Kako se pripremiti za trčanje po kiši i snijegu?

Avatar photo
trčanje po kiši

Iako nam je proljeće već stiglo, ono je odlučilo da se poigra sa nama i pošalje nam hladne, oblačne i kišovite dane. Ipak, to nas nikako ne bi trebalo demotivisati da se bavimo svojom omiljenom fizičkom aktivnošću – trčanjem u prirodi. ZdraviJa vam u nastavku teksta donosi provjerene savjete koji će vam pomoći da bezbjedno i sa uživanjem trčite čak iako je napolju hladno. Evo kako se pripremiti za trčanje po kiši.

Kada steknete kondiciju moguće je održavati trening trčanja i tokom kišnih dana, jer je sve stvar volje i unutrašnje motivacije.

Postepeno povećajte kilometražu

Ukoliko ste početnik, najbolja opcija je hodanje. Kada steknete malo kondicije možete krenuti s kratkim etapama trčanja koje će postajati sve duže i duže s vremenom. Kako savjetuju stručnjaci, treba paziti na postepeno povećavanje kilometraže iz sedmice u sedmicu. Optimalno je trčati 4-5 puta u sedmici.

trčanje po kiši
@pinterest

Obucite se slojevito

Za trčanje po kiši i hladnom vremenu najvažnije je lagano, ali slojevito oblačenje. Pogotovo kada temperature padnu ispod 5°C, a takve su uglavnom najčešće u noćnim satima, pa tako, ukoliko ste ljubitelj noćnog trčanja ne dozvolite da vas ovo iznenadi. U pravilu su to tri sloja odjeće, sve preko toga je previse i samo će vam smetati dok trčite.

Izbjegavajte pamučne materijale

Od izuzetne važnosti je spriječiti da hladan vazduh dopre do tijela. Zato je pametno obratiti pažnju na materijal koji nosite na sebi dok trčite. Pamuk slobodno zaobiđite jer on zadržava vlagu. To se odnosi i na pamučne čarape. Bićete mokri, a na kraju će vam postati hladno. Preporučuju se umjetni materijali, kako bi se zadržala potrebna toplina u mišićima.

U obzir dolaze tanki sintetički materijali koji se brzo suše, s uobičajenim oznakama dryfit ili coolmax. Drugi sloj može biti još jedna tanka ili nešto deblja majica, u zavisnosti od temperature tokom treninga.

Za vrijeme hladnijih dana dobar je lagani flis ili bilo šta s oznakama termaflis, termax, mikroflis ili dryline. Zadnji sloj treba birati u odnosu na trenutne uslove tokom treninga trčanja.

Kapa i rukavice

Glava i dlanovi moraju biti zaštićeni od padavina poput kiše, snijega, ali i vjetra koji isušuje kožu. Čak 40 odsto temperature gubi se preko glave i kapa je neizostavni zimski trkački rekvizit.

trčanje po kiši
@pinterest

Korisitite zaštitnu kremu

Pametno je ruke i lice namazati zaštitnom kremom, a usne proizvodom za zaštitu usana.

Nosite prilagođen model patika za trčanje po kiši i snijegu

Budući da su zimi većinom klizave podloge po kojima trčite, izaberite zimske patike za trčanje koje su prilagođene za zimsko tlo. Ukoliko birate trčanje kasno popodne ili predveče, pobrinite se nosite jarke boje ili druge vidljive oznake na opremi koje su neophodan dio zimskog trčanja.

Možda te zanima
trening u trudnoci

Zagrijavanje je bitno

Zbog velikih razlika u temperaturi vanjskog i unutrašnjeg prostora u kojima boravimo, važno je dobro se zagrijati prije treninga trčanja kako bi pripremili mišiće, poboljšali protok krvi i tako smanjili šansu za pojavu povreda.

Treba izbjegavati brze i nagle pokrete, skokove, sprint. Zagrijavanje prije treninga trebali bismo obaviti u zatvorenom prostoru kako tijelo ne bismo šokirali zbog naglog prelaza na vanjsku nisku temperaturu.

trčanje po kiši

Pažljivo po klizavom terenu

Trčati po neugaženom, ali ne dubokom snijegu sigurna je opcija. Na cesti postoji mogućnost od stvaranja poledice i zato treba trčati kraćim koracima radi stabilnosti. Budući da je drugačiji korak, znači drugi tip opterećenja, veća je mogućnost od povrede.

Trčite polako i oprezno tokom zime, nabavite odgovarajuću opremu koja će vam obezbijediti udobnost i sigurnost, a kada proljeće konačno stigne bićete u top formi. Nadamo se da će vam uz ove savjete trčanje po kiši i snijegu proći bez problema.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh