Naučite kako da zasadite svoj avokado

Avatar photo

Želite sopstveni avokado? Postoji nekoliko načina da ga zasadite kod kuće, a ZdraviJa je istražila kako.

Postoje dva načina da zasadite avokado: U šolji vode i u zemlji (brža metoda od prethodne), a mi ćemo ovom prilikom ove metode kombinovati. Interesantno je da se avokado može uzgojiti u kućnim uslovima i na našim prostorima, a nije nemoguće ni da uspješno zasađeno drvce da dragocjene plodove.

Trebaće vam:

  • Sjeme avokada (odvojte od posljednjeg obroka i dobro isperite)
  • Čačkalice i tegla
  • Zemlja, šljunak i saksija

Prvi korak:

Dobro očistite sjeme, tako da na njemu nema više mesa avokada. Zabodite 3 čačkalice po sredini sjemena tako da polovina sjemena bude u vodi. Poprilično je lako, zar ne? Dosipajte vodu jer se isparava i držite avokado na osvijetljenom prozoru ili napolju. On će početi da raste nakon nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Kada korijen počne da puni čašu, pažljivo sve preselite u saksiju.

Drugi korak:

Metoda zasade avokada uz pomoć zemlje je jednostavna. U saksiju stavite malo šljunka na dno i preko malo više zemlje. Zapamtite da avokado voli vodu, ali ne voli mokro tlo. Ostavite vrh sjemena nešto iznad zemlje.

Treći korak:

Poslije nekog vremena ćete primijetiti tanku stabljiku što znači da je vaš avokado uspješno zasađen i počinje rasti.

Četvrti korak (obrezivati ili ne):

Dok avokado raste, neki preporučuju da se obreže gornja krošnja da bi se razvila žbunasta biljka. Ukoliko planirate da držite avokado u kući, možda ćete željeti da ga obrežete kako bi njegova veličina bila razumna, ali i kako biste imali atraktivniju biljku.

Peti korak:

U zavisnosti od vrste avokada, ali i temperature i svjetlosti na kojoj raste, postoji mogućnost da ćete morati premjestiti vašu biljku u veću saksiju te to uradite čim veličina krošnje prevazilazi okvir saksije.

Možda te zanima
torta od meda

Šesti korak:

Avokadu je potrebno dobro zalijevanje, ali ne nekoliko puta manjim količinama vode već jednom dnevno. Najbolje je temeljno potopiti zemlju, a zatim ga ponovo potopiti vodom kada primijetite da su se zemlja i lišće počeli sušiti. Ponekad će biti dovoljno da ga zalivate i svaki drugi dan. Sve što trebate raditi jeste pažljivo posmatrati kako se lišće biljke ponaša!

Plod avokada u kućnim uslovima:

Avokado svakako može roditi u kućnim uslovma, ali rađa tek nakon nekoliko godina. Ponekad treba čekati čak 15 godina na plod! Kako bi što prije došlo do ploda, potrebno je da imate što više biljaka avokada, jer će doći do međusobnog oprašivanja, kao i bržeg razvoja pojedinačnih biljaka. Avokado voli društvo, tako da stavite najmanje dvije biljke jednu pored druge.

Srećno sađenje avokada i nadamo se da ćete uskoro imati lijepu biljku za ukrašavanje vašeg doma, ali i ukusne plodove za konzumaciju.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh