Kako ugrijati tijelo i stan tokom velikih minusa?

Avatar photo
zagrijte se

Iako još uvijek nije bilo velikih minusa, vremenska prognoza kaže da će nam zima tek pokazati svoje prave zube. Za ekstremno niske temperature se treba pripremiti na vrijeme. Sigurno se i vama dešavalo da se ne možete ugrijati bez obzira što ste u kući upalili grijanje ili ste prilikom izlaska obukli svoju najtopliju jaknu, te se umotali u veliki šal. Danas vam donosimo načine da se ugrijete i izborite sa niskom temperaturom.

Obucite se slojevito

Bilo da ste u kući ili napolju, uvijek ste obucite slojevito. Sigurno ste ovaj savjet čuli više puta, ali da li ga zapravo praktikujete? Planinari i skijaši se bore sa ekstremno niskim temperaturama upravo tako što se obuku “pametno i slojevito”. Obucite potkošulju, termalnu majicu dugih rukava, te preko deblji džemper ili duksericu.

U slučaju da ste u kući i da vam je grijanje upaljeno na najjače a vama je i dalje hladno, opet primijenite ovo pravilo. Lakše je promijeniti tjelesnu nego sobnu temperaturu, a da ne pominjemo koliko je to ekološki prihvatljivije. Umjesto da pojačavate grijanje, obucite još jedan sloj odjeće.

slojevito oblacenje zimaNosite kapu i rukavice

80 posto toplote vašeg tijela izlazi kroz glavu, a toplota se može izgubiti i sa bilo kojom drugom izloženom površinom. Zato uvijek nosite kapu kada izlazite iz kuće. Pravilo planinara i alpinista je da skinu kapu ili rukavice u slučaju da osjećaju previše topline. Upravo zbog toga možemo vidjeti koliko je važno da su nam ruke i glava pokriveni kako bismo se osjećali toplije.

Izmjenjujte toplu i hladnu vodu pod tušem

Vrući tuševi vas odmah zagriju, ali hladni poboljšavaju cirkulaciju krvi između vaše kože i organa. Hladni tuševi su takođe u korelaciji sa jačim imunološkim sistemom.

Najbolje je započeti vrućom vodom, a nakon nekoliko minuta korištenja, na minut pustite mlaz hladne vode. Tada opet okrenite na vruću vodu, pa izmjenu ponavljajte nekoliko puta.

Ekstremno topla i hladna voda uzrokuju širenje i stezanje mišića što omogućava nježnu detoksikaciju zbog koje dolazi do “istiskivanja” toksina. Ovaj postupak, osim toga, značajno poboljšava cirkulaciju koja je posebno važna za izbacivanje nakupljenih štetnih tvari iz organizma.

etericna uljaMažite se eteričnim uljima

Za lijepi osjećaj topline i bolju prokrvljenost pomaže eterično ulje ruzmarina. Pomiješajte maksimalno 25 kapi čistog eteričnog ulja ruzmarina sa 50 mililitara hladnog baznog ulja, poput maslinovog ili ulja od badema. Zagrijte ulje među dlanovima i umasirajte ga na tijelo.

Konzumirajte tople napitke i hranu

Da će vas čaj ugrijati, znaju i ptice na grani. Ako vam je dosadilo da svakodnevno pijete čajeve, predlažemo vam da napravite zdravu toplu čokoladu ili matcha latte. Takođe, skuhajte i domaće kuhano vino, te se ugrijte dok odmarate ili radite.

Blokirajte prostor ispod vrata

U slučaju da osjetite da vam iz neke strane stana “duva”, iako su svi prozori i vrata zatvoreni, onda uradite sljedeće. Zadržite toplotu unutra a hladnoću napolju stavljanjem tkanine, ili šta vam se drugo učini zgodno, ispod vrata.

Obucite svoje prozore u topliju odjeću

Ukoliko vi ne hodate u majici bez rukava, ni vaši prozori ne bi trebali. Tokom zime zamijenite tanke zavjese vunenim i drugim toplim materijalima. Takođe, obavezno ih ponovo zamijenite u sunčanim danima, kako biste oslobodili toplotu.

Tokom zime nikako nije dobro ostaviti prozor otvoren na “kant“. Na taj način se samo ohlađuju plohe otvora i zidova uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenzovanja vlage iz zraka na hladnim površinama.

Možda te zanima
Cancel kultura

dom kuca uredjenje toplinaObložite svoje pokrivače

Intuitivno, mekane, paperjaste deke treba da budu bliže vašoj koži. Tanke deke pak treba da budu na vrhu da bi se spriječio gubitak toplote. Bonus savjet: Ne postavljajte svoj krevet direktno na zid. Biće vam toplije ako ostavite malo prostora. Takođe, odmaknite namještaj od radijatora kako ne bi blokirao protok toplote.

Redovno prozračujte prostorije

Prostorije prozračujte redovno, ali nikako duže od 10 minuta. Na svakih 2-3 sata širom otvorite prozore na par minuta, što je dovoljno da se zrak brzo promijeni, a da pritom zidovi i podovi ne ohlade.

Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučivo regulisanje temperature prostorije otvaranjem prozora, savjetuju stručnjaci.

Stavite u džepove materijale koji će vam brže zagrijati ruke

Možete samo kupiti zaštitnike za ruke, ali ćete biti ponosniji i zadovoljniji ako ih sami napravite. Ukoliko vas zanima kako, kliknite na link.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh