Najbrži recept za bezglutenske palačinke koji ćete iznova ponavljati – samo 3 sastojka

Avatar photo
bezglutenske palačinke

Koliko puta ste pomislili da zdrave palačinke ne mogu da priđu okusu onih pravih od bijelog brašna? Varate se, jer ćete se u ovom receptu upoznati sa tri ključna sastojka koja neće narušiti vašu liniju, a uz to ćete uživati u svakom zalogaju.

Zdravije varijante palačinki su dobra opcija za one koji su alergični na gluten ili imaju celijakiju, jer u većini slučajeva i ne sadrže gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Bezglutenske palačinke mogu se napraviti od različitih sastojaka kao što su kokosov skrob, kukuruzni skrob ili rižino brašno, a koji god sastojak odaberete učinićete uslugu svom zdravlju.

Treba imati na umu da bezglutenske palačinke mogu sadržavati veće količine šećera ili soli u odnosu na palačinke sa glutenom, stoga je važno obratiti pažnju i birati one recepte sa manjim ili, u najboljem slučaju, nepostojećim procentom šećera i soli. Jednu takvu recepturu je ZdraviJa izdvojila za vas. Biće vam potrebna samo 3 sastojka, a pored vode i malog procenta soli, glavni sastojak je leća.

bezglutenske palačinke

Zašto je leće dobro uvrstiti u ishranu?

Leća je bogata proteinima, što je korisno za održavanje mišićne mase i snage. Sadrži visok stepen aminokiselina, korisnih za proizvodnju enzima i hormona. Pristunost vlakana u ovoj biljci održava zdravu probavu i reguliše stepen šećera u krvi. Biljka je bogata antioksidansima, posebno karotenoidima, flavonoidima i fitonutrijentima.

Leća je i riznica željeza, kalcijuma, magnezijuma, te cinka, što je korisno za zdravlje kostiju i zuba. Fosfor i kalij koje ima u svom sastavu pomažu u regulaciji krvnog pritiska i održavanju zdrave srčane funkcije.

Ova biljka je dobra opcija za one koji žele smanjiti unos masnoća i kalorija u ishrani, jer je niskokalorična i ne sadrži masnoće.

Jedan od najjednostavnijih načina pripreme leće je kuhanje u vodi ili supi sa dodatkom začina po želji. Nakon kuhanja, leću možete koristiti kao prilog, dodatak salatama dolme ili kao baza za jela poput humusa ili falafela. Često se koristi i kao zamjena za krompir u receptima za pire ili kao zamjena za brašno u receptima za palačinke, kolače ili tjesteninu.

Priprema palačinki

Sastojci:

  • 180 g leće
  • 300 ml vode
  • 1 mala kašika soli

Postupak:

Leću prethodno potopiti u vodu najmanje 2 sata.

Kada je leća nabubrila prebaciti je u blender i dodati vodu i so.

Izblendati dok ne dobijete smjesu konzistencije kao za klasične palačinke.

U međuvremenu zagrijati tavu (ako nije non – stick uz dodatak malo kokosovog ulja) i na zagrijanu tavu izliti smjesu za palačinke.

Možda te zanima
čaj od hibiskusa

Palačinke peći na umjereno visokoj temperaturi 2-3 minute po strani potom okrenuti i peći na drugoj strani.

Nakon pečenja prekriti krpom i pričekati da omekšaju.

Prijatno!

 

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh