Kako se osloboditi bijesa na pravi način?

Avatar photo

Čekanje u dugim redovima, suočavanje sa podrugljivim primedbama kolega, vožnja kroz beskrajni saobraćaj, sve to može izazvati dozu bijesa u vama. Dok je osećaj ljutnje zbog ovih svakodnevnih smetnji normalan odgovor na stres, trošenje svog vremena unutrašnju uznemirenost može postati destruktivno. Kako se osloboditi bijesa, a da ne ostavite agresivan i loš utisak, saznajte uz ZdraviJu, koja je spremila nekoliko mirnih savjeta.

Nije tajna da puštanje bijesa da tinja ili izlivi bijesa štete vašim ličnim i profesionalnim odnosima. Neprestano zatvaranje naše frustracije može dovesti do fizičkih i emocionalnih reakcija, uključujući visok krvni pritisak i anksioznost.

Dobra vijest je da možete naučiti da upravljate svojim bijesom i da ga konstruktivno kanališete. Jedna studija iz 2010. godine otkrila je da sposobnost da izrazite svoj bijes na zdrav način može čak smanjiti vjerovatnoću da ćete razviti srčane bolesti.

1. Recitujte utješnu mantru

Ponavljanje smirujuće fraze može olakšati izražavanje teških emocija, uključujući ljutnju i frustraciju. Pokušajte polako da ponovite „Smiri se“ ili „Sve će biti u redu“, sledeći put kada se osjetite preplavljenim situacijom. Ovo možete da uradite naglas ako želite, ali možete i da izgovorite u sebi. Takođe možete da ispišete listu fraza na svom telefonu za brzi podsjetnik prije stresne poslovne prezentacije ili izazovnog sastanka.

2. Isprobajte se u vizualizaciji

Kada se borite sa kipućom napetošću, pokušajte da vizualizirate mentalnu sliku da biste smirili svoje tijelo i mozak. Zamislite stvarno ili izmišljeno mjesto koje čini da se osećate srećno, mirno i bezbjedno. Ovo može biti kampovanje na planini na koje ste išli prošle godine ili egzotična plaža koju biste željeli da posjetite jednog dana.
Fokusirajte se na senzorne detalje tako što ćete se tamo zamisliti. Koji su mirisi, prizori i zvuci?
Budite svesni svog disanja i zadržite ovu sliku u svom umu dok ne osjetite da anksioznost počinje da pada.

3. Pažljivo pomjerajte svoje tijelo

Ponekad, mirno sjedenje može učiniti da se osjećate još više anksiozno ili na ivici. Pažljivo pomjeranje tijela pomoću joge i drugih umirujućih vežbi može osloboditi napetost u mišićima. Sledeći put kada budete suočeni sa stresnom situacijom, pokušajte da prošetate ili čak da igrate lagani ples da biste se sklonili od stresa.

4. Provjerite svoju perspektivu

Trenuci visokog stresa mogu iskriviti vašu percepciju stvarnosti, čineći da se osećate kao da ste suvišni. Sledeći put kada osjetite kako bijes raste, pokušajte da provjerite svoju perspektivu. Svako ima loše dane s vremena na vrijeme, a sutra će biti novi početak.

kako se osloboditi bijesa

5. Izrazite svoju frustraciju

Izlivi bijesa vam neće učiniti nikakvu uslugu, ali to ne znači da ne možete da iskažete svoju frustraciju prijatelju ili članu porodice od povjerenja nakon posebno lošeg dana. Osim toga, omogućavanje sebi prostora da izrazite dio svog bijesa sprečava ga da izbije iznutra.

6. Ublažite bijes humorom

Pronalaženje humora u vrućem trenutku može vam pomoći da zadržite uravnoteženu perspektivu. To ne znači da se jednostavno treba nasmejati svojim problemima, ali gledanje na njih na lakši način može pomoći. Sledeći put kada osjetite kako vaš bijes raste, zamislite kako bi ovaj scenario mogao da izgleda nekom autsajderu? Kako bi im ovo moglo biti smiješno? Ako sebe ne shvatate previše ozbiljno, imaćete više šansi da vidite koliko su manje smetnje nevažne u velikoj šemi stvari.

Možda te zanima
dobrobiti suane

7. Promjenite okruženje

Dajte sebi pauzu tako što ćete odvojiti malo vremena samo za sebe. Ako je vaš dom pretrpan stresom, na primer, provozajte se ili prošetajte. Verovatno ćete otkriti da ste spremniji da sredite nered kada se vratite.

8. Prepoznajte pokretače i pronađite alternative

Ako vas svakodnevno putovanje na posao pretvori u klupko bijesa i frustracije, pokušajte da pronađete alternativni put ili krenete ranije na posao. Imate glasnog kolegu koji stalno tapka nogom? Čepići za uši ili slušalice nekada mogu dobro doći.

Ideja je da tačno odredite i razumijete stvari koje izazivaju vaš bijes. Kada budete svjesni šta su, možete preduzeti korake da ne postanete njihov plijen. Da li ste bili sa određenom osobom? Šta ste radili? Kako ste se osjećali do tog trenutka? Sve su to pitanja koja otkrivaju vaše pokretače.

9. Potražite pomoć

Sasvim je normalno i zdravo da se s vremena na vrijeme osjećate uznemireno i ljuto. Ali ako ne možete da se oslobodite lošeg raspoloženja ili se stalno osećate preplavljeni bijesom, možda je vrijeme da zatražite pomoć. Ako vaš bijes utiče na vaše odnose i dobrobit, razgovor sa kvalifikovanim terapeutom može vam pomoći da prevaziđete izvore vašeg besa i da razvijete bolje alate za suočavanje.

A kako do istrajnosti jakog uma, misli i tijel saznajte u tekstu ZdraviJe koji mijenja navike labilnosti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh