Najbolji nježni pilinzi za osjetljivu kožu

Avatar photo

Pilinzi su poprilično pali u sjenku posljednjih godina, a zamijenjeni su na prvom mjestu formulama zasnovanim na kiselini. Ipak, zahvaljujući čitavom nizu novih proizvoda, pilinzi se napokon vraćaju. Najbolji dio? Najnoviji proizvodi su napravljeni specijalno za osjetljivu kožu, sa umirujućim dejstvima i njegujućim uljima.

Skloni ste crvenilu, iritaciji i drugim problemima sa licem? Samo zato što je vaša koža osjetljiva ne znači da trebate izbaciti pilinge.

Kao što objašnjava stručnjak za kožu Katie Vajt: “Tajna pronalaska najboljeg pilinga, ako imate osjetljivu kožu, je u tome da pronađete piling sa okruglastim sadržajem. Sve što ima oštre ivice, poput pilinga sa prirodnim zrnom, može oštetiti prirodnu barijeru kože. Sa druge strane, jojoba perlice su odlične za osjetljivu kožu, kao i umirujuće ulje slatkog badema, kajsije, avokada, ruže, kamilice i tamjana.”

Savršeno sredstvo za čišćenje kože može da sadrži i bambus, kesten, antioksidanse i vitamin A ukoliko je ono što vam treba nježno uklanjanje suve i ispucale kože, te stimulisanje cirkulacije. Ukoliko vam je potrebno još ubjeđivanja, Kate Kerr ide toliko daleko da kaže da ako je vaša koža osjetljiva, zapravo imate samo još više razloga da je redovno pilingujete.

“Osjetljiva koža se javlja kada se funkcija kože, koja je štiti od zagađenja i UV zračenja, ošteti i prestane da funkcioniše pravilno. Redovan piling zapravo može pomoći u smanjenju zapaljenja i, sa druge strane, osjetljivosti.”

Možda te zanima
ricinusovo ulje

Što se tiče onih sa suhom kožom, njima kao sastojak u pilingu odgovara svaka mješavina biljnih enzima i organskih ulja. Takođe su zahvalni i pilinzi sa kristalima šećera, morskom solju i morskim alimentom, zbog lakog uklanjanja nečistoća i mrtvih ćelija kože i ljepšeg tena.

Zapamtite ova zlatna pravila i nikako ne radite piling više od dva puta sedmično. “Prekomjerni piling može dovesti do hronične iritacije kože i upale, što dalje vodi do ubrzanog starenja”, kaže stručnjak za estetiku Dr Sarah Shah. “Ukoliko je vaša koža crvena ili upaljena, smanjite učestalost pilinga, ali zapamtite da isto tako korišćenje manjeg pritiska prstima može učiniti znatnu razliku. Takođe, uvijek isperite lice mlakom vodom.”

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh