograničite konzumaciju, a možete sok razrijediti i vodom kako biste unosili manju količinu šećera sa svakom čašom.

Pijte više vode

Svaki put kada osjetite potrebu za sokom punim šećera, najprije popijte čašu vode. To će vam utažiti žed, pa ako se na kraju i odlučite za sok, sigurno nećete popiti tako veliku količinu. Takođe se pobrinite da uvijek sa sobom imate bocu vode, kako ne biste pod izlikom žeđi posegnuli za nezdravim napicima.

Pronađite zamjenu

Ako osjećate veliku potrebu za nečim gaziranim, pokušajte sa mineralnom vodom. Dobićete taj željeni efekat mjehurića, samo bez nepotrebnog šećera. Dodajte i voće po želji za dozu slatkoće. Ako ne žudite za mjehurićima, voće možete dodati i u običnu vodu, a nekoliko ideja pomenuli smo prije. Za one koji se neće zadovoljiti vodom sa okusom, imamo tri prijedloga za domaći ledeni čaj. Pripremite li ga sami, u mogućnosti ste kontrolisati sastojke koje unutra stavljate, kao i količinu i vrstu zaslađivača.

Prvi recept koji možete isprobati uključuje đumbir, limun i mentu. Đumbir nasjeckajte na manje komadiće, prelijte vrućom vodom i ostavite nekoliko minuta. Potom ocijedite čaj, dodajte limunov sok i nekoliko listova svježe mente. Pustite da se potpuno ohladi i vaš ledeni čaj je spreman za piti!

Možda te zanima
boja urina

Čaj od mente je još jedna varijanta koja dobro funkcioniše kada se ohladi. Čaj pripremite prema uputstvu na pakovanju, dodajte malo meda za slatkoću i pustite da se ohladi. Po želji dodajte i pokoji list svježe mente i vaše ljetno osvježenje je spremno.

Pogodnosti zelenog čaja već su nam poznate, pa zašto ga ne bismo pili i u hladnoj varijanti? Pripremite zeleni čaj po uputstvima na pakovanju, te dodajte limunov sok i malo meda i pustite da se potpuno ohladi. Ovaj ledeni čaj idealan je za ponijeti sa sobom na posao ili fakultet jer osim ugodnog okusa, pruža i dozu energije potrebne za radni dan.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh