Koji su to benefiti šljiva + recept za smoothie

Avatar photo

Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Pripada rodu Prunus porodice Rosaceae, kao i ostalo koštunjičavo voće – marelice, breskve, višnje, trešnje i bademi.

Poznato je više od 2.000 vrsta ovih voćki koje se razlikuju po izgledu stabla te po veličini, boji i obliku plodova. Najraširenije su one s okruglim i ovalnim plodovima. Prema bojama u uzgoju prevladavaju ljubičaste, plavocrne, crvene i žute sorte.

sljive

Slatki, sočni okus je samo jedan od razloga da šljive uključite u svakodnevnu prehranu. Drugi je vaše zdravlje. Sve vrste šljiva su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i svega 46 kalorija na 100 g, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma.

Svježe šljive su odličan izvor vitamina A i beta-karotena koji je neophodan za zdravlje očiju, ali i suhe šljive imaju izvrsna ljekovita svojstva. Suhe šljive su bogate vitaminom K i kalijumom, te na 100g sadrže oko 6,1 gram vlakana.

Sad kada znamo neke od najvažnijih benefita šljiva, vrijeme je i da napravimo nešto sa njima. Danas pravimo smoothie od šljiva koji je odličan ljetni detoks za vaš organizam. Recept i način pripreme pogledajte u nastavku.

Možda te zanima
kuhanje dorucak

Sastojci:

  • 3 veće šljive, očistite ih, izvadite košpu i isijecite na kocke
  • 60 ml soka od jabuke
  • 25 g zaleđenih borovnica
  • 1 čajna kašika cimeta, može i manje ili više po ukusu
  • Kocke leda
@savorynothings.com

Priprema:

  • Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Sipajte u čaše, ubacite još malo svježih šljiva koje ste isjeckali na kocke i uživajte u ljetnom osvježenju.

Recipe by: savorynothings.com

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh