#backtoschool Kako unaprediti koncentraciju kod deteta

Avatar photo
koncentracija

Većina roditelja muku muči sa koncentracijom i fokusom kod svojih školaraca koju je naročito teško vratiti nakon raspusta i praznika. A upravo je koncentracija ta koja ukazuje na ono što je novo, zanimljivo i pobuđuje radoznalost i motivaciju. Decu školskog uzrasta bilo koji spoljni stimulusi mogu odvratiti od započetog posla, pa je veoma važno naučiti ih kako da ih ignorišu. Fokus se postiže vežbanjem, a zadavanjem zadataka možete unaprediti koncentraciju kod deteta.

Šta ometa pažnju?

Kako bi usmerila pažnju, deca moraju biti oslobođena od unutrašnjih sukoba. Nažalost, deca se već u ranoj dobi suočavaju sa različitim sukobima: preterana želja za uspehom, neadekvatni uslovi života, veliki pritisak roditelja i okoline, kazna, nedostatak ljubavi. Koncentracija se brzo podstakne, ako je dete motivisano. Deca moraju da budu fizički i mentalno zdrava.

Deca rade tokom igre, a igra je najbolji način da steknu znanja. U cilju postizanja bolje koncentracije koriste se različite tehnike. NLP (neuro lingvističko programiranje) i Brain Gym (vežbe za mozak). Reč je o tehnikama preko kojih se mogu postići rezultati, ali je potrebna vežba i vreme kako bi se postigao cilj.

Sva deca informacije primaju i obrađuju preko tri dominantna čula (vid, sluh, dodir) pa se mogu svrstati ili u vizueliste, auditivce ili u kinestetičare.

koncentraciju
@pinterest

Učenje kroz vizuelizaciju

Mnogo dece najbolje uči ako mogu videti proces. Zbog toga je neophodno čitanje ili rad sa rukama. Važno je naučiti dete da odvoje bitno od nebitnog, ne da uče napamet pitanje koje treba savladati, već ga naučiti da povezuje.

Za bolju koncentraciju se primjenjuju učenja sa asocijacijama a preko njih se povežu nove informacije sa već poznatim. Najveći trik je istrajnost u ponavljanju i praksi. Svako dete ili čak odrasla osoba, ima svoju unutrašnju borbu da pobijedi inerciju koja se pojavljuje na početku svake studije. Da bi se prevazišla inercija potreban je trud, kao i akcija za podsticanje inventivnosti i kreativnosti.

Koncentracija se može poboljšati, na primer, gledajući od 10 do 15 minuta u jednu tačku, odnosno meditacijom, te precrtavajući detaljno crtež sa mnogim dodatnim detaljima. To bi trebalo da podstakne strpljivost i radoznalost deteta.

koncentraciju
@pinterest

Zabavne vežbe za koncentraciju i pažnju

Opišite zatvorenim očima predmet – Naučite dete da dobro osmotri objekat. Zatim sa zatvorenim očima treba da opiše detalje. Na ovaj način se deci podstiče koncentracija i pamćenje, a mogu se organizovati i igre takmičenja (koje dete će upamtiti više detalja).

Kroz pokret -vežbe koje istovremeno aktiviraju obe hemisfere mozga i poboljšavaju koordinaciju levo-desno, te pravilno disanje. Dete naizmenično dodiruje desno koleno levim laktom i levo koleno desnim laktom (Brain Gym).

Didaktičke igre -Dobar izbor su slagalice, domine sa brojevima ili slikama.

Klasifikacije -Na primer neka dete iz grupe igračaka izdvoji samo plave igračke, ili životinje koje imaju slične karakteristike.

Crteži -Prvi crtež neka bude jednostavan, a kasnije im zadajte sve složenije (npr. leptir – prvi crtež samo sa krilima, a u svakom narednom sve bogatiji i složeniji oblici i boje na krilima).

Možda te zanima
organska kozmetika za djecu

Pronalaženje razlika na crtežima – poređenje šta se promenilo, šta je izostavljeno ili dodato.

Zadaci razmišljanja – „Kada stignemo do prodavnice…“ „Šta vam je potrebno pripremiti ako želite da idete na letovanje/zimovanje?“ , „Šta da spakuje za igru kada idemo na izlet?” i slični zadaci iz svakodnevnog života.

Igra uloga – Igra u kojoj je čovek koji je primer uzornog ponašanja glavni junak i dete ga vidi kao model ponašanja.

Nadamo se da će vam ovi saveti i predlozi vežbi i igara sa vašom decom pomoći kako biste im na kreativan, ali i efikasan način pomogli da vežbaju koncetraciju i fokus na bitne stvari.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh