Na koji način djetinjstvo utiče na oblikovanje ličnosti?

Avatar photo

Društveni razvoj je veoma dug proces koji počinje još u najranijem dobu, a upravo ta najranija dječija iskustva mogu biti važnija nego što mislite. Psihologija je ukazala na nekoliko bitnih faktora u djetinjstvu koji mogu predvidjeti dalji razvoj osobe. Prenosimo vam nekoliko psiholoških stanovišta koja ukazuju na to kako djetinjstvo utiče na oblikovanje ličnosti tokom života.

Ako roditelji vode fer raspravu pred djecom, djeca se uče pozitivnoj komunikaciji

Smatra se da djeca koja su tokom djetinjstva prisustvovala žustrim raspravama i svađi u kući imaju tendenciju da pogoršaju svoje ponašanje, za razliku od djece koja su odrastala u harmoničnoj atmosferi. Međutim, to ne znači da sve rasprave treba da krijete od svoje djece. Ukoliko djeca prisustvuju fer raspravi koja uključuje argumente i kompromis, uče se zaključivanju, sklapanju dogovora kao i priznavanju grešaka.

Psiholog Mark Cummings ističe da kada djeca prisustvuju raspravi i vide kako roditelji rješavaju probleme, oni zapravo postaju srećniji nego što su bili prije te situacije jer na taj način povjerenje u roditelje raste. Sa druge strane, prikrivene svađe i nesporazumi čine djecu uznemirenima jer osjete problem ali ga ne vide.

Možda vas zanima: Kako djeci postaviti granice?

mama tata i dijete

Socijalne vještine u najranijem dobu mogu biti pokazatelj kasnijeg uspjeha

Dvadesetogodišnje istraživanje pokazalo je da socijalno kompetentna djeca koja sa svojim vršnjacima sarađuju bez podsticanja ili pomoći drugih, koja razumiju njihova osjećanja i rješavaju probleme sami, imaju veću vjerovatnoću da će do svoje dvadeset i pete godine završiti sve nivoe obrazovanja i zaposliti se bez ikakvih problema. Ova studija je pokazala da je pomaganje djeci da razviju društvene i emocionalne sposobnosti jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo ih pripremili za budućnost.

Možda vas zanima: Igra može da bude dobar put ka učenju

Dječak čija je mama zaposlena biće više uključen u kućanske poslove kada postane tata

Prema istraživanima iz Harvard Business School, sinovi zaposlenih majki skloni su učesvovanju u kućanskim poslovima i drugim porodičnim obavezama kao što su čuvanje brata ili sestre, a kasnije i sopstvene djece.

Osim toga, obavljanje kućnih poslova mališanima može biti edukativno i zanimljivo.

Djeca kojima roditelji dozvoljavaju da donose odluke sklonija su nezavisnosti

Ukoliko kao roditelj sputavate svoju djecu u donošenju ili učestvovanju u donošenju odluka stajete na put njihove nezavisnosti. Tačnije, velika je vjerovatnoća da će ta djeca u zrelim godinama i dalje zavisiti od drugih na mnogim životnim poljima. Sumnjaće u svoje izbore, te će im za sve bitne životne odluke trebati vaše ili tuđe odobrenje.

djetinjstvo

Djeca kojoj ne nedostaje pažnje imaju veće izglede za zdrave i funkcionalne odnose u budućnosti

Studije koje je sproveo Univerzitet u Minesoti 2014. godine pokazale su da djeca koja su imala svu potrebnu pažnju i brigu roditelja nemaju poteškoća prilikom stupanja u dugoročne emotivne veze. Sve češća pojava u društvu jesu osobe, koje u ranijoj dobi nisu dobijala dovoljno pažnje, te imaju poteškoće u komunikaciji i odnosu, prijateljskom ili partnerskom, na duži period. Ovo je jedna od najtežih pojava, nastala kao posljedica toga što djetinjstvo utiče na oblikovanje ličnosti u budućnosti.

Možda te zanima
suočiti sa tugom

Pročitajte 7 pravila koja će vam pomoći da budete bolji roditelj

Djeca koja pomažu u kućanskim poslovima postaju saosjećajna, nezavisna i sklona saradnji

„Ako djeca ne peru suđe, to znači da to neko drugi radi za nih“, rekla je Julie Lythcott-Haims, bivši dekan Stanfordskog univerziteta. Ona ističe da su djeca na taj način oslobođena učenja određenog posla, u ovom slučaju pranja suđa, a takođe i ne učestvuju u održavanju i poboljšanju zajednice.

Time što obavljaju poslove – izbacuju smeće, peru suđe, spremaju sobu, shvataju da moraju raditi u životu kako bi bili dio života.

Djeca kojoj su još u maloljetničkim godinama usađene radne navike i obaveze uče se nošenju sa obavezama tokom života. Ostvaruju dobru saradnju sa kolegama na poslu, sasosjećajni su jer se i sami bore za sebe i sposobni su preuzeti zadatke.

 

Pogledaj komentare (0)

Ostavi komentar

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh