Lagani obrok nakon prazničnih trpeza – riba sa povrćem

Avatar photo
riba

Vraćanje u rutinu nakon praznika za nekolicinu nas može da bude teško, a pogotovo kada je u pitanju ishrana. Masnije i obilnije obroke je potrebno zamijeniti sa laganim i manjim količinama što nam često ne polazi za rukom, pogotovo jer se dešava da od praznične trpeze hrana ostane i za nekoliko dana poslije.

Ono što možete učiniti na početku svog povratka zdravim navikama jeste da prihvatite unos veće količine hrane tokom praznika kao normalnu pojavu. Dakle, ako ste pojeli komad više svoje omiljene torte u tom periodu, to je sasvim okej. Važno je da se ne osjećate krivima zbog toga.

Kada se vratite svojoj svakodnevnoj ishrani, počnite sa manjim porcijama. To će pomoći da se ne prejedate, a takođe će vam pomoći i da se naviknete na manju količinu hrane.

Voda je i ovoga puta vaš najveći prijatelj. Ispijanje veće količine vode pomoći će vam da se osjećate sitima i da se tijelo isčisti od svega što ste jeli tokom praznika.

U receptu koji smo vam spremili, glavni sastojak je riba, a zašto baš nju da birate za postpraznični period saznajte u nastavku.riba

Riba u ishrani nakon praznika

Riba je odličan izbor hrane koji možete jesti nakon prazničnog perioda, jer sadrži mnoge hranjive tvari koje su važne za zdravlje. Neki od glavnih razloga zbog kojih je dobro jesti ribu nakon prazničnog perioda su bogatsvo omega – 3 masnim kiselinama, proteinima, mineralima, vitaminima, a djeluje i kao prirodni antioksidant, te poboljšava probavu.

Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju mnogo zdravstvenih koristi, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje raspoloženja i smanjenje upala u tijelu.

Proteini u ribi su važni za održavanje mišića i koštane strukture. Proteini takođe pomažu u održavanju stabilnog nivoa glukoze u krvi.

Kada je u pitanju bogatstvo mineralima, riba obiluje selenom, jodom i kalcijumom, koji su važni za zdravlje kostiju, štitne žlijezde i nervnog sistema.

Mnoge vrste riba su niskokalorične i lako probavljive, što ih čini odličnim izborom za one koji se trude smršaviti ili koji se žele osjećati svježe i lako.

Riba sadrži esencijalne aminokiseline i minerale koji pomažu u detoksikaciji jetre i koji čiste toksine iz tijela, te pomažu u održavanju ravnoteže rada jetre.

Možda vam bude zanimljivo: Losos sa orasima u javorovom sirupu

Kako smo ovu namirnicu uklopili u ZdraviJa recept?

Sastojci:

  • 1 pastrmka oko 300 g
  • 200 g prokulica
  • 200 g brokula
  • Malo maslinovog ulja
  • Morska sol
  • Mješavina suhih mediteranskih začina

Priprema:

Staviti papir za pečenje u pleh za pečenje i na njega staviti očišćenu ribu.

Preliti sa malo maslinovog ulja te začiniti sa maslinovim uljem, morskom soli i suhim mediteranskim začinima poput origana, ruzmarina i bosiljka.

Možda te zanima
recept za smoothie

Pored ribe na papir staviti i oprane prokulice i brokule, te ih također začiniti.

Vrhove papira za pečenje saviti preko ribe sa povrćem i krajeve spojiti te krajeve saviti.

Ribu sa povrćem peći 30 minuta na 180 C.

Po želji servirati sa limunom.

Prijatno!

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh