Lovorov list i za šta ga sve možete koristiti

Avatar photo
lovorov list

Lovor se koristi kao ljekovita biljka već hiljadama godina, a stari Grci i Rimljani su ovu biljku smatrali svetom. Poznato je da su pobjednici olimpijade kitili glave lovorovim vijencem, a simboličko značenje ove mitske biljke bilo je – čast i slava.

Iako ga danas koristimo uglavnom kao začin, poznata su nam i ljekovita svojstva lišća i bobica lovora, a glavne aktivne supstance su pinen i cineol, kao i eterična ulja koja djeluju umirujuće.

Psihoaktivno dejstvo lovora je opisano u mnogim mitovima i legendama, a najpoznatija je ona o proročištu u Delfima, gdje su žvakali lovorov list da bi vidjeli budućnost.

Listovi listovi su vrlo aromatičnog, ljutog, gorkog i jakog okusa. Svježi listovi sadrže vitamin A, C, te vitamine B kompleksa. Od minerala su prisutni kalcijum, mangan, željezo, selen, cink i magnezijum.

lovorov listU lovoru se nalazi oko 1 do 3 posto eteričnog ulja, kojeg čine cineol, eugenol, treslovine, seskviterpeni i gorke tvari. Eterično ulje lovora dobiva se ekstrakcijom iz lovorovih listova. Cineol ima sposobnost antitumornog djelovanja na određene tipove ćelija raka pomoću podsticanja apoptoze (programirana smrt ćelija).

Kao ljekovita biljka, lovor djeluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antitoksidans. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Istovremeno, lišće i plod djelotvorni su i u liječenju histerije, neurastenije želuca, prehlada.

Primjena lovora

Eterična ulja i druge aktivne supstance iz lovora djeluju umirujuće, a sve što treba da uradite jeste da zapalite jedan list u pepeljari, izađete iz prostorije i vratite se poslije 10 minuta. Soba će biti puna mirisa koji će djelovati opuštajuće i umirujuće na sve ukućane.

lovorov listZa pripremu čaja od lovora, uzmite 1 list svježeg ili sušenog usitnjenog lovora koji prelijete sa 2dl ključale vode. Šoljicu poklopite i nakon pola sata procijedite. Pijte jednu do dvije šoljice dnevno, prije jela.

Možda te zanima
sve o migrenama

Listove možete koristiti i za biljne kupke. Za kupke je potrebno usitniti oko 20 listova lovora i kuhati u 5l vode. Posudu poklopite, a nakon jednog sata sipajte u kadu. Eterično ulje lovora koristi se i u proizvodnji sapuna.

Listovi su vrlo aromatični pa se mogu koristiti i kao repelenti protiv insekata.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh