Kreativni načini da uključite djecu u vaskršnje aktivnosti

Avatar photo
vaskršnje aktivnosti

Kao i svi praznici, proslava Vaskrsa mnogo je zabavnija, ali i ispunjena ljubavlju kada smo u krugu porodice. Ipak, ponekad može da bude izazov zadržati pažnju vaše djece u ovakvim danima. Da biste zabavili vaše mališane, uključili ih u vaskršnje aktivnosti, te im ostavili samo najljepša sjećanja na ovaj praznik, donosimo vam nekoliko kreativnih ideja koje će Vaskrs učiniti posebnim.

vaskršnje aktivnosti
@pinterest

Slikanje pomoću spužve

Pravljenje ovih vaskršnjih markica od spužve zabavna je aktivnost za vaše mališane. Djeca sama mogu da dizajniraju i kreiraju oblike po želji, a na ovaj način razvijaju svoju kreativnost.

Sve što vam je potrebno jeste spužva, makaze uz pomoć kojih ćete kreirati željene oblike (poželjno je da dio sa makazama obavite vi zbog sigurnosti vaših mališana), marker za crtanje šablona, akrilne boje i podloga na kojoj ćete oslikavati (bijeli papir ili karton).

Kreirajte šablone crtajući oblike po želji na papiru. Zatim šablone izrežite i stavite ih na spužvu, te njihove oblike ocrtajte na samoj spužvi. Kada ste završili ovaj dio, ostalo je još samo da spužvu izrežete prateći linije koje ste prethodno iscrtali.

Može biti teško dobiti okrugle oblike kada siječete spužvu, ali ne brinite previše da ovo bude savršeno. Kada se napravite oblik, možete se vratiti i popraviti ivice makazama.

Sada pripremite podlogu za oslikavanje, spužve umočite u akrilne boje i ova šarena zabava može da počne. Kada završite sa spužvicama, isperite boju i one se mogu ponovo koristiti.

vaskršnje aktivnosti
@pinterest

Lov na uskršnja jaja

Evo jedne sjajne igre uz koju će se svi zabaviti, kako vaša djeca, tako i vi. Pratite tragove koji vas vode sa jednog na drugo mjesto, i na kraju pokazuju put do blaga – korpe preune šarenih uskršnjih jaja.

Za početak, odštampajte set kartica koji vas upućuju na nove tragove.

Ukoliko u igri učestvuje više djece, svakom od njih dodijelite različitu boju kartica tako da igra bude jednaka za sve.

Ideje za ispise na kraticama:

Možda te zanima
aktivnosti za djecu

  • “Krenimo u potagu za blagom! Idite na mjesto gdje ostavljate cipele kada se dan završi.” Sljedeći trag može da bude u korpi za cipele, blizu ulaznih vrata ili gdje god vaše dijete obično ostavlja obuću.
  • “Čestitam, odlično ti ide. Tvoj sljedeći trag je mjesto gdje ostavljaš prljavo posuđe.” (U mašini za pranje posuđa ili negdje na kuhinjskoj radnoj površini.)
  • “Mrkva je moja omiljena užina. Idi do mjesta gdje možeš da pronađeš ovo osvježenje za svoje nepce.”
  • “Lov na blago je zabavan, zar ne? Ipak, još nije kraj. Kreni na mjesto gdje pereš ruke nakon povratka iz škole.”
  • “Blizu si. Vrijeme je vani zaista lijepo, otvori prozor za malo svježeg vazduha.” (Sljedeću karticu možete da ostavite na primjer iza zavjesa.)
  • “Vrijeme je da pronađeš svoje blago. Sada, idi na mjesto gdje sjediš kada večeraš!”

Sigurni smo da će se cijela porodica zabaviti uz ovaj lov na vaskršnja jaja i unijeti radost u vaše nedeljno jutro.

vaskršnje aktivnosti
@pinterest

Šareni vaskršnji kalendar

Sigurno ste već čuli za božićni adventski kalendar, a sada ovo možemo da prenesemo na Vaskrs koji svi, a ponajviše najmlađi sa nestrpljenjem očekuju. Ovaj jednostavan “uradi sam” kalendar sadrži 7 malih vrećica koje možete da napunite omiljenim slatkišima ili malim igračkama.

Svaku od ovih vrećica možete da ukrasite i ofarbate akrilnim bojama, a svakako će da bude i zabavna aktivnost za vaše mališane.

Dakle, potrebna vam je akrilna boja i četkica za farbanje, možete se baciti na posao. Koristite svoje omiljene proljećne boje da ukrasite prednju stranu svake torbe sa vezicom, bilo da su one jednobojne, sa tufnicama ili prugicama. Kada je farbanje gotovo ostavite sve da se osuši, a ukoliko je to potrebno, obojite i drugi sloj.

Nanesite naljepnice sa brojevima od 1 do 7 na svaku od od ovih vrećica. ZdraviJa savjetuje da ovo uradite sa kolaž papirom ili već kreiranim šarenim naljepnicama. Napunite svaku kesu raznim uskršnjim poslasticama kao što su čokoladna jaja, narukvice od slatkiša, lizalice i zabavne uskršnje igračke.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh