Nasmijte se, danas je Međunarodni dan sreće

Avatar photo

Sitnice su te koje život čine srećnim i zato razvucite osmijeh i budite zahvalni na još jednom divnom danu koji ćete iskoristiti na najbolji mogući način kako biste usrećili sebe, ali i druge.

Međunarodni dan sreće, 20. marta proglasili su Ujedinjeni narodi 2011. godine na prijedlog Kraljevine Butan koji je prihvaćen jednoglasno i sve 193 zemlje članice su glasale za i donijele rezoluciju 66-281.

Cilj je da se “poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva”, s obzirom da je “potraga za srećom osnovni ljudski cilj”. Rezolucija preporučuje “pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorjenjavanju siromaštva i poticanju sreće i blagostanja svih naroda”.

Baš zato se pozivaju sve zemlje članice i druge međunarodne i lokalne organizacije da se “udruže u promovisanju navedenih ciljeva, te da kroz svoje djelovanje upućuju i obrazuju javnost radi podizanja svijesti o važnosti sreće, odnosno obilježavanja Međunarodnog dana sreće”.

Ideja o Međunarodnom danu sreće došla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u vrletima planine Himalaje, koja je svojevrsna kolijevka mnogih kvalitetnih globalnih duhovnih pokreta, sedamdesetih godina prošlog vijeka uveli novu mjeru nacionalnog blagostanja koja se nije mjerila u materijalnim bogatstvima nego u osjećaju sreće u narodu, poznata kao “bruto nacionalna sreća”.

Možda te zanima
prirodna sredstva za ciscenje kupatila

Budući da je 20. mart i zvanični početak proljeća, to je razlog više da budete raspoloženi.

A zanimljiva su i narodna vjerovanja koja su vezana za određene ličnosti, stvari, ili biljke. Tako se vjeruje da sreću donosi djetelina sa četiri lista, bubamara, potkovica, dimnjačar, ali i duga.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh