Kako se pripremiti za trčanje po kiši i snijegu?

Avatar photo

Iako nam je zima pred vratima, a sa njom i minusi u termometru, te česte padavine kiše i snijega, to nas nikako ne bi trebalo demotivisati da se bavimo svojom omiljenom fizičkom aktivnošću – trčanjem u prirodi. ZdraviJa vam u nastavku teksta donosi provjerene savjete koji će vam pomoći da bezbjedno i sa uživanjem trčite i dok je zima. Evo kako se pripremiti za trčanje po kiši i snijegu.

Kada steknete kondiciju moguće je održavati trening trčanja zimi, jer je sve stvar volje i unutrašnje motivacije.

Postepeno povećajte kilometražu

Ako ste početnik, najbolja opcija je hodanje, a kada se stekne malo kondicije možete krenuti s kratkim etapama trčanja koja će postajati sve duže i duže s vremenom. Kako savjetuju stručnjaci, treba paziti na postepeno povećavanje kilometraže iz sedmice u sedmicu. Optimalno je trčati 4-5 puta u sedmici.

Obucite se slojevito

Za trčanje po hladnoći najvažnije je lagano, ali slojevito oblačenje. Pogotovo kada temperature padnu ispod 5 stepeni Celzijusovih, a takve su uglavnom najčešće u noćnim satima, kada ionako svi treniraju zbog kratkoće dana. U pravilu su to tri sloja odjeće, sve preko toga je previse i samo će vam smetati dok trčite.

trčanje po kiši
@nike

Izbjegavajte pamučne materijale

Od izuzetne važnosti je spriječiti da hladan vazduh dopre do tijela. Zato je pametno obratiti pažnju na materijal koji nosite na sebi dok trčite. Pamuk slobodno zaobiđite jer on zadržava vlagu. To se odnosi i na pamučne čarape. Bićete mokri, a na kraju će vam postati hladno. Preporučuju se umjetni materijali, kako bi se zadržala potrebna toplina u mišićima.

U obzir dolaze tanki sintetički materijali koji se brzo suše, s uobičajenim oznakama dryfit ili coolmax. Drugi sloj može biti još jedna tanka ili nešto deblja majica, u zavisnosti od temperature tokom treninga.

Za vrijeme hladnijih dana dobar je lagani flis ili bilo šta s oznakama termaflis, termax, mikroflis ili dryline. Zadnji sloj treba birati u odnosu na trenutne uslove tokom treninga trčanja.

Kapa i rukavice

Glava i dlanovi moraju biti zaštićeni od padavina poput kiše, snijega, ali i vjetra koji isušuje kožu. Čak 40 odsto temperature gubi se preko glave i kapa je neizostavni zimski trkački rekvizit.

Korisitite zaštitnu kremu

Pametno je ruke i lice namazati zaštitnom kremom, a usne proizvodom za zaštitu usana.

trčanje po kiši
@nike

Nosite prilagođen model patika za trčanje po kiši i snijegu

Budući da su zimi većinom klizave podloge po kojima trčite, izaberite zimske patike za trčanje koje su prilagođene za zimsko tlo. Ukoliko birate trčanje kasno popodne ili predveče, pobrinite se nosite jarke boje ili druge vidljive oznake na opremi koje su neophodan dio zimskog trčanja.

Kada su u pitanju brendovi koji pružaju podršku trkačima, a kada je u pitanju kvalitet i sigurnost opreme, tu je provjereno dobra nova Shield kolekcija brenda Nike. Među modelima koji se mogu pronaći u ponudi izdvajaju se Nike Odyssey React Shield 2 i Nike Air Zoom Pegasus 36 Shield.

Oba modela prilagođena su jesenjim i zimskim uslovima i u njihovoj izradi korišćeni su lagani, ali kvalitetni, vodonepropusni materijali.

Nike Odyssey React Shield 2 – model prilagođen pejsu svakog trkača

Nike Odyssey React Shield 2 ženske patike za trčanje model su koji je mnogo laganiji u odnosu na prethodne verzije, ali pruža podjednaku udobnost trkačima prilikom svakog koraka. Materijal korišćen u izradi gornjišta je vodootporan, pa će vaša stopala biti suva sve vrijeme trčanja.

„Lepljivi“ gumeni đon omogućava odličnu trakciju u vlažnim uslovima, dok je Zoom Air jedinica u peti tanja u odnosu na prethodne modele, zbog čega garantuje maksimalni povrat energije sa svakim korakom. Reflektujući elementi u prednjem, zadnjem dijelu i na bočnim stranama patika omogućavaju odličnu vidljivost čak i u najtežim vremenskim uslovima.

Nike Air Zoom Pegasus 36 Shield –  vodonepropusna trkačka ikona

Ukoliko se ove zime odlučite za Nike Air Zoom Pegasus 36 Shield patike za trčanje, budite uvjereni da ćete osvojiti sve zimske rute. Još jedan model iz Shield kolekcije koji je izrađen od vodonepropusnog materijala na savršeni način kombinuje „ljepljivi“ đon koji omogućava odličnu trakciju na svim vlažnim terenima i mrežasto gornjište zahvaljujući kojem će vaša stopala ostati suva sve vrijeme.

Možda te zanima
ruke

Dodajte tome reflektujuće detalje i znaćete zašto je ovo jedna od najbezbjednijih patika za trčanje tokom kišovitih ili ledenih dana.

Nova Nike Shield kolekcija patika za trčanje odvratiće vašu pažnju s lošeg vremena i omogućiti vam da se fokusirate na ono što je mnogo bitnije – zadovoljstvo tokom trčanja. Možete je pronaći u Sport Vision prodavnicama ili online, zajedno sa ostalom Nike opremom za trčanje.

trčanje po kiši
@nike

Zagrijavanje je bitno

Zbog velikih razlika u temperaturi vanjskog i unutrašnjeg prostora u kojima boravimo, važno je dobro se zagrijati prije treninga trčanja kako bi pripremili mišiće, poboljšali protok krvi i tako smanjili šansu za pojavu povreda.

Treba izbjegavati brze i nagle pokrete, skokove, sprinteve. Zagrijavanje prije treninga trebali bismo obaviti u zatvorenom prostoru kako tijelo ne bismo šokirali zbog naglog prelaza na vanjsku nisku temperaturu.

Pažljivo po klizavom terenu

Trčati po neugaženom, ali ne dubokom snijegu sigurna je opcija. Na cesti postoji mogućnost od stvaranja poledice i zato treba trčati kraćim koracima radi stabilnosti. Budući da je drugačiji korak, znači drugi tip opterećenja, veća je mogućnost od povrede.

Trčite polako i oprezno tokom zime, nabavite odgovarajuću opremu koja će vam obezbijediti udobnost i sigurnost, a kada stigne proljeće bićete u top formi. Nadamo se da će vam uz ove savjete trčanje po kiši i snijegu proći bez problema.

patike
@nike

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh