Kardio ili trening snage – na šta biste se trebali fokusirati?

Avatar photo
trening

Možda je vrijeme za trening – pomisao je to koja nam se kroz glavu provuče više puta dnevno. Pitanje oko kog se vodi vječita dilema i ujedno ono koje treneri najčešće čuju jeste da li se fokusirati na trening snage ili kardio vježbe? Dok neki od nas preferiraju omiljenu seriju uz lagani hod ili trčanje na traci, drugi ipak radije fokus stavljaju na vježbe snage. Ali ako nas je iskustvo nečemu naučilo, to je svakako da često ono što želimo nije ono što nam treba. Na kraju krajeva, fokus naših aktivnosti zavisi ponajviše od naših ciljeva i onoga što mi želimo da postignemo. S obzirom na različitosti pojedinačnih ciljeva, ZdraviJa vas usmjerava na ono čemu biste trebali da date prioritet.

Ukoliko se pripremate za utrku

Najkraćim riječima, pravi način da postanete bolji trkač je trčanje. Ako se spremate za maraton ili bilo koju vrstu utrke, veći dio svoga vremena i truda potrebno je da posvetite baš toj aktivnosti. Međutim, ovo ne znači da uvijek treba da vježbate na traci za trčanje. Uključujući vježbe za brzinu, tempo i slično, održaćete iskru trčanja živom i poboljšaćete svoje vještine za maraton. Dakle, pored samog trčanja, određeni dio vremena radite na povećanju snage sa tegovima. Trkačima su potrebni jaki mišići nogu, snažno jezgro i ruke koje isto tako moraju da budu aktivne tokom tog dana. Ne preskačite čučnjeve, mrtvo dizanje, daske i veslanje, osim toga ovo vam pomaže kod sprečavanja povreda.

trening
@pinterest

Želite da promijenite kompoziciju tijela

Vaš cilj ogleda se u povećanju mišićne mase ili promjeni tjelesne masti – zdrava kombinacija kardio treninga i treninga snage pravi je izbor za vas. Promjena same kompozicije našeg tijela zahtjeva podjednako oba tipa vježbanja. Ako je vaš cilj gubljenje masti, kardio trening utiče na guvitak istih, dok jačanju mišića i sagorijevanju kalorija tokom stanja mirovanja pomaže trening sa tegovima.

Ukoliko ipak težite da dobijete više mišićne mase, vježbe snage će vam pomoći da ojačate, ali kardio je takođe važan za cirkulaciju mišića i povećava snadbijevanje kiseonikom kako bi mišići mogli da rade jače. Suština je da ako želite da promijenite sastav tijela, napravite kombinaciju oba. Najvažnije, zapamtite da su odmor, zdrava hrana i uravnotežen način života neophodni za promjene sastava tijela, pa obavezno uključite i te stvari.

Želite da ojačate

Podrazumijeva se, ukoliko želite da postanete jači, morate ići pravo u teretanu. Mišići postaju jači nakon što su oštećeni upotrebom (treningom), a zatim se popravljaju da bi se vratili jači (odmor). Korišćenjem principa progresivnog preopterećenja, ili periodičnim povećanjem pritiska na mišiće korišćenjem većih tegova, uočićete svoje mogućnosti ali i napredak. Usredsredite se na trening snage i uvjerite se da povećavate otpor svakih nekoliko nedelja ili kada vaše trenutne težine počnu da izgledaju manje izazovno.

trening
@pinterest

Zdravlje je vaš primarni cilj

Ima li šta važnije od zdravlja i toga da se osjećate dobro u svom tijelu? Ukoliko vam je prioritet da živite zdrav život i smanjite rizik od povreda ili učestalog pada imuniteta, vaša idealna kombinacija predstavlja oboje u jednom – kardio trening i vjebe snage. Jačanje mišića je važno za olakšavanje svakodnevnog života, a kardio vježbe će vam dati nalet endorfina koji svi volimo. Raspoređujući svoje napore 50/50, poboljšaćete svoje zdravlje, ali i fizičko i emocionalno blagostanje.

Možda te zanima
vježbe za tanje noge

Možda će vas zanimati: 3 najveća mita o vježbanju na prazan stomak

Endorfini za dobro raspoloženje

Ako prolazite kroz određeni stresan period, potrebno vam je malo dobrog raspoloženja ili jednostavno želite da razvijete zdravije navike sreće, uvjerite se u magiju kardio treninga i povećajte broj otkucaja srca. Bez obzira da li više volite da trčite, vozite se biciklom, uskočite u fitnes salu ili šetate, kardio je definitivno najbolji izbor za podizanje raspoloženja. Dok je kardio čas plesa mnogo optimističniji način da se postigne nalet koji podiže raspoloženje, dizanje tegova može imati sličan efekat (posebno zato što manja težina i veći broj ponavljanja takođe mogu povećati vaše otkucaje srca), tako da je najvažnije da radite vježbe u kojima najviše uživate.

Vaši ciljevi, oprema, budžet, vrijeme i lokacija će diktirati na šta treba da se fokusirate kada je u pitanju trening, ali bez obzira na sve, veća je vjerovatnoća da ćete se držati rutine u kojoj zaista uživate.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh