Mršaju li muškarci brže nego žene?

Avatar photo
muškarci mrsanje mrsavljenje vjezba trening fitness

Većina ljudi vjeruje da muškarci imaju prednost kad je u pitanju mršavljenje. Postoje priče da se žene znojenjem muče da skinu višak nepotrebnih kilograma dok muškarci samo izbace junk hranu i pivo i gledaju kako kilogrami padaju. Naravno da ovo nije istina, a ja ću pokušati objasniti zašto.

Kako muškarci mršaju i zašto je veliki stomak opasan za zdravlje?

Muškarci zapravo gube težinu brže od žena, ali u početku. To je iz razloga jer muškarci imaju više čistog mišićnog tkiva, a ono sagorijeva više kalorija nego tjelesne masti, čak i tokom odmaranja. Kada muškarci i žene sebi ukinu veći broj kalorija, muškarci obično gube više na težini ali je to kratkotrajno. Nije bitno između dva pola ko će prije izgubiti na težini, bitno je da oboje idu u istom pravcu.

Ako ste muškarac veliku ulogu igra testosteron kojeg imate i dodatni estrogen koji nemate. U prosjeku, žene imaju između šest i jedanaest posto tjelesne masti više nego muškarci, pogotovo tokom trudnoće. Važno je upamtiti da biti debeo ne znači biti nezdrav.

Možda ti bude interesantno: Zašto ne trebamo početi s vježbanjem mjesec dana prije ljeta?

Istina je da žene imaju više skladištenog sala ali to je dio njihove konstrukcije tijela što znači da to nije višak. Muškarci nastoje gubiti težinu na mjestima gdje je najviše potrebno da to urade, a to je naravno u većini slučajeva stomak.

Uopšteno, vježbanje 30 ili 60 minuta na dan pomaže muškarcima da redukuju abdominalnu pretilost iako faktički ne gube težinu. Tako rečeno, dodatna težina u abdominalnom ili srednjem dijelu povećava šanse od srčanih oboljenja, što govori da je ipak nezdravo biti pretio.

Veliki stomak kod muškaraca ima jednu pozitivnu i jednu negativnu stranu – pozitivna je to što daje prednost prilikom gubljenja težine i u žargonu nas trenera lako ga je „istopiti“, a negativna strana što daje više dodatnih rizika za oboljenja i zdravstvene poteškoće.

Kako žene gube kalorije?

fitness trening vjezba muskarci zene mrsanje mrsavljenje mrsaju

To što muškarci lakše gube stomak ne treba razočarati pripadnice ljepšeg i nježnijeg pola, jer dame takođe imaju prednosti. Žene su sklone da imaju više sala na bedrima i pozadini (takozvani kruškasti oblik), a to su tako reći „zdravija“ mjesta za višak kilograma nego srednji dio tijela. Takođe, iako su žene bolje u skladištenju sala, sklone su sagorijevanju više kalorija tokom treninga nego muškarci.

Možda te zanima
cist vazduh u domu

Mršanje zbog zdravlja, pa tek onda fizičkog izgleda

Nije bitno da li ste muškarac ili žena, ukoliko imate višak kilograma najbolja opcija je da se ne zamarate čitanjem članaka ko je brži a ko ne, ono što je bitno je da se saberete i krenete u svoj pobjednički pohod i budete pobjednik naravno u borbi sa svojim tijelom. Naravno da je sve teško ali se isplati zbog zdravlja na prvom mjestu, pa tek onda fizičkog izgleda i ličnih osjećanja.

Sad kad smo sve ovo pročitali i kad smo sabrali sve što trebamo doći ćemo do jednog jednostavnog i očekivanog zaključka a to je – mršavljenje i topljenje sala je teško oboma – i muškarcima i ženama.

To se sve svodi na jednu normalnu činjenicu koja Vam govori da svaka osoba bez obzira na pol i na to je li ima 10 ili 50 kg viška može izgubiti kilograme, samo mora biti potpuno istrajna i posvećena tome.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh