Mia Marjanović: Jaje jednoroga najveći hit ove godine

Avatar photo

Kreativne ruke Mie Marjanović ne znaju za granice kada je riječ o umjetnosti ukrašavanja uskršnjih jaja, ali i svih drugih predmeta u kući, pa i same kuće!

Za našu rubriku Festive Mia otkriva kako je došla na ideju da ukrašava jaja dekupaž tehnikom koju je nadogradila na sebi svojstven način i došla do unikatanog stila.

@_casamia_

ZdraviJa: Kada se i odakle rodila ideja za ukrašavanjem jaja na ovaj poseban način? Šta vas je inspirisalo?

Mia: Ideja za ukrašavanje jaja se rodila prije tačno četiri godine, kada sam bila na porodiljskom odsustvu i imala višak vremena. Inače sam hiperaktivna osoba i morala sam energiju, osim na novog člana porodice, usmjeriti na još nešto. Igrom slučaja vidjela sam reklamu za početnu radionicu dekupaž tehnike ukrašavanja predmeta salvetama i tako je sve počelo. Prvo sam uradila par slika i okvira, i onda sam prešla na krupnije predmete poput ormarića, stolova, stolica…

U tom periodu bližio se Uskrs, što mi je bio izazov da pokušam na ovaj način ukrasiti i jaja. Napravila sam par komada i postavila slike na Instagram i Facebook što se jako svidjelo mojim prijateljicama. Od tada do danas se uvijek traži jaje više.

@_casamia_

ZdraviJa: Koje tehnike koristite za bojenje i ukrašavanje?

Mia: Za ukrašavanje i bojenje jaja radim neku svoju mix tehniku kojoj je temelj dekupaž. Svako jaje prvo skuvam, preporučujem duže kuvanje, zatim ručno spužvicom natapkam bijelu akrilnu boju, nakon toga lijepim motive salveta, koje sam prethodno izrezala i pripremila. Kada se salvete osuše, konturnim bojama iscrtavam motive, na pojedina jaja dodajem i 3D ukrase poput cvijeća, cirkona u bojama, mašnica i sl. Završni postupak je nanošenje laka i dodavanje šljokica.

Koristim boje, ljepilo i lak iz programa za dekupaž koji se mogu kupiti u svim bolje opremljenim hobby radnjama. Ovako urađena jaja nisu jestiva i isključivo su za ukras. Ukoliko neko želi ukrasiti jaja, a da budu jestiva, onda predlažem da se kuvaju sa sirćetom. Nakon kuvanja se boja skine spužvicom i dobiju se čisto bijela jaja na koja se motivi salveta lijepe bjelancem.

@_casamia_

ZdraviJa: Da li pratite neke određene svjetske trendove u dekorisanju, ili je neki drugi vid inspiracije u pitanju?

Mia: Pratim svjetske trendove u dekorisanju, pretražujući Pinterest. Vidim da je ukrašavanje zlatnim i srebrenim listićima hit ove godine, međutim, meni se ne dopada. Nisam pobornik jednostavnosti, njegujem eklektični stil u svim sferama dekorisanja. To je u stvari skup stilova i pravaca okupljenih pod jednim imenom, a da bi se svi elementi uspješno spojili u jedno i stvorili sklad potrebno je puno truda, znanja, kreativnosti i vješto oko za detalje.

@_casamia_

Zdravija: Pored ukrašavanja jaja, i to ne samo kokošjih, ako se ne varamo, pravite i druge dekoracije. Možete li nam otkriti te male tajne iz vaše kreativne radionice?

Mia: Da, osim ukrašavanja jaja, radim i uskršnje dekoracije poput korpica u obliku zeka i slično. Godinama su popularni uskršnji zečevi urađeni od kanapa. Prošle godine je moj zec krasio zgradu Općine Kiseljak. Ove godine sam radila i keramička dekorativna jaja, koja mi je napravio jedan grnčar iz Srbije. Preko dekupaž tehnike sam došla do restauracije starog namještaja i to je u stvari moja najveća ljubav. Sve što radim, radim iz srca i zato što volim i to je jedina tajna za sve u životu.

ZdraviJa: Da li postoji neki rad na koji ste naročito ponosni?

Možda te zanima
eko pakovanje hrana

Mia: Na sve svoje radove sam jako ponosna i svaki je priča za sebe kojoj sam se u potpunosti posvetila. Najveći projekat na kojem sam radila je restauracija stare, dalmatinske kamene kuće i to je nešto na što sam najponosnija.

@_casamia_

Zdravija: I mališani i oni odrasli sigurno imaju neke želje kada je u pitanju dekorisanje. Šta je to najneobičnije što su poželjeli da im uradite?

Mia: Mališani žele Minnie i Mickey Mouse, neizostavne likove Frozen, likove iz My little Pony. Ove godine sam uradila jaje jednorog i to im je bio hit. Najneobičnije što su mi tražili jeste da uradim jaje na kojem će biti kamion crne boje. Ono što je interesantno je da uopšte ne znam crtati, pa mi je za takvo jaje trebalo 3 dana – prvo da razmislim kako da ga uradim, zatim da realizujem zamisao.

@_casamia_

Zdravija: Imate li neke planove za budućnost kada je u pitanju dekorisanje?

Mia: U budućnosti se želim u potpunosti posvetiti restauriranju starog namještaja i kuća. Udahnuti odbačenom komadu namještaja novo ruho ili obnoviti staru kuću je nešto neprocjenjivo što čovjeku, bar meni, pruža nevjerovatan osjećaj zadovoljstva.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh