Marija Ćalović – “Preduslov za lepotu je da ste zadovoljni sobom i da ste srećni kad ste “sami sa sobom”

Avatar photo
marija ćalović

Majka dvoje preslatkih mališana, magistarka farmacije u digitalnim vodama, beauty influenser godine i žena od uticaja koja je svoje delovanje na socijalnim mrežama prihvatila kroz odgovornost i svesnost svega što afirmiše.  Ona je primer da vreme potrošeno u potrazi za onim što nas ispunjava, nikada nije uzaludno protraćeno. Pored svega toga stigne da bude negovana i odvoji vreme samo za sebe i svoje zdravlje i lepotu. Možemo li ovaj intervju da nazovemo motivacioni Q&A za sve izgovore koje smo ikada uputili sami sebi kada nam je nega bila poslednja na spisku obaveza? Mi smatramo da možemo. Marija Ćalović je ZdraviJoj otkrila sve svoje beauty navike, omiljene rituale i kako naći njihovo mesto u danu jedne žene sa puno obaveza.

ZdraviJa: “Prateći te na društvenim mrežama možemo da vidimo da si multitaksing žena. Da li uspevaš svaki dan da odvojiš onih pola sata u danu samo za sebe? Koliko je u tvom poslu bitno i isključiti se i odmoriti? Da li smatraš da je odmor bitan faktor beauty rutine?

Marija: S obzirom na to koliko danas svi brzo živimo, koliko obaveza imamo u jednom danu, sa koliko ljudi komuniciramo i koliko informacija primimo, mislim da je multitasking postao podrazumevani način života. I baš zahvaljujući njemu, na kraju dana uglavnom uspem da izdvojim i tih pola sata za sebe i svoje misli. Smatram da je to veoma važan segment, i trudim se da ga sebi obezbedim kako bih mogla da posložim svoje misli i emocije, i da “resetujem” mozak. Dešava mi se da kada neko vreme ne uspem da se odmorim na ovaj način, više ne uspem da čujem sebe, da ne razumem sebe a onda u tim situacijama ne možete da razumete ni druge. Tih pola sata kada sam “sama sa sobom” nije direktni faktor beauty rutine, jer za lepotu je na primer važnije da spavamo to vreme, ali indirektni faktor svakako jeste, jer nam pruža mogućnost da budemo dobro sami sa sobom, a upravo to je ono što je preduslov za lepotu – da ste zadovoljni sobom i da ste srećni kad ste “sami sa sobom”.

marija calovic
@marija.calovic

ZdraviJa: Sa manjkom vremena, mnoge žene posežu za salonskim tretmanima koji im daju brži efekat blistave kože, da li ti više uživaš u kućnoj nezi ili više voliš da pokucaš na vrata omiljenog salona? Koji su tvoji omiljeni tretmani za kožu lica i tela?

Marija: Da budem iskrena, ja uživam u sinergizmu ta dva. Najbolji rezultati se upravo postižu redovnom negom kod kuće, ali i blagodetima salonskih tretmana, koji su nezamenljivi, naročito nakon 30. godine. Međutim, ne postoji taj salonski tretman koji će nadoknaditi propuštenu kućnu negu,
nedovoljan unos vode, ili zanemarivanje “signala” koje nam naše telo šalje. Omiljeni tretmani za lice su mi mezoterapija/biorevitalizacija i što se tiče aparaturnih tretmana onda su to tretmani RF face lift za zatezanje kože. Za telo definitivno omiljeni tretman mi je masaža, jer nakon toliko vremena
provedenog ispred kompijutera, to je sve što mi treba.

ZdraviJa: S obzirom da si po struci farmaceut, šta smatraš da je bitno za zdravlje kože, a šta bismo trebali izbegavati?

Marija: Već sam pomenula, ali nije na odmet da ponovim da je za zdravu kožu pre svega veoma važan adekvatan unos vode (minimum 2l vode dnevno). Sa druge strane, veoma je važno da shvatimo da kožu treba da čuvamo od štetnih sunčevih zraka i kada ih mi ne vidimo, pa zato kreme sa zaštitinim faktorom treba da koristimo tokom cele godine. Prilagođena nega našem tipu kože je od velikog značaja, jer ukoliko koristimo
proizvode koji nisu namenjeni našem tipu kože, od njih možemo imati više štete nego koristi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Ćalović (@marija.calovic)

ZdraviJa: Verujemo da pažljivo biraš proizvode koji upotpunjuju tvoju beauty rutinu. Otkrij nam tri beauty proizvoda bez kojih ne možeš?

Marija: Moj posao je takav da ja veoma često isprobavam različite proizvode različitih proizvođača, tako da bih se sada pre fokusirala na kategorije proizvoda bez kojih moja polica nikada ne ostaje. Serumi za lice – izdvojila bih serume za hidrataciju (sa hijaluronskom kiselinom),
serume sa retinolom (retinol je veoma moćan molekul koji slobodno mogu da nazovem “game changer-om”  kada je nega u pitanju) ali i kompeksne serume koji se najčešće nazivaju serumima za revitalizaciju. Kreme sa zaštitinim faktorom (za lice obavezno SPF 50). I kao treću grupu bih izdvojila balzame za usne, jer je to moja opsesija još od kada sam bila klinka.

Možda te zanima
burt trkaci

marija calovic
@marija.calovic

ZdraviJa: Da li postoji trenutno neki beauty trik/proizvod/rutina koji je postao tvoja beauty opsesija?

Marija: Hahaha, upravo iznad rekoh šta mi je opsesija a da nisam ni znala da se to zapravo pominje u ovom pitanju. Ali hajde da budem još konkretnija, ja bih volela da svima opsesija bude pre svega čista koža, i da sve dame koje ovo pročitaju steknu naviku da lice peru proizvodom
za čišćenje, koji god da im odgovara, ali da to bude i ujutru a ne samo uveče kada skidaju šminku. Jer nije šminka jedina koja “prlja” našu kožu, tu su i spoljašnji faktori, vazduh, zagađenje, ali i unutrašnji, na primer višak sebuma koji koža izbacuje na površinu, a koji mi treba da uklonimo kako bi ona mogla da “diše”.

ZdraviJa: Kako izgleda tvoja beauty priprema pre velikog događaja kao što je “Wannabe Digital Awards” sa kojeg si ponosno ponela titulu beauty influensera godine?

Marija: Kada sam bila mlađa, nije mi bio jasan koncept “beauty sleep” pa sam se čak i smejala tome. Donekle to je i opravdano, jer kada smo mlađi mnogo lakše podnosimo sve, i svaki napor i umor se daleko manje vidi na licu mlađe osobe nego na licu starije.
Međutim, danas je to drugačije. Pred neki važan događaj trudim se da ispoštujem san od minimum 8 sati, pazim šta jedem, izbegavam hranu zbog koje provereno otičem, i volim da odradim takozvani “Cinderella” tretman (NIR), tj. tretman koji ima trenutne efekte zatezanja i blistave kože, što nam zapravo i treba u tim situacijama kada želimo da zablistamo.

ZdraviJa: Šta je ono što si dobro uradila za negu svog tela i uma danas?

Marija: Danas sam bila na treningu i ma koliko da mi nekada bude teško da se pokrenem i da odem na trening, taj osećaj mentalne i fizičke rasterećenosti nakon njega, ma koliko da je trening bio naporan, je nešto što je neprocenjivo i što me motiviše da ne odustajem od treninga bez obzira na sve obaveze koje imam.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh