Koje grupe mišića trenirati u istom danu?

Avatar photo
koje misice trenirati

Ukoliko redovno idete u teretanu, a ne vidite rezultate, ne mora značiti da ne trenirate dovoljno ili da treba da jedete još manje. Postoji mogućnost i da da ne trenirate na pravi način.

Naime, tek kada počnete da vežbate prave grupe mišića u pravom trenutku, moći ćete uočiti pravi napredak.

Kada je u teretani gužva, svi mi vrlo lako pristajemo na to da radimo trening na bilo kojoj spravi koja je slobodna. Znajte da je ovo potpuno pogrešan pristup. Bolje je ne raditi vežbe snage i smisleno, sa jasnim raditi vežbe sa vlastitom težinom, nego nasumično koristiti sportsku opremu koja se može naći u teretani.

Kako rešiti ovaj problem?

trening za noge

Kada je u pitanju pravilan rast i razvoj mišića, uspeh se zasniva na vašoj sposobnosti da dobro uparite mišićne grupe, što za rzultat ima aktiviranje više mišićnih vlakana.

Ukoliko uspete da zamenite nekoliko svojih svakodnevnih vežbi onima koje vam možda više odgovaraju, možda ćete postići željeni rezultat i pre nego što očekujete.

Gde grešite?

Jedna od najvećih grešaka koje aktivni sportisti prave je vežbanje dve velike grupe mišića u istom danu. Na primer, kombinovanje vežbi nogu i leđa zahteva previše energije i može da se odrazi i na nervni sistem. Ovakvo vežbanje ne samo da je štetno, već vas i sprečava da nastavite da radite trening željenim intenzitetom.

Naime, nakon vežbi koje obuhvataju prvu mišićnu grupu nećete moći da nastavite vežbati istim intenzitetom kada započnete trening druge mišićne grupe.

koje misice trenirati zajedno

Razlog tome je što mišićne grupe ne funkcionišu pojedinačno, već funkcionišu kao jedan veliki sistem na kojem treba pažljivo i sekvencionisano raditi.

Rešenje vaših nedoumica

Da biste stimulisali maksimalan rast obe grupe mišića, preporučujemo vam usvajanje principa bodibildinga. Pokušajte trenirati samo jednu veliku mišićnu grupu (grudi, noge ili leđa) u toku jednog treninga i dopunite ovaj odlazak u teretanu tako što ćete preostalo vreme posvetiti vežbama koje ciljaju dve manje mišićne grupe (biceps, triceps, butine, stomak ili ramena).
Možda vas zanima: 10 vježbi za prirodno podizanje grudi

Savršena kombinacija grupe mišića

savrsen trening

Možda te zanima
jumping jacks

ZdraviJa je za vas istražila koje su to savršene kombinacije za izgradnju mišića, osiguravajući da maksimalno iskoristite svoje treninge i ubuduće vidite samo napredak, bez rizika od stagnacije.

Dakle, osmislite svoje sedmične treninge oslanjajući se na ovaj trodnevni plan, odmarajući barem jedan dan nakon što završite seriju od tri treninga:

Dan 1: grudi, ramena i triceps

Ovaj dan treba da bude posvećen radu na grudnim mišićima, ramenima i tricepsima. Vežbe kao što su bench press, military press i tricep dips ciljaju ove mišićne grupe, pružajući sveobuhvatan trening za gornji deo tela.

Dan 2: zadnjica, biceps i trbušni mišići

Drugi dan treninga je rezervisan za rad na zadnjici, bicepsima i trbušnim mišićima. Vežbe poput deadlift-a, biceps curl-a i russian twist-a omogućavaju ciljanje ovih mišićnih grupa, pružajući izbalansiran trening za donji deo tela i trbušne mišiće.

Dan 3: zadnja loža, butine i listovi

Treći dan je dan za rad na zadnjoj loži, butinama i listovima. Možete raditi vežbe poput romanian deadlift-a, calf raises-a i mosta za zadnjicu.

Ovaj sistematičan pristup treningu omogućava sveobuhvatan rad na svim glavnim mišićnim grupama.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh