Kardio vježbe za starije osobe

Avatar photo

Kada starite, gubici u aerobičkom kapacitetu i mišićnoj snazi ​​mogu smanjiti vašu izdržljivost. Kardio vježbe imaju brojne koristi i za zdrave starije odrasle osobe, i za starije odrasle osobe sa zdravstvenim problemima, kao što je hipertenzija. Prije nego što započnete bilo kakvu novu vježbu, potrebno je da izvršite puni medicinski pregled i po potrebi dobijete individualne smjernice.

Vježbe niskog intenziteta

Vježbe sa niskim intenzitetom samo malo povećavaju brzinu disanja i srca, a pogodne su za starije odrasle osobe sa nizom zdravstvenih problema koji svaki napor čine posebno teškim ili opasnim. Najjednostavnija kardio aktivnost niskog intenziteta je hodanje. Spora šetnja u toku standardnih aktivnosti, kao što je kupovina, itekako se računa u dostizanju cilja od 150 minuta vježbanja sedmično. Ukoliko se vaše zdravlje i izdržljivost poboljšaju, možete razmisliti o povećanju tempa ili dužine vaših šetnji. Rekreaciono plivanje ili aerobik u vodi su takođe kardio vježbe niskog intenziteta koje ne zahtijevaju veliki napor.

Vježbe umjerenog intenziteta

Umjerene vježbe se generalno preporučuju zdravim starijim osobama. Vožnja biciklom je uobičajena vježba umjerenog napora, mada ona može predstavljati i opasnost, naročito ako se borite sa održavanjem ravnoteže. Umjesto toga, u razmatranje uzmite stacionarni bicikl koji smanjuje rizik od povreda. Ukoliko volite bazene, plivanje u krug je mnogo energičnije od rekreativnog plivanja, iako je još uvijek blago za vaše zglobove. Ukoliko više volite da se provodite na otvorenom, uzmite u obzir planinarenje kao naporniju opciju od hodanja. Plesanje je takođe sjajna opcija, nemojte ga izostaviti!

Možda te zanima
najbolja obuca za trening

Vježbe sa visokim intenzitetom

Visoki intenzitet ili snažne kardio vježbe povećavaju brzinu vašeg srca i disanja tako da vam pričanje postaje teško prilikom istih. Jedan minut vježbe visokog intenziteta jednak je dvjema minutama vježbanja umjerenog intenziteta, tako da vam je potrebno samo 75 minuta sedmično da biste zadovoljili preporuke stručnjaka. Kardio aktivnosti visokog intenziteta nagovještavaju stres za zglobove i mogu uzrokovati povrede. Ukoliko želite da uključite aktivnost kao što je džogiranje, probajte spravu za nordijsko trčanje, koja ima za cilj smanjenje uticaja vježbanja na zglobove i koljena. Druga mogućnost je skijaško trčanje, energična kardio vježba koja više uključuje povećanje elastičnosti mišića i fleksibilnosti, nego mišićno opterećenje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh