Najbolji fitnes trendovi koji su obilježili ovu godinu – TOP 16

Avatar photo
fitnes trendovi

Preporučenih tri treninga sedmično nije tako teško ispratiti, zar ne? Čak i trčanje od dva kilometra može učiniti da se osjećate mnogo bolje i da vam skoči endorfin. Ukoliko niste ljubitelj teretane, imate sreće, jer postoji čitava paleta novih izbora kada su u pitanju treninzi, od joge do planinarenja. Ovi fitnes trendovi jesu i biće potpuni hit u ovoj godini.

Traka za trčanje se vratila na velika vrata

Proteklih par godina su se javljali svakakvi novi fitnes trendovi, od HIIT treninga do balerina čučnjeva. Najnovija vijest je da su treneri širom svijeta u rutinu svojih polaznika vratili traku za trčanje, kao lojalnog partnera kada je u pitanju zagrijavanje.

Nove vrste HIIT treninga

Mnogi fitnes studiji počeli su da razvijaju HIIT hibridne treninge – kao što su CorePower Yoga ili Fire Yoga. Ovi treninzi omogućavaju da se premosti jaz između individualnih treninga i treninga visokog intenziteta u fitnes grupama. Ovi 45-minutni treninzi, koji miješaju kardio-stilove HIIT-a, treninga snage i joge su apsolutni hit koji ćete i vi voljeti.

Možda vam pomogne: Šta je to HIIT trening i koje su njegove prednosti.

Vazdušni fitnes

Flying Fantastic je samo jedna od novih brojnih škola za vazdušni fitnes. Nemojte da vas iznenade trake koje vise sa plafona ali i činjenica da ovi treninzi nisu nimalo laki, ma koliko izgledali zanimljivo. Balansiranje, podizanje težine tijela i pozicioniranje u vazduhu oslanja se na čitavo tijelo.

Ovaj način vježbanja može biti pozitivna promjena fitnes rutine koju već praktikujete.

trening vjezba fitness teretana djevojka

Vježbe su sve kraće i kraće

Sve je više treninga koji traju 45 minuta ili manje. Ko još ima vremena da provede dva sata u teretani na bilo koji način? Treneri širom svijeta smatraju da će ovaj trend nastaviti da raste i u 2020. godini.

Već smo vidjeli, sa pojavom intervalnog treninga visokog intenziteta (ili HIIT) u proteklih nekoliko godina, da kraći treninzi mogu biti jednako efikasni u oblikovanju tijela kao i oni duži.

U stvari, dokazano je da ove vrste treninga nude najbrže rezultate. Osim toga, ne morate da izdvajate toliko vremena da biste trenirali, što znači da je manje vjerovatno da ćete preskočiti neki trening.

Wellness festivali

Tokom protekle tri godine, wellness festivali su postali veliki biznis, a izgleda da oni rastu još više u 2019. godini. Od LoveFit-a do BLOK-ove sedmodnevne fešte u Bordeauxu – izbor je i te kako veliki. Još neki od festivala su Sweatlife, Soul Circus, Festival No.6 i FloVibe, koji kombinuju odličnu muziku sa zdravom ishranom, meditacijom i vježbama kao što su joga i pilates.

Trenirate, pa onda radite

Nakon intenzivne sesije u teretani, možda nećete biti u mogućnosti da otvorite laptop i odgovorite na e-poštu. Međutim, sve je više i više teretana koje imaju izdvojen prostor u kojem možete sjesti, uzeti kafu i obaviti neki posao. Dešava se i obrnuto, pa je sve više radnih prostora koji imaju i prostor za fitnes.

Pogledajte koje su to vježbe koje možete raditi na stolici u kancelariji.

At-home sesije

Još u septembru prošle godine, u New Yorku je osmišljen Peloton, bicikl opremljen sa 22-inčnim HD zaslonom otpornim na znojenje koji vam omogućava da podesite i doživite posebno iskustvo treninga, a da ne morate napustiti kuću.

Prostor za fitnes gdje god se okrenete

U međuvremenu, hoteli i aerodromi su reagovali na sve veću potrebu potrošača za fitnesom, integrirajući treninge u svoje ponude za putnike.

Takođe, u mnogim gradovima postoje teretane na otvorenom. O onima u Banjaluci, pročitajte u intervjuu koji smo radili sa Pavlom Đurđevićem.

vjezba u prirodi

Možda vas zanima: 7 idealnih vježbi koje treba da radite na otvorenom.

Grupni treninzi

Prema Američkom koledžu za sportsku medicinu, grupni trening koji čini više od pet ljudi stekao je posebnu popularnost u 2019. godini. Svakako, ne bez razloga. Grupni treninzi poboljšavaju socijalnost kod ljudi, što je veoma značajno danas kada je video poziv zamijenio živi razgovor.

Osim toga, ovakvi treninzi su odlični za one kojima nedostaje motivacije jer upravo će ih drugi vježbači podstaći da nastave sa izvođenjem treninga.

Možda vam bude interesantno: Vježbanje u paru će vas garantovano motivisati (VIDEO)

Nutricionističke aplikacije

Nismo sigurni za vas, ali gotovo je nemoguće ispratiti koje sve suplemente, multivitamine i proteinske napitke trebamo uzimati svakodnevno, s obzirom na činjenicu da konstantno slušamo kontradiktorne savjete zdravstvenih stručnjaka, kolega i kolegica.

Srećom, Healthspan je aplikacija koja uzima, ocjenjuje i daje vam savjete za bolju ishranu, ali i donosi personalizovane preporuke o tome koje dodatke trebate uzeti. Bez obzira na to da li vam je potrebno više kalcijuma, proteina, elektrolita ili vitamina u vašoj ishrani, aplikacija će vam dati preporuke i procijeniti koliko ćete kalorija potrošiti u zavisnosti od toga koliko je aktivan vaš životni stil.

Pročitajte: Besplatne aplikacije koje će vam pomoći pri treniranju.

Aplikacije za mjerenje koraka i pulsa

Prenosiva tehnologija je pametnija i relevantnija nego ikad prije. Tako danas imamo pametne satove, senzore brzine otkucaja srca i GPS sportske satove koji mogu pratiti broj otkucaja srca, kalorije, vrijeme sjedenja i još mnogo toga.

Ovi uređaji su izvrstan način za praćenje spremnosti. Takođe, daju vam podatke o vašem napretku tokom određenog vremenskog perioda.

fitnes trendovi smart watch

Možda te zanima
klizanje

Joga, joga, joga. Jesmo li rekli joga?

Iako nema sumnje da će klasični oblik joge uvijek biti na samom vrhu, varijacije ove drevne vještine uvode živost u ponekad ustaljenu rutinu. Ove godine viđamo časove joge na otvorenom, Aerial jogu i šta sve ne.

Trenizi bez opreme

Vježbanje samo sa svojom tjelesnom težinom je još jedan projektirani fitnes trend u ovoj godini. To znači – zbogom teretani i svim nepotrebnim rekvizitima! Naime, potpuno je moguće izraditi plan intezivnog treninga a da koristite samo tjelesnu težinu kao otpor.

Vježbe sa tjelesnom težinom uključuju povlačenje, guranje, drobljenje, plank, čučnjeve itd. Ono što je posebno dobro, mogu se izvoditi bilo kada i bilo gdje.

Možda vas zanima: Najefikasnije vježbe za snagu koje se rade bez opreme.

„Netflix and chill“ ili „Stream and workout“

Mnogi svjetski popularni fitnes treneri i ultra poznate teretane stvaraju virtualne servise stvorene za ponavljanje vođenog grupnog treninga u udobnosti i praktičnosti svog doma.

Na primjer, Les Mills On Demand putem interneta nudi pristup preko 600 vježbi, YogaWorks je stvorio biblioteku od preko 1000 joga predavanja, a marke poput Pelotona nude živu interaktivnu platformu za rad sa drugima u stvarnom vremenu.

Trening umjesto medicine

ACSM je stvorio inicijativu kojom podstiču doktore da u svaki pregled pacijenata uključe i procjene i preporuke fizičke aktivnosti.

Ovaj se trend povećava tokom godina. Pacijenti praktikuju fizičku aktivnost kao način prevencije izlječivih bolesti, umjesto da se okrenu farmaceutskim alternativama.

*Imajte na umu da informacije sadržane u ovom članku ne mogu zamijeniti savjete zdravstvenih radnika i farmaceuta.

Funkcionalni fitnes treninzi

Funkcionalni kondicioni trening je upotreba vježbe „za poboljšanje ravnoteže, koordinacije, snage i izdržljivosti za poboljšanje svakodnevnih aktivnosti”. Na primjer, čučanj je funkcionalna vježba jer može oponašati pokrete potrebne da se sagnete i podignete nešto sa poda. Ovaj trend je u porastu, dijelom zahvaljujući povećanju fitness programa namijenjenih starijim licima.

Jeste li već isprobali neki od ovih fitnes trendova? Želimo da čujemo vaše utiske.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh