Kako traume utiču na vaše tijelo

Avatar photo
traume
Kada savremena medicina ne može da objasni šta se to dešava u našem tijelu, emocije bi zapravo mogle da budu glavni krivac za stanje u kom se nalazimo. Iako nisu uvijek očigledne, traume i teške emocionalne situacije mogu da pojačaju fizičke simptome više nego što to i mislite.

Prema određenim istraživanjima veliki procenat ljudi doživi neku traumu. Međutim, ne morate da imate ozbiljnu traumu da bi vaše tijelo emotivno teške i stresne situacije izrazilo na fizički način.

Mi ne samo da doživljavamo i pamtimo život koristeći naše misli i emocije, već to radimo i kroz fizičke senzacije. Te senzacije mogu da budu miris, sluh ili vizuelne slike. Kada smo pod stresom naše tijelo stvara kortizol. Sa druge strane, kada smo srećni ono stvara neurotransmitere kao što su serotonin, dopamin i endofrin.

Ovo u našem tijelu proizvodi fizičke i emocionalne reakcije, tako da je sasvim razumljivo da se svi događaji “čuvaju” i ostaju u vašoj fizičkoj, ali i emocionalnoj i intelektualnoj memoriji.

traume@pinterest

Kako vaša trauma utiče na fizičko stanje?

Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na vrste i jačinu traume i stresnih reakcija. To uključuje uzrast u kome su se događaji desili, intenzitet i trajanje, učestalost, naučene norme ponašanja u tim situacijama, dostupnost sistema podrške i terapije, uticaj i pomoć porodice i prijatelja kada se iskustvo podijeli, te to da li je iskustvo uopšte podijeljeno sa bilo kim.

Možda te zanima
odmoru

Traumu u našem tijelu možemo “čuvati” na suptilan ili ekstreman način. Nekada to može da se ogleda u zgrčenosti vašeg tijela, mišića ili karličnog dna. Takođe, može se pojaviti i kao sklonost ka zavisnosti, poremećajima u ishrani, problemima sa probavom, glavolbolja, promjene u otkucajima srca ili krvnog pritiska, osjetljivost kože, nesanica i slično.

Pobijedite traumu

Pokušajte da se zapitate šta se dešavalo u vašem životu kada ste počeli da osjećate ove simptome. Budite otvorenog uma. Čak i događaji koji u to vrijeme nisu djelovali stresno mogu kasnije izazvati pomenute simptome. Učenje kako da se povežete sa svojom intuicijom i tijelom i ljubav prema sebi ključni su lijek za oporavak.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh