Koža lica ti se masti tokom dana? – Imamo rješenje

Avatar photo
koža lica

Da li ujutru iz kuće izađete sa savršenom kožom, a već tokom popodneva se borite sa sjajem prouzrokovanim mašću ili teškom šminkom? Poslijepodnevni sjaj zahtijeva malo dodatne pažnje kada su u pitanju njega kože i šminkanje. Zdravija je otkrila razloge zašto se to dešava i dala konkretna rješenja da vaša koža lica ostane blistava tokom cijelog dana.

koža lica
@pinterest

Šta uzrokuje popodnevnu masnu kožu?

Možda mislite da je masna koža rezervisana samo za one sa masnim tipom kože, ali niste upravu. Iako je organizam pojedinih ljudi genetski programiran da proizvede više ulja za kožu, svakome se može desiti da mu se koža previše sjaji tokom dana, a naročito popodneva. Evo razloga zašto:

Stres

U toku dana je moguće proživjeti mnogo stresnih situacija, što može izazvati proizvodnju ulja u vašim porama. A kako da se disanjem riješite napetosti koju vam izazovi donose pročitajte u ovom tekstu.

Suha koža

Ukoliko ste zaboravili da se namažete kremom poslije umivanja, vaša koža će vjerovatno reagovati pokušavajući da se hidrira sa više svojih prirodnih ulja.

Hormoni

Tokom vašeg mjesečnog ciklusa, velika je mogućnost da će vam se koža pretjerano mastiti usljed reakcije hormona. Trudnoća takođe može izazvati promjene u vašoj koži.

Lijekovi

Da li ste nedavno bili bolesni? Novi lijekovi mogu iznenaditi vaš organizam, što uzrokuje da se kožna ulja prekomjerno proizvode.

Pretjerujete sa tretmanima lica

Ukoliko ste u posljednje vrijeme otišli na tretman lica, možda ste nagomilali previše proizvoda na vašu kožu, a masnoća može biti odgovor na ovo stanje.

koža lica
@pinterest

Klimatske promjene

Ako putujete u drugačiju klimu ili doživite iznenadne promjene u vremenskim obrascima, vaša koža može reagovati pokušavajući da se hidrira i zaštiti.

Loši proizvodi za lice

Ponekad koristimo pogrešne proizvode za naš tip kože. Ukoliko je vaša koža lica masna, potrebni su vam proizvodi koji sadrže sastojke za balansiranje ulja. Ako je vaš tip kože – suva, potrebna vam je duboka hidratacija. Upotreba pogrešnih proizvoda može rezultirati popodnevnom masnom kožom.

Određivanje tipa kože

Ako vam je potrebna pomoć oko definisanja vašeg tipa kože, provjerite kod lokalnog dermatologa ili kozmetičara. Određivanje vašeg osnovnog tipa kože će vam pomoći da prilagodite ono što želite da kupite od proizvoda sa onim što je vašoj koži potrebno.

Čišćenje

Čišćenje je ključno za kontrolu proizvodnje ulja u koži, zato dobro pazite kako ćete ga sprovoditi. Pokušajte da ne oštetite kožu grubim čišćenjem. Treba vam nešto efektivno, ali nježno. Previše agresivno čišćenje izaziva prvo sušenje a potom probleme sa masnoćom i sjajem, jer će vaša koža proizvoditi više ulja u popodnevnim satima kako bi kompenzovala stres i suvoću. Budite pažljivi, pošto mnogi uobičajeni proizvodi sadrže oštre sulfate koji mogu prouzrokovati popodnevni sjaj i masnoću lica.

Toniranje

Toniranje je važnije nego što mislite. Toner na bazi alkohola uglavnom izaziva sušenje, što se privremeno može činiti dobro, ali će podstaći vašu kožu da proizvede više ulja do popodneva.

Možda te zanima
kokosovo ulje

Hidratacija

Bez obzira kakav tip kože imate, hidratacija je važna. Međutim, ako imate masnu kožu, želićete da izaberete laganu, balansirajuću formulu. Tipovi suve kože trebaju malo više hidratacije. Uvijek tražite proizvode koji nemaju mineralno ulje i druge proizvode zasnovane na petrolatumu, jer oni zatvaraju pore i stimulišu sjaj.

koža lica
@pinterest

Piling

Redovni piling vam daje glatku, mekšu površinu kože. Ako pak osjetite da vam koža pretjerano luči masti, preskočite piling da biste izbjegli dodatnu nadraženost dok koža ne ozdravi.

Maska za apsorpciju viška ulja

Korišćenjem maske za apsorpciju viška ulja par puta sedmično može vam pomoći da se koža prilagodi promjenljivim uslovima i može pomoći u balansiranju prirodnih ulja.

Nadamo se da će vam ovi savjeti koristiti i da ćete se tokom dana, bolje osjećati u svojoj koži.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh