Milena Kostić – “Svako dete je ličnost za sebe”

Avatar photo
Milena Kostić

Njena priča je inspirativna i pokazuje koliko se snage i hrabrosti krije u ljudima kada se suoče sa izazovima i promenama u životu. Pripremite se da čujete iskrenu priču o ljubavi i najvećim radostima koje život može pružiti. Ona je mama čak šestoro dece, što je mnogima nezamisliva brojka.

Milena Kostić, poznatija kao “Mama iz magareće klupe”, sa ZdraviJom je podelila sve čari osmočlane porodice, njihove avanture, i način vaspitanja kojim se vodi. Iza te impresivne brojke, ipak, skriva se mnogo više. Skriva se priča o izdržljivosti, odlučnosti i bezgraničnoj ljubavi koja se svakodnevno ogleda u njihovim životima.

Milena Kostić
Milena Kostić

ZdraviJa: Za početak, kako si? Čestitamo na rođenju još jednog člana porodice. Kako je biti mama šestoro dece?

Milena: “Hvala, najpre, na čestitkama! Kako sam? Nenaspavano je reč koja najbrže i najtačnije opisuje stanje. Ali i to će proći. Jednom, valjda.
Pomisao da sam mama njih šestoro me još uvek pomalo iznenađuje, priznajem. Možda zato jer pre samo par godina nisam ni mogla da zamislim da ću to biti. Možda zato jer je još sve sveže. Svakako nam ovo početni dani idu uz privikavanje – i naše na bebu, i njegovo na nas, a sve to uz pokušaje da se svakodnevica održi kao i inače. Drugim rečima, žongliram i improvizujem. I ne bih menjala ni za šta.

ZdraviJa: Imajući u vidu da si majka, supruga, instruktorka dojenja, savetnica trudnica i edukatorka, kako uspevaš da održiš svoju energiju i zdravlje?

E sad, što se tiče energije mislim da mi je to urođeno. Bar bi vam moja okolina to rekla. Šalim se pomalo. Moram sa priznam da sam o svemu tome počela da više mislim pošto mi je mama preminula pre nepune dve godine. To me je podstaklo da se više pozabavim sobom – i psihočki odlascima na psihoterapiju, češćim odmorima, dopuštanjima da nekad i ne radim ništa, promenom pristupa ishrani, redovnim odlascima na treninge…

Trudnoća je u međuvremenu samo dala drugu dimenziju toga, jer sam i kroz nju se trudila da sve radim u “slow” verziji. Takođe, naučila sam sa prepoznam znake koje vode u sagorevanje, i da čini po principu “mogu, ali ne moram” u tim situacijama.

Milena Kostić
Milena Kostić

ZdraviJa: Koje su omiljene vikend aktivnosti koje voliš da radiš zajedno sa decom?

Volim da kažem da vikende provodimo čoporativno. Školarci u suprotnim smenama, vrtić, naše obaveze, njihove aktivnosti, sve to čini da su nekad radni dani vrlo užurbani. Pa je vikend tu da nadoknadi sve to.

Lepo vreme će dati priliku da se ide negde napolje, u prirodu ili neke obilaske. Obroke spremamo zajedno, deca često i rado i sama prave palačinke ili neke lakše kolače. Peku se kokice subotom uveče i gleda film. Sve deluje kao sitnice, ali verujem da će to biti situacije koje će pamtiti kao uspomene na detinjstvo. I za nas odrasle, to su situacije koje pune naše baterije.

Pročitajte: Kako djeci ograničiti vrijeme provedeno na telefonu

ZdraviJa: I za kraj, kao iskusna mama, reci nam, koje su to, po tvom mišljenju ključne stvari u odgoju deteta na koje treba da obratimo pažnju?

Mislim da ono što treba da znamo, jeste, da je svako dete, apsolutno ličnost za sebe. Čini mi se da često krećemo od pretpostavki, prepoznajemo neke karakterne osobine, svoje ili partnerove kod detata i na tome izgradimo očekivanja kako će se dete ponašati, šta će biti jednog dana i slično, a to uopšte možda nema nikakve veze sa stvarnošću.

Kada imamo više dece, dodatni izazov jeste ustvari shvatiti, da je svako od njih različit. Ima različite ličnosti, različite temperamente, različite karaktere, različite potrebe, različite načine kako komuniciramo i što pre shvatimo da to što smo mi sebi zacrtali da ćemo biti ovakvi roditelji, možda za jedno dijete funkcioniše, ali možda za ovo drugo apsolutno ne igra nikakvu ulogu. Tako da što pre kod sebe osvestimo da ne treba mi da ih oblikujemo, jer oni su jedinke i apsolutno su odvojeni od nas, čini mi se da ćemo na taj način mnogo pre izgraditi iskrene odnose i to onakve vrste odnosa sa svojim detetom koji verujem da će potrajati kakve god da su životne okolnosti.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh