Koji znakovi tijela vam govore da imate hormonski disbalans

Avatar photo
hormonski disbalans

Dok hormoni normalno fluktuiraju, kao što je hormon kortizol tokom 24-časovnog perioda ili estrogen i progesteron tokom menstrualnog ciklusa, neravnoteža itekako može da se javi i izazvove niz neželjenih simptoma, koji vjerovatno ukazuju na hormonski disbalans.

Srećom, vaši hormoni razgovaraju sa vama cijeli dan i mjesec baš putem tih simptoma, i uz malo uvida, možete dobiti prilično dobar pogled na to koliko su vaši hormoni dobro ili ne tako dobro izbalansirani. Evo načina na koje možete da se uključite u interakciju sa hormonima i shvatite šta vam oni govore. Da li je u vašem slučaju u pitanju hormonski disbalans? ZdraviJa otkriva savjete i trikove za efektnu komunikaciju sa tijelom.

hormonski disbalans
@pinterest

Estrogen i Progesteron – znakovi u toku menstrualnog ciklusa

Bol

Visok estrogen ili dominacija estrogena (povišeni metaboliti estrogena koji su visoki u pogrešno vrijeme ciklusa) ili nizak progesteron mogu izazvati povećanje bola ili zgrušavanja krvi tokom menstruacije. To može značiti i probleme sa gvožđem ili upalom.

Ukoliko vam ciklus postaje lakši, manje bolan i manje obiman to može značiti nizak estrogen, a ako vam ciklus postaje teži uz sve prethodno navedeno ali suprotno, to može biti nizak progesteron ili visoka dominacija estrogena. Teži ciklusi takođe mogu značiti probleme sa štitnom žlijezdom ili gvožđem.

Razmaci između ciklusa

Ovi hormoni služe takođe za tačnost vremena razmaka između ciklusa, što znači da vaš ciklus dolazi u isto vrijeme svakog mjeseca. Ukoliko ciklus postaje duži (npr. bilo je 28 dana, a sada je 35 dana), to bi upućivalo na nizak progesteron zbog odsustva ovulacije ili visokog kortizola (koji utiče na ovulaciju, a time i na progesteron). Ukoliko ciklus dolazi ranije, možda imate nisku dominaciju progesterona ili estrogena.

Varijacije raspoloženja

Kada je u pitanju raspoloženje, nizak progesteron, visok stres i nestabilnosti sa estrogenom (bilo niskim ili visokim) mogu izazvati promjene u raspoloženju. Estrogen je usko povezan sa serotoninom, tako da više depresije može značiti niži nivo estrogena. Sa manjkom progesterona, hormona koji čini da se osjećate ujednačeno, možete imati više anksioznosti i nesanice tokom menstruacije.

Možda te zanima
uticaj knjiga

hormonski disbalans
@pinterest

Vaše grudi vam takođe nešto poručuju

Bolne i osjetljive grudi tokom menstruacije, često ukazuju na dominaciju estrogena, što može biti povezano sa problemima sa histaminom ili nedostatkom vitamina poput B6.

Na hormonski disbalans ukazuju i kožne nepravilnosti

Niste same, ako vam u toku onih dana u mjesecu iskoči neka bubuljica ili vaša koža postane masnija. Razlog za to je vrlo vjerovatno povišen testosteron ili su vam estrogen i progesteron niži. Problemi sa metabolizmom estrogena takođe mogu dovesti do kožnih nepravilnosti u periodu menstruacije.

Hormoni su u delikatnoj ravnoteži, ali stalno komuniciraju sa vama. Promjena vaših svakodnevnih navika može napraviti ogromnu razliku, na bolje. Ne funkcionišu svi pojedinačno, ali njihovo zajedničko djelovanje moći ćete primjetiti kroz negativan ili pozitivan domino efekat, u zavisnosti od toga kako jedete, spavate, radite i još mnogo toga.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh