Njega ruku u hladnim danima

Avatar photo
njega ruku

Kožu lica možete podmladiti na velik broj načina, ali sa kožom na rukama je već malo teže, jer je dosta izložena vanjskim uticajima, a jako je tanka i osjetljiva. Moramo priznati da su nam ruke svima trenutno nevjerojatno suhe zbog iscrpnog pranja i dezinfikovanja. Njega ruku je jedna od najučestalijih u hladnijim danima. Potrudite se važe ruke ostanu njegovane uz ovih par savjeta koje vam nudi ZdraviJa.

Sve su ovo recepti za suhe i ispucale ruke, neizbježni ako želimo izbjeći oštećenu i bolnu kožu. ZdraviJa je istražila koji su to gotovo svakodnevni trikovi i načini na koje možete sačuvati i njegovati vašu kožu na rukama.

Pranje ruku

Jasno nam je svima da je pranje ruku neizostavno. Ipak, možete birati da ruke perete nježnim sapunima koji ne sadrže štetne sastojke koje će dodatno isušiti kožu ruku.

Koristite sapune koji sadrže hidratantne sastojke, kao što su glicerin ili shea butter. Takođe, nemojte koristiti maramice za dezinfekciju ruku koje sadrže alkohol.

Takođe, ne preskačite sušenje ruku. Iako možda mislite da više vode na rukama znači više vlage, u ovom je slučaju važno osigurati da ruke u potpunosti osušite nakon svakog pranja. Voda može isprati lipide u kožnoj barijeri, a oni su ključni za održavanje dobre hidratacije.

Zaštitite ruke kada čistite

Drugi korak u očuvanju mladolikosti kože ruku jeste njihova zaštita prilikom čišćenja.

Poželjno je nositi gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od hemijskih sredstava i tople vode kada čistite. Preporučuje se da povremeno koristite masku za ruke ukoliko vam je koža pretjerano suva. Na ruke namažite vazelin i navucite pamučne rukavice i ostavite ih tako najmanje 10 minuta, a možete i tokom noći.

Krema za ruke

Steknite naviku da redovno koristite kremu za ruke.

Nove formule pomažu u smanjenju pjega nastalih usljed sunca, i naboranog izgleda. Da biste uklonili staračke pjege koristite kreme koje sadrže korijen likorice (sladić) i vitamin C, a da bi vam se koža manje providjela i vidjele vene, koristite vitaminske kreme i serume sa hijaluronskom kiselinom. Odlične su i kreme koje u sebi sadrže bijeli i zeleni čaj koji su odlični antioksidansi.

njega ruku

 

Nahranite nokte

Biotin, oblik vitamina B kojeg ima u orasima, lososu i avokadu, pomaže da nokti budu čvrsti. Zato koristite kreme sa ovim sastojcima, ali i sa retinolom kada sljedeći put budete njegovali svoje nokte.

Izaberite boju laka za nokte koja vam pristaje

Kao što je slučaj sa šminkom, tako i boja laka za nokte može odgovarati ili ne odgovarati vašem tenu. U principu, trebalo bi da koristite boje koje će vašu boju kože učiniti toplijom. Za to su pogodne neutralne i pink nijanse, kao i tamnoljubičaste nijanse.

Možda te zanima
SPF

Zanoktice

Potrebno je da se oslobodite mrtvih dijelova kože tako što ćete prvo utrljati kremu ili ulje za zanoktice, potom ih uz pomoć štapića pogurati unazad. Pažljivo odsijecite samo stvrdnute dijelove, ali nikako nemojte sjeći cijele zanoktice.

Odmorite nokte

Bar jednom mjesečno nemojte nositi lak na noktima dva do tri dana, pustite ih da se odmore i “prodišu”.

Nokti požutjeli od laka dodaju nekoliko godina vašim rukama. Kako da uklonite žutilo s noktiju? Iscijedite pola limuna u činiju sa toplom vodom i držite u tome potopljene nokte deset minuta.

Zaštita od sunca je u svakom godišnjem dobu važna

S obzirom da je sunce i u hladnijim danima jako, trebalo bi da se opremite i jednom kremom za ruke sa zaštitnim faktorom. Ruke su osjetljive na sunčevo zračenje isto koliko i lice. Ultraljubičasti zraci prouzrokuju smeđe tačkice i uništavaju kolagen, usljed čega koža postaje izborana.

Stavite svoju kremicu u torbu i prilikom izlaska na sunce namažite ruke.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh