Koje su to zdravstvene prednosti šparoge?

Avatar photo
šparoge

Šparoge su se prije smatrale delicijom. Pronaći ste ih mogli samo na bogataškim stolovima. No, danas je ova super-namirnica dostupna svima. Možete ih kupiti na tržnici i u marketima.

Možete se i uputiti u branje divljih šparoga, što ujedno djeluje i kao antistresna terapija.

Šparoga je jedna od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Cijenjena je kao delicija već više od 2000 godina.

Ova je biljka raširena po mnogim kontinentima jer ima mnogo podvrsta. Neke se vrste koriste više za prehranu, druge samo za liječenje – poput Asparagus racemosus, znane kao Shatavari, koja se već hiljadama godina koristi u Ayurvedi.

Pogledajte kojih su to 7 razloga zašto se baš šparoge trebaju naći na vašem meniju i na koje sve načine doprinose vašem zdravlju.

šparoge
@pinterest

Hranjive tvari

Šparoge su bogate hranjivim tvarima poput vitamina A, C, E i K, folata, vlakana i kalija. Vitamin A je ključan za zdravlje očiju, kože i imunog sistema. Vitamin C ima antioksidativna svojstva i igra važnu ulogu u jačanju imuniteta i regeneraciji tkiva. Vitamin E je takođe antioksidans koji štiti stanice od oštećenja. Vitamin K je ključan za normalno zgrušavanje krvi i održavanje zdravlja kostiju. Folat je posebno važan za trudnice jer pomaže u razvoju fetusa, a vlakna i kalij su bitni za zdravu probavu i regulaciju krvnog pritiska.

Antioksidansi

Šparoge su izvor antioksidansa poput vitamina C, beta-karotena i glutationa. Oni pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i smanjenju rizika od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti i neurodegenerativne poremećaje. Oksidativni stres je neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidativnih obrambenih mehanizama u tijelu. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice i DNA te pridonijeti razvoju bolesti raznih vrsta.

Detoksikacija

Ova namirnica ima diuretička svojstva i može pomoći u detoksikaciji tijela. Podstiče mokrenje i eliminiše toksine i suvišne tekućine iz tijela. Redovno mokrenje je važno za čišćenje bubrega i urinarnog sistema te može smanjiti rizik od zadržavanja vode.

šparoge
@pinterest

Vlakna

Šparoge su i bogat izvor vlakana, što je, složićete se, ključno za zdravu probavu. Vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, smanjenju rizika od zatvora i poboljšanju cjelokupnog probavnog sistema. Osim što sprječavaju zatvor, vlakna takođe hrane korisne bakterije u crijevima, što može poboljšati cjelokupno funkcionisanje crijevne mikrobiote.

Možda vam bude interesantno: Da li se naš metabolizam mijenja kako starimo?

Niska kalorijska vrijednost

Šparoge su niskokalorična namirnica. Osim što su bogate hranjivim tvarima, imaju relativno nisku energetsku vrijednost, što ih čini odličnim izborom za ljude koji žele održavati zdravu težinu.

Pročitajte: Šta je to otporni skrob i kako vam može pomoći pri mršavljenju?

Možda te zanima
svetski dan hrane

Podržavaju zdravlje srca

Redovna konzumacija šparoga može pomoći u održavanju zdravlja srca. One su izvor kalija, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska, te folata, koji može smanjiti nivo homocisteina u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pozitivni benefiti za zdravlje mozga

Šparoge su, kao što smo već pomenuli, bogat izvor folne kiseline i vitamina B koji igra važnu ulogu u zdravlju mozga. Folna kiselina je ključna za proizvodnju neurotransmitera, koji prenose signale između živčanih stanica. Takođe je važna za sintezu i održavanje DNA u stanicama mozga. Redovna konzumacija šparoga može podržati kognitivne funkcije, poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

 

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh