Ledeni hoteli i drvene kućice koje morate posjetiti zimi

Avatar photo
zimi

Da vam neko ponudi zimovanje gdje god vi to poželite, koju biste lokaciju odabrali? Kako bismo vam pomogli sa odgovorom, donosimo vam spisak osam pravih zimskih smještaja iz snova! Riječ je o drvenim kućicama i ledenim hotelima koji su zimi naročito magični.

Ledeni hoteli i sav sadržaj koji dolazi s njima definitivno je nešto što biste trebali isprobati barem jednom u životu ako budete u mogućnosti. Dok razmišljate o tome, donosimo vam nekoliko predivnih ideja za smještaj.

Takođe, ukoliko se odlučite za smještaj u nešto toplijem ambijentu, kao što je hotel, odnosno kućice od drveta koje su magične zimi, tada treba da odputujete u Alpe, u Austriju.

Kitzbühel, Austrija

Ove predivne drvene kućice smještene u blizini Kitzbühela su najnovije djelo arhitekata iz milanskog studija Petera Pichlera, a izgledaju kao stvorene za idiličan zimski odmor u srcu Austrije.

Radi se o apartmanima nazvanima Tree suites, a predstavljaju dio ponude novog hotela s čak 7 zvjezdica koji je trenutno u izgradnji. Kućice su osmišljene tako da gostima pruže nezaboravno iskustvo boravka u prirodi, a biće dostupne u veličinama od 60 do 80 kvadrata.

zimi

zimi

zimi

S obzirom da su smještene visoko među krošnjama, gosti do njih dolaze staklenim liftom. Unutra se nalazi spavaća soba i kupatilo, a apartmani veće kvadrature opremljeni su i dnevnim boravkom te saunom. Spavaće sobe imaju veliki stakleni zid koji se otvara prema balkonu, s kojeg se pruža nevjerovatan pogled na Alpe i šumu koja okružuje apartmane.

Kućice su nadahnute lokalnim arhitektonskm stilovima i građene su uglavnom od drveta, što ima dvostruki benefit – osim što podržava lokalni i održivi razvoj, pruža onaj topli, cozy ugođaj. Vanjski drveni egzoskelet omogućuje i zanimljivo osvjetljenje – tokom dana svjetlost će filtrirati iznutra stvarajući razigrani efekat, dok će noću kućice blistati i osvjetljavati šumu oko njih.

Snowhotel of Kemi, Kemi, Finska

ledeni hoteli

Snježna avantura u Finskoj pravi je doživljaj čak i unutar hotela Snowhotel of Kemi. Osim što su svuda ledene skulpture, možete se upisati i na kurs klesanja leda. Zanimljivo, zar ne?

Snowhotel Kirkenes, Kirkenes, Norveška

ledeni hoteli

Bajkoviti ledeni hotel u Norveškog svake se godine gradi iznova, u čemu pomažu klesari leda iz svakog kutka svijeta. Osim samog iskustva spavanja u ledenom hotelu, ovdje se nudi i pregršt sadržaja i izleta, kao i druženje sa pravim sobovima.

Saint-Gabriel-de-Valcartier, Kanada

ledeni hoteli

Ovaj hotel je toliko predivan da djeluje nestvarno. Igra svjetlosti na kamenu i ledu od kojeg je napravljen će vas ostaviti bez riječi, a grijaćete se u arktičkim vrećama za spavanje jer se temperatura u ovim sobama održava na oko 4 stepena Celzijusa.

Hotel of Ice, Jezero Balea, Rumunija

ledeni hoteli

Na vrhu Karpata smjestio se još jedan ledeni hotel. Ovdje je baš sav namještaj od leda, a ugrijaćete se toplim dekama i lokalnim delicijama.

Možda te zanima
avanturisticko putovanje

IceHotel, Jukkasjärvi, Švedska

ledeni hoteli

Vjerovatno jedan od najluksuznijih ledenih hotela smjestio se u Švedskoj. Svaka soba funkcioniše kao umjetnost sama za sebe jer je svaku oblikovao i osmislio drugi umjetnik. Za ovaj projekat okupili su se umjetnici iz cijelog svijeta.

Kakslauttanen Arctic Resort, Saariselka, Finska

Ovo je jedna od onih fotografija na koje naletimo na Instagramu i izgledaju nam tako nestvarno. Ali, ovi simpatični iglui zapravo imaju svoju lokaciju. Nalaze se u Finskoj, a napravljeni su tako da se iz njih može gledati polarna svjetlost. Iako izgledaju hladno, bez brige, imaju najtoplije vreće za spavanje.

Lapland Hotels Snow Village, Kittila, Finska

ledeni hoteli

Hotel u finskom gradiću Kittila svake godine mijenja tematiku. Ovogodišnji dizajn oduševiće ljubitelje serije Game of Trones. Osim toga, sagrađen je od 20 miliona kilograma snijega i 350 000 kilograma leda.

Nadamo se da smo vam pomogli gdje da zimi otputujete, uživate, dobro se zabavite i probate nove stvari.

Možda vam bude interesantno: Evo kako da zarađujete dok putujete

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh