Navike koje vam mogu olakšati upravljanje finansijama

Avatar photo
navike

Svi smo barem jednom upoznali ili sreli onu jednu ženu koja odaje utisak finansijski stabilne osobe i koja tačno zna kako raspolagati s novcem. Znate o čemu pričamo – žena koja se može osloniti na svoje finansije u svakom trenutku, koja može da plati večeru u skupom restoranu bez da okom trepne i može da troši bez stresa. Dok nas sustiže onaj čuveni “kraj mjeseca” zapitamo se kako njoj to polazi za rukom? Istina je da one jednostavno imaju zdrave finansijske navike. Ako i vi želite da postanete ta žena i trošite bez stresa došli ste na pravo mjesto, ZdraviJa otkriva tajne uspjeha.

navike
@pinterest

1. Odvajajte novac za trošenje

Često možete čuti kako neko ko je finansijski uspješan sebe opisuje kao radoholičara čiji je život sve samo ne igra i odmaranje. Naravno, za uspjeh je neizbježan naporan trud i rad, ali ne smijemo zaboraviti uživati, jer u tome je ključ zadovoljstva. Upravo zato, uspješne žene imaju dio budžeta posvećen troškovima “za zabavu”. Zabavu podrazumijeva sve što vas čini srećnima, bilo da je to nova torba, odlazak kod frizera ili noćni izlazak sa prijateljima. Osim toga, ove žene praktikuju samokontrolu i izbjegavaju impulsivne kupovine.

Ovaj način rasporedjivanja finansija pomaže da se izbjegnu minusi i troškovi na bankovnom računu, u kojima se ponekad svi nađemo. Takođe, ovakvo odvajanje novca osigurava da i dalje imamo dovoljno sredstava za svoje životne troškove. Pravilo 50/30/20 moglo bi da vam pomogne kod raspodjele budžeta. Ovo pravilo kaže da 50% vaših prihoda treba da ide na troškove života, 30% na “zabavu”, a 20% na štednju i investicije.

2. Vodite brigu o svojim finansijama

Još jedna zajednička stvar ovim ženama jeste činjenica da one vode brigu o finansijama, znaju gdje njihov novac odlazi i dolazi, a sve to jer redovno prate svoje prihode i troškove. Iako je mnogo toga u životu van naše kontrole, finansije ne bi trebalo da budu jedna od tih stvari. Provjeravajte i kontrolišite svoj budžet, prilagođavajte se po potrebi i obavežite se na redovno plaćanje računa koje imate kako vam se ne bi nagomilavali dugovi zbog propuštenih plaćanja. Ovo samo po sebi za vaše finansije znači veliko rasterećenje.

3. Bogatstvo duha

Manifestacija kroz način razmišljanja i utjelovljenje osobe kakva ste na putu da postanete neizbježna je praksa za svaku uspješnu ženu. Umjesto da se fokusiraju na spoljnu vrijednost, uspješne žene prioritet daju unutrašnjoj vrijednosti, kako bi podigle svoje samopouzdanje i stvorile bogat mindset. To je ono što one projektuju u svijet.

navike
@pinterest

Pročitajte i ovo: Kako praktikovati svjesnost tokom čitavog dana

4. Štedite svakodnevno

Popularno je mišljenje kako ušteda novca može da ima negativan kontekst, upućuje na ustručavanje i nemaštnu. Ipak, uspješne žene se ne slažu sa tim, one sebe neće lišiti zadovoljstva kada izađu, upravo zato što su uštedjele dovoljno da priušte sebi taj užitak. Ove žene prioritet daju štednji u svakodnevnom životu i aktivnostima, kako bi kasnije mogle da ubiru plodove svoga rada bez grižnje savjesti.

Možda te zanima
sta je pomodoro tehnika

Ako ste izašli na prijateljima na večeru, u redu je da se počastite s onim preukusnim jelom koje vam se nudi na meniju – ne treba mariti o novcu, on je tu da bismo se dobro proveli. Sa druge strane, potrudite se da u ostatku nedelje provedete više vremena kuhajući ručak samostalno. Na taj način održavate balans i svjesno i odgovorno raspolažete sa svojim finansijama.

5. Pažljivo trošite

Možda će vam zvučati kao kliše, ali istina je – oni koji imaju više novca, nisu rasipnici. Takve ljude odlikuje svjesnost toka novca, daju sebi slobodu da troše na sve što za njih ima određeni značaj, ali ako nešto ne žele, neće to ni kupiti, ma koliko pristupačno im bilo. Dakle, iza svake kupovine koju obave postoji predumišljaj, a ova samosvijest im pomaže da smislenije troše.

Uz malo truda i posvećenosti, i vi možete postati ta žena. Stres na off, fokus na ono što možete kontrolisati!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh