Kako konzumacija sjemenki može uticati na vaše hormone?

Avatar photo
sjemenki

Čuli smo za ciklus sjemenki kao način na koji možemo da regulišemo raspoloženje, hormone i menstruaciju. ZdraviJa je bila zainteresovana da sazna šta je to ciklus sjemenki, kako radi, da li zaista funkcioniše i ako da na koji način? Dijelimo sa vama sve o ovoj zanimljivoj tehnici. Različite vrste sjemenki mogu biti od koristi za regulaciju menstrualnog ciklusa, rješavanje problema plodnosti i uspavljanje simptomima PMS-a i menopauze. Naravno, ovaj ciklus sjemenki ne bi trebalo da se koristi kao primarni tretman – konsultacije sa ljekarom uvijek treba da budu na prvom mjestu, naročito u slučaju bilo kakvih problema vezanih za reprodukciju ili plodnost.

Šta je ciklus sjemenki?

Ciklus sjemena podrazumijeva jedenje četiri vrste sjemenki tokom menstrualnog ciklusa kako bi se vaši hormoni stabilizovali. U pitanju su lan i bundeva tokom prve polovine menstrualnog ciklusa (folikularna faza), te susam i suncokret tokom druge polovine (lutealna faza). Sva sjemena treba da se usitne i konzumiraju u odnosu jedan napema jedan.

sjemenki
@pinterest

Šta treba da uradite?

Za početak, potrebno vam je sirovo sjeme (lan, bundeva, susam i suncokret), blender i dvije posude u kojima ćete čuvati sjemenke.

Trebaće vam dakle dvije mješavine sjemena – jedna za folikularnu fazu, koja počinje prvog dana vaše menstuacije, i druga za lutealnu fazu, koja počinje odmah nakon ovulacije.

Napravite mješavinu lana i sjemena bundeve. Da biste se pripremili za prvih 14 dana, sameljite jednake dijelove sjemena lana i bundeve, po sedam kašika. Čuvajte smjesu u frižideru ili zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi.

Svaki dan, u narednih 14 dana, dodajte jednu kašiku mješavine lana i sjemena bundeve u vaš obrok. Na primjer, ovu smjesu možete da  pospete preko jutarnje ovsene kaše, dodate je u svoj omiljeni smuti ili da začinite omiljenu salatu i povrće.

Na isti način ripremite i mješavnu sjemena susama i suncokreta. Sameljite jednake dijelove sjemenki susama i suncokreta, po 7 kašika i smjesu čuvajte u frižideru ili zamrzivaču. Konzumirajte mješavinu susama i sjemena suncokreta narednih 14 dana.

U roku od jednog do dva mjeseca, prema nekim iskustvima, moguće je očekivati poboljšanje simptoma PMS-a (manje razdražljivosti, manje glavobolja i manje akni), blaže simptome menopauze (smanjeni talasi vrućine, razdražljivost, natečene grudi, glavobolja, umor i suvoća vagine) i bolju plodnost. Ipak, iznad svega, napominjemo da je svako tijelo različito i da svi na drugačiji način podnosimo ove promjene, pa tako još jednom naglašavamo važnost konsultacija sa ljekarom oko bilo kakvih nedoumica i poteškoća kada se radi o vašim hormonima i ciklusu.

Možda te zanima

sjemenki
@pinterest

Kako ciklus sjemenki funkcioniše?

Nema dovoljno istraživanja da se objasni kako funkcioniše ciklus sjemena, ali vjeruje se da sjemenke obezbjeđuju kombinaciju hranljivih materija koje potencijalno mogu da podrže menstrualni ciklus.

Druga teorija uključuje lignane, ili fitoestrogene, koji su prisutni u malim količinama u sjemenkama lana i susama. Oni mogu raditi na balansiranju nivoa estrogena tokom ciklusa. Sjemenke susama mogu pomoći u podsticanju zdravih nivoa progesterona, koji može modulirati upalu.

Cink u sjemenkama bundeve može pomoći u razvoju folikula. Selen i vitamin E u sjemenkama suncokreta mogu djelovati kao antioksidansi koji pomažu u balansiranju nivoa estrogena.

Sjeme lana i bundeve takođe su bogati antioksidansima i omega masnim kiselinama koje podržavaju reproduktivni sistem. A vlakna u sjemenkama mogu takođe imati koristi za crijeva.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh