Kako vježbati kada ste umorni

Avatar photo

Novopečenim mamama na pameti je samo jedna misao – briga za novorođenče. Ipak, svaka majka bi trebala da misli na svoje zdravlje, a zdrava mama znači i zdravu i zadovoljnu bebu, kao i cijelu porodicu. Upravo zato umor i izgovori nemanja slobodnog vremena ne bi trebalo da vam budu na pameti.

ZdraviJa je istražila kako to da vježbate kada ste umorni i nemate vremena, odnosno kako da vježbanje uklopite u svoje svakodnevne aktivnosti.

Percepcija vježbanja

Kada spomenete vježbanje, obično svi pomisle na teretanu, skupu opremu, vremenska ograničenja terminima. Međutim, vježbanje nije samo to. Vježbanje je i penjanje uz stepenice, šetnja po gradu, aktivna igra s djecom ili psom, ako ga imate za kućnog ljubimca. Savodnevne aktivnosti vam pružaju obilje mogućnosti za fizičku aktivnosti. Na vama je samo da to pametno iskoristite.

Radite vježbe sa djecom

To što imate djecu pretvorite u prednost kada vježbate, a ne u izgovor. Vašim mališanima će biti prezabavno da rade s vama čučnjeve ili trbušnjake. A tek preskakanje konopca, pa to će biti istinska zabava, jer djeca itekako uživaju u zabavnoj igri. Ako imate bebu, nju takođe možete uključiti u vježbanje, tako što ćete ju držati u naručju radeći trbušnjake i svaki put kada se podignete, možete ju poljubiti ili nasmijati joj se. Beba će uživati u druženju s vama, a vi ćete raditi korisne vježbe.

Kratke serije vježbi

Ne morate da odradite strogi trening od 60 minuta tri puta sedmično, već možete da radite kraće intervale vježbi. Ako ih radite svakodnevno nekih 15 do 20 minuta i to uđe u vašu rutinu, rezultat sigurno neće izostati.

Možda te zanima
zdrave kašice

Izađite iz kuće

Nakupljeni kilogrami za vrijeme trudnoće mogu da se nastave gomilati ukoliko upražnjavate sjedilački način života. Umjesto da sjedite ispred televizora ili računara, izađite u šetnju. Da li ćete šetati sa vašim mališanima, ili ćete se odlučiti da prošetate sami ili sa prijateljima, sasvim je svejedno. Bitno je da se što više krećete.

Polako, ali sigurno, a ako poslušate naše savjete, fizička aktivnost će vam se „uvući pod kožu“, pa će vam vježbanje postati slatka navika i neophodna doza zdravlja.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh