Kako vitamin D može potpomoći zdravlje tvoje vagine?

Avatar photo
vagine

Kada kažemo briga o sebi, jedna od stvari koje nam trebaju biti na umu jeste zdravlje vagine. Naša vagina ima sopstveni mikrobiom. Kada je on u balansu, tu se skladište mnoge populacije mikroba, uključujući razne vrste lacto bakterija. Ove bakterije zaslužne su za stvaranje kiseline i tako proizvode optimalnu pH vrijednost za vaginu. Ovaj pH zapravo spriječava prekomjerni rast štetnih mikroba koji dovode do razniih infekcija.

Kada lacto bakterije nisu uravnotežene ugroženo je i zdravlje naše vagine i urinarnog trakta. Upavo zato, ne trebamo zanemariti činjenicu da vitamin D pomaže pri balansiranju tog mikrobioma. Veći nivo D vitamina podstiče održavanje veće količine lacto bakterija u poređenju sa nižim nivoima, stvarajući zdrav vaginalni pH.

vagine
@pinterest

Svjesni smo da je vitamin D jedan od onih vitamina koji, iako hranljiv, tesko je ga je primiti u dovoljnim količinama – posebno ako štitimo kožu od sunca, a preporučuje se! Ipak,postoji rješenje – provođenje puno vremena na otvorenom uz dopunu serumima i vitamin D kapsulama može pomoći.

Vaginalne ćelije, vitamin i lubrikacija

Slično kao i sa tkivom u našim ustima, vaginalni zid napravljen je od mišića koji su prekriveni sluzokožom, koja sadrži epitelne ćelije. Te epitelne ćelije vagine su kao gnijezdo za vaginalnu mikrobiotu. One, osim što doprinose vaginalnoj lubrikaciji, pružaju i zaštitu, nutritivnu  podršku i sinergijeske prednosti.

vagine
@pinterest

Možete pročitati: Kako da spriječite da vaša vagina bude iritirana nakon odnosa?

Možda te zanima
cinjenice o orgazmu

Epitelne ćelije stalno se obnavljaju i regenerišu i tako pomažu u održavanju zdravog vaginalnog ogruženja. U slučajevima kada one nisu pravilno obnovljene dolazi najčešće do neuravnoteženosti i suvoće vagine. Istraživanja su dokazala da vitamin D pomaže kod regeneracije ćelija i suvoće vagine. Ovaj vitamin može brzo povećati broj vaginalnih ćelija, potencijalno sprečavajući ili ograničavajući vaginalnu atrofiju, a ona je posebno rasprostranjena kod žena tokom menopauze i nakon.

vagine
@pinterest

Ako tražite nešto što će dodatno povećati vlažnost vaše vagine, lubrikanti tu igru mogu učiniti ugodnijom i prijatnijom, a pošto je vagina sama po sebi veoma propusna, ZdraviJa vam savjetuje maziva i ulja koja su napravljena bez parabena, ftalata ili drugih endokrinih disruptora.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh