Koje grupe mišića trenirati u istom danu?

Avatar photo
grupe mišića

Ukoliko redovno idete u teretanu a ne vidite rezultate, ne mora značiti da ne trenirate dovoljno ili da treba da jedete još manje. Ne zaboravite mogućnost da nešto ne radite pravilno. Tek kada počnete da vježbate prave grupe mišića u pravom trenutku, moći ćete uočiti prava poboljšanja.

Kada je u teretani gužva, svi mi vrlo lako pristajemo na to da radimo trening na bilo kojoj spravi koja je slobodna. Ovo je potpuno pogrešan pristup. Bolje je ne raditi vježbe snage ili raditi vježbe sa vlastitom težinom, nego nasumično koristiti sportsku opremu koja se može naći u teretani.

Kako riješiti ovaj problem?

Kada je u pitanju pravilan rast i razvoj mišića uspjeh se zasniva na vašoj sposobnosti da dobro uparite mišićne grupe, što rezultuje aktiviranjem više mišićnih vlakana. Ukoliko uspijete da zamijenite nekoliko svojih svakodnevnih vježbi onima koje vam možda više odgovaraju, možda ćete postići željeni rezultat i prije nego što očekujete.

PROČITAJTE: 10 vježbi za savršene mišiće leđa

Gdje griješite?

Jedna od najvećih grešaka koje aktivni sportisti prave je vježbanje dvije velike grupe mišića u istom treningu. Na primjer, kombinovanje vježbi nogu i leđa zahtijeva previše energije i ovo može da se odrazi i na nervni sistem. Ovakvo vježbanje ne samo da je štetno već vas i sprečava da nastavite da radite trening željenim intenzitetom.

Poslije vježbi koje obuhvataju prvu mišićnu grupu nećete moći da nastavite istim nivoom intenziteta kada započnete trening druge mišićne grupe. Razlog za to je to što mišićne grupe ne funkcionišu pojedinačno, već funkcionišu kao jedan veliki sistem na kom treba pažljivo i sekvencionisano raditi.

POGLEDAJTE: Trening u paru će vas garantovano motivisati

Rješenje vaših nedoumica

Da biste stimulisali maksimalan rast u obje grupe mišića, preporučujemo vam usvajanje principa bodibildinga. Pokušajte trenirati jednu veliku mišićnu grupu (grudi, noge i leđa) po treningu i dopunite ovaj odlazak u teretanu tako što ćete ostatak sesije podijeliti u vježbe koje ciljaju na dvije manje mišićne grupe (biceps, triceps, butine, stomak i ramena).

Možda vas zanima: 10 vježbi za prirodno podizanje grudi

Savršena kombinacija grupe mišića

ZdraviJa je za vas otkrila koje su to savršene kombinacije za izgradnju mišića, osiguravajući da maksimalno iskoristite svoje treninge i nastavite da vidite poboljšanja bez ikakvih opasnosti od stagniranja svih performansi. Osmislite svoje sedmične treninge oko ovog trodnevnog principa, odmarajući se barem jedan dan nakon što ste završili seriju od tri treninga.

Možda te zanima
trenirati zimi

Trodnevna podjela:

  • grudi, ramena i triceps
  • zadnjica, biceps i trbušni mišići
  • zadnja loža, butine i listovi

Vježbe koje će vas dovesti do savršene linije u 2020.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh