Nutricionisti objašnjavaju: Da, voće vam zaista može pomoći da izgubite kilograme

Avatar photo

Evo dobrih vijesti za vas koji volite bobičasto voće, kruške i jabuke: Definitivno ih ne morate isključiti iz ishrane ukoliko ste se odlučili da skinete kilograme. Istina je da voće sadrži ugljene hidrate i prirodni šećer. Međutim, postoje razlozi zašto svakodnevno trebate jesti voće, čak i kada ste u procesu mršavljenja. Ključ je da voće jedete strateški. Ukoliko to činite, ono vam čak može pomoći da izgubite kilograme.

Prirodne supstance u voću koje uključuju vitamine, minerale, antioksidante, vlakna i probiotike su nevjerovatno dobre za vas, ne samo zbog zaštite od hroničnih bolesti, već i za upravljanje težinom. Čak i ako jedete puno povrća, nećete uspjeti nadoknaditi jedinstvene antioksidante koje pružaju voćke. Jedna studija je otkrila da su odrasli i gojazni odrasli koji su jeli više voćki doživjeli veći gubitak težine nego oni koji nisu. Druga studija, koja je pratila više od 130.000 odraslih, starijih od 24 godine, otkrila je da je konzumiranje voća povezano sa poboljšanim gubitkom težine tokom vremena.

Voće zapravo pomaže u povećanju sitosti i zadovoljava slatku žudnju, te smanjuje želju za namirnicama poput slatkiša ili peciva. Voće takođe ima tendenciju da zamijeni veće kalorijske unose, dok je povrće obično samo prilog. Drugim riječima, mnogo je vjerovatnije da ćete izabrati jabuku, a ne brokoli umjesto kolačića, i ta zamjena može vam pomoći da ograničite ukupne kalorije i izbjegnete dodatni šećer, koji je glavni krivac kada je u pitanju povećanje tjelesne mase.

Prirodni šećer u voću je mnogo manje koncentrisan, te razblažen vodom i nizom ključnih hranljivih materija. Na primjer, cijela narandža ima oko 17 grama ugljenih hidrata, od kojih je oko 12 prirodnog šećera. Ipak, ona takođe isporučuje tečnost, 12% vaših dnevnih potreba za vlaknima i skoro 100% preporučene količine vitamina C, zajedno sa vitaminima B, kalijumom i supstancama poput hesperidina, za koje se pokazalo da pomažu u smanjenju krvnog pritiska i holesterola.

Uporedite to sa jedom kašičicom šećera koja sadrži 16 grama ugljenih hidrata i nema hranljivih materija. U suštini, cijela, svježa voćka i vještački šećer jednostavno ne pripadaju istoj kategoriji.

Naravno, to ne znači da možete jesti neograničene količine voća. Voće sadrži ugljene hidrate, a posao ugljenih hidrata je da povećaju aktivnost ćelija. Kada jedete više ugljenih hidrata nego što možete potrošiti, čak i voća, neupotrebljeni višak može ili nahraniti postojeću masnoću ili stvoriti nove masne ćelije.

Iz tog razloga ukupni unos ugljenih hidrata, uključujući i voće, treba da odgovara zahtjevima vašeg organizma, koji su zasnovani na visini, idealnoj težini, polu, godinama i nivou fizičke aktivnosti. Većina ljudi sebi može priuštiti da pojede dvije voćke dnevno (ili više ako su viši ili aktivniji), a jedna porcija treba biti količina koja staje u šolju za jogurt, ili jedan komad veličine lopte za bejzbol.

Možda te zanima
Sama

Postavlja se pitanje: Kada jesti voće? Velika posuda grožđa kasno naveče dok gledate TV ili surfate internetom nema mnogo smisla jer je tada vaša potreba za energijom niska. Umjesto toga, unosite voće sa obrocima i užinama koje konzumirate prije onih aktivnijih sati u danu. To može značiti da trebate pojesti malu bananu 20 ili 30 minuta prije treninga, ili bobičasto voće u doručku, prije nego što krenete na posao. Takođe, uparite jabuku sa bademovim puterom u popodnevnim satima kako biste dobili energiju za ostatak dana.

Što se tiče vrste voća, pokušajte da unosite samo odgovarajuće sorte kako biste izložili svoje tijelo najširem spektru hranljivih sastojaka i antioksidanata. Na primjer, dok je lubenica bogata brojnim zdravim supstancama, uživati u njoj je pametno samo u toku sezone, pošto jedna šolja lubenice izrezane na kocke sadrži manje od 50 kalorija, a pruža vitamin C, kalijum i antioksidante vezane za antiinflamaciju, zaštitu protiv bolesti srca i poboljšanje izdržljivosti. Dakle, uvijek je bitno da birate sezonsko, svježe voće.

Da sumiramo, voće je nevjerovatno hranjivo i nije nužno loše za smanjenje težine. Njegov uticaj na vašu težinu zavisi od toga kada ga konzumirate i koliko. Izostanak voća u potpunosti može vas unazaditi kada je u pitanju gubitak težine i negativno uticati na vaš ukupan wellness. Umjesto toga, napravite balans kako biste iskoristili sve prednosti voća, a i dalje ostvarili svoje fitness ciljeve!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh