Međunarodni dan čaja – rituali ispijanja čaja širom svijeta

Avatar photo
čaja

Zašto zamiijeniti kafu sa čajem? Zašto bake kažu popij čaj kad si bolesna? U sustret svjetskom danu čaja pripremili smo priču vrijednu pažnje. Ovaj osvježavajući napitak ukusan je način da unesete dovoljno tečnosti u organizam tokom dana, a istraživanja su pokazala da čajevi pomažu u zaštiti zuba, srca, i prevenciji mnogih bolesti.

Ispijanje čaja je drevna tradicija za koju se kaže da datira iz jugozapadne Kine 27. godine prije nove ere. Od tada su tradicije ispijanja čaja širom svijeta razvile svoj jedinstveni ukus. Kako se ispijanje čaja širilo Putem svile i unijeto u Evropu, ono se uvrstilo u kulture širom svijeta.

Zašto je dobro piti čaj?

Čaj sadrži antioksidante, a mješavine biljnih čajeva nemaju kofein, dok tradicionalni čajevi imaju manje od 50% onoga što se obično nalazi u kafi. Takođe, prema nedavnim istraživanjima, smatra se čaj može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

čaja
@pinterest

Ukoliko je vaš trenutni cilj gubitak nekoliko kilograma viška koji su se možda nakupili tokom praznika, ZdraviJa smatra da bi čaj u tom slučaju mogao da bude vaš najbolji prijatelj, jer vjeruje se kako je odličan pomoćnik kod gubitka težine. Ipak, ono što je još važnije, dokazano je da čaj pomaže u očuvanju i jačanju vaših kostiju i zuba.

Rituali ispijanja čaja širom svijeta

Engleska

Istina, iako ga nisu oni otkrili, Englezi se smatraju najvećim ljubiteljima čaja na svijetu. Dva najveća doprinosa Ujedinjenog Kraljevstva čaju zapravo su se dogodila relativno nedavno. Prvi doprinos bio je Earl Grey, mješavina crnog čaja sa prepoznatljivom notom ulja bergamota, dok je druga prekretnica bila već svima dobro poznata “čajanka”, a koju povezujemo baš sa ovom zemljom.

Indija

Kao što je crvena boja veoma važan simbol Indije, onda bismo mogli reći da je miris čaja njen prepoznatljiv miris. Svaki blok u svakom gradu ima svog majstora za čaj koji pravi svoju vlastitu verziju chai-a. Chai je zapravo crni čaj koji kuva sa mlijekom, zaslađen je šećerom ili medom, te začinjen cimetom, đumbirom, komoračem, biberom, muškatnim oraščićem i karanfilićem. Način na koji ga mještani kuvaju čini da ovaj čaj bude veoma kremast i bogatog okusa.

čaja

Možda te zanima
pecene jabuke desert

Kina

Vjerovali ili ne, u Kini je često veća vjerovatnoća da ća vam biti poslužen čaj nego obična voda. Kroz mnoge promjene koje se u svijetu dešavaju, jedna stvar je uvijek ista, a to je da Kina ostaje vodeći i najveći proizvođač čaja na svijetu. Ponuda čajeva u Kini veoma je raznovrsna – različiti regioni proizvode crni, žuti, bijeli, zeleni ili pu-er čaj. Takođe, Kinezi ne samo da obožavaju ovaj napitak, već u njihovoj kulturi postoje i posebne u kojima se služi čaj.

Maroko

Svako ko je posjetio ili čuo priče o Maroku zna da tamo doček jednostavno ne može da prođe bez šolje toplog čaja od nane. U Maroku čaj se može servirati na dva načina, umjereno zaslađen ili veoma sladak. Čaj tradicionalno priprema najstariji muškarac u kući. Ovaj tradicionalni čaj kombinacija je kineskog zelenog čaja i puno sušene ili svježe nane, sa šećerom. Takođe, tradicija nalaže da se on služi iz stojeće visine i sipa u čašu koja se nalazi ispod.

čaja
@pinterest

Japan

Kultura Japana prepoznatljiva je po raznim ritualima. Mnoge stvari koje mi smatramo nevažnim ili svakodnevnim za Japance znače slavlje i obilježavanje sjećanja. Naravno, s obzirom na ovakvu kulturu, neizostavno je spomenuti njihov ritual ispijanja čaja. Ono na šta Japanci kroz istoriju pa sve do danas obraćaju posebnu pažnju kada govorimo o ovom ritualu jeste vrsta posude za piće, paleta i godišnje doba. Zastupljen je osjećaj harmonije koji se dobija kombinacijom gorkog i slatkog. Za Japance ispijanje čaja prije svega znači trenutak kada se usporava vrijeme i sve se prepušta čistom užitku i opuštanju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh