Na koji način djetinjstvo utiče na oblikovanje ličnosti?

Avatar photo
oblikovanje ličnosti

Društveni razvoj je veoma dug proces koji počinje još u najranijem dobu, a upravo ta najranija dječija iskustva utiču na oblikovanje ličnosti. Psihologija je ukazala na nekoliko bitnih faktora u djetinjstvu koji mogu predvidjeti dalji razvoj osobe. Prenosimo vam nekoliko psiholoških stanovišta koja ukazuju na to kako djetinjstvo utiče na oblikovanje ličnosti tokom života.

oblikovanje ličnosti
@pinterest

Ako roditelji vode fer raspravu pred djecom, djeca se uče pozitivnoj komunikaciji

Smatra se da djeca koja su tokom djetinjstva prisustvovala žustrim raspravama i svađi u kući imaju tendenciju da pogoršaju svoje ponašanje, za razliku od djece koja su odrastala u harmoničnoj atmosferi. Međutim, to ne znači da sve rasprave treba da krijete od svoje djece. Ukoliko djeca prisustvuju fer raspravi koja uključuje argumente i kompromis, uče se zaključivanju, sklapanju dogovora kao i priznavanju grešaka.

oblikovanje ličnosti
@pinterest

Psiholog Mark Cummings ističe da kada djeca prisustvuju raspravi i vide kako roditelji rješavaju probleme, oni zapravo postaju srećniji nego što su bili prije te situacije jer na taj način povjerenje u roditelje raste. Sa druge strane, prikrivene svađe i nesporazumi čine djecu uznemirenima jer osjete problem ali ga ne vide.

Socijalne vještine u najranijem dobu mogu biti pokazatelj kasnijeg uspjeha

Dvadesetogodišnje istraživanje pokazalo je da socijalno kompetentna djeca koja sa svojim vršnjacima sarađuju bez podsticanja ili pomoći drugih, koja razumiju njihova osjećanja i rješavaju probleme sami, imaju veću vjerovatnoću da će do svoje dvadeset i pete godine završiti sve nivoe obrazovanja i zaposliti se bez ikakvih problema. Ova studija je pokazala da je pomaganje djeci da razviju društvene i emocionalne sposobnosti jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo ih pripremili za budućnost.

Možda će vas zanimati: 5 načina da svojoj djeci ukažete na važnost mentalnog zdravlja

Dječak čija je mama zaposlena biće više uključen u kućanske poslove kada postane tata

Prema istraživanima iz Harvard Business School, sinovi zaposlenih majki skloni su učesvovanju u kućanskim poslovima i drugim porodičnim obavezama kao što su čuvanje brata ili sestre, a kasnije i sopstvene djece.

Osim toga, samostalno obavljanje kućnih poslova mališanima može biti edukativno i zanimljivo.

oblikovanje ličnosti
@pinterest

Djeca kojima roditelji dozvoljavaju da donose odluke sklonija su nezavisnosti

Ukoliko kao roditelj sputavate svoju djecu u donošenju ili učestvovanju u donošenju odluka stajete na put njihove nezavisnosti. Tačnije, velika je vjerovatnoća da će ta djeca u zrelim godinama i dalje zavisiti od drugih na mnogim životnim poljima. Sumnjaće u svoje izbore, te će im za sve bitne životne odluke trebati vaše ili tuđe odobrenje.

Možda te zanima
deteta

Djeca kojoj ne nedostaje pažnje imaju veće izglede za zdrave i funkcionalne odnose u budućnosti

Studije koje je sproveo Univerzitet u Minesoti 2014. godine pokazale su da djeca koja su imala svu potrebnu pažnju i brigu roditelja nemaju poteškoća prilikom stupanja u dugoročne emotivne veze. Sve češća pojava u društvu jesu osobe, koje u ranijoj dobi nisu dobijala dovoljno pažnje, te imaju poteškoće u komunikaciji i odnosu, prijateljskom ili partnerskom, na duži period. Ovo je jedna od najtežih pojava, nastala kao posljedica toga što djetinjstvo utiče na oblikovanje ličnosti u budućnosti.

oblikovanje ličnosti
@pinterest

Djeca koja pomažu u kućanskim poslovima postaju saosjećajna, nezavisna i sklona saradnji

„Ako djeca ne peru suđe, to znači da to neko drugi radi za nih“, rekla je Julie Lythcott-Haims, bivši dekan Stanfordskog univerziteta. Ona ističe da su djeca na taj način oslobođena učenja određenog posla, u ovom slučaju pranja suđa, a takođe i ne učestvuju u održavanju i poboljšanju zajednice. Time što obavljaju poslove – izbacuju smeće, peru suđe, spremaju sobu, shvataju da moraju raditi u životu kako bi bili dio života.

Djeca kojoj su još u maloljetničkim godinama usađene radne navike i obaveze uče se nošenju sa obavezama tokom života. Ostvaruju dobru saradnju sa kolegama na poslu, sasosjećajni su jer se i sami bore za sebe i sposobni su preuzeti zadatke.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh