Naučite kako da zasadite svoj avokado

Avatar photo
posadi avokado

Ljubitelji avokada, imamo super ideju! Zasadite svoje stablo nakon što pojedete jedan avokado.

Zanimljivo je da se avokado može uzgojiti u kućnim uslovima i na našim prostorima, a nije nemoguće ni da uspešno zasađena biljka da dragocene plodove. Međutim, na njih ipak treba čekati dugo.

Trebaće vam:

  • Seme avokada
  • Toalet papir i vakuum vrećica
  • Čaša, mala vaza ili teglica
  • Čačkalice
  • Zemlja, šljunak i saksija

Prvi korak

Dobro očistite seme, tako da na njemu nema više mesa avokada. Umotajte seme u toalet papir i pokvasite vodom, tako da se papir zalepi za seme i da ima dovoljno vlažnosti. Sve to stavite u vakuum vrećicu, dobro zatvorite i stavite na neko tamno mesto. Nakon dve ili tri sedmice, kada seme počne da klija, izvadite ga iz vrećice.

avokado stablo

Drugi korak

Pripremite čašu, malu vazu ili teglicu i napunite je vodom. Zabodite 3 čačkalice u seme, otprilike na sredini, tako da jedna polovina semena bude u vodi (polovina na kojoj je klica), a druga vani. Poprilično je lako, zar ne? Ako imate vazu sa uskim otvorom, neće biti potrebno da seme probadate čačkalicama. Avokado držite na osvetljenom prozoru ili vani i redovno dosipajte vodu. On će početi da raste nakon nekoliko nedelja, kada bi trebalo da primetite malu stabljiku. Kada koren napuni čašu, pažljivo sve preselite u saksiju.

Treći korak

U saksiju stavite malo šljunka na dno, a preko stavite zemlju. Zapamtite da avokado voli vodu, ali ne voli mokro tlo. Ostavite vrh semena nešto iznad zemlje, a koren stavite u zemlju. Dobro pazite da prilikom presađivanja ne oštetite korenje.

Ako stablo nastavi da raste i ako se nakon nekog vremena na njemu pojave listići, to znači da je vaš avokado uspešno zasađen. U zavisnosti od vrste avokada, ali i temperature i svetlosti, postoji mogućnost da ćete nakon nekog vremena, kada biljka bude velika, morati premestiti avokado u veću saksiju.

Možda te zanima
od kuće

Četvrti korak — obrezivati ili ne

avokado kod kuce

Dok avokado raste, neki preporučuju da se obreže gornja krošnja da bi se razvila žbunasta biljka. Ukoliko planirate da držite avokado u kući, možda ćete želeti da ga obrežete, kako bi njegova veličina bila razumna, ali i kako biste imali lepšu biljku.

Peti korak — pravilna nega

Avokado voli svetlost, pa je potrebno da ga uvek držite na osvetljenom mestu, ali izbegavajte direktno sunce. Održavajte temperaturu prostorije između 20-25°C. Takođe, avokadu je svakodnevno potrebna voda, tako da dobro vodite računa o tome. Sve što treba da radite jeste pažljivo posmatrati kako se lišće biljke ponaša! Kada biljka postane dovoljno razvijena, možete je prihranjivati biljnim đubrivom, posebno tokom proleća i leta kada biljka najviše raste.

Da li avokado može dati plodove u kućnim uslovima?

Avokado može dati plodove u kućnim uslovima, ali rađa tek nakon nekoliko godina. Budite strpljivi i nastavite mu pružati odgovarajuću negu. Verujte nam da ćete čak i bez ploda uživati u uzgajanju ove divne biljke.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh