Od čega su napravljeni nokti i nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali

Avatar photo

Svako od nas želi da ima čvrste, lijepe, zdrave i njegovane nokte. Da li ste se ikada zapitali od čega su napravljeni nokti, odakle zapravo rastu, da li brže rastu nokti kod žena ili muškaraca?

Odgovore na ova i još poneko zanimljivo pitanje donosimo u nastavku teksta.

Nokti su napravljeni od keratina

Keratin je vrsta proteina koji formira ćelije koje čine tkivo u noktima i drugim dijelovima tijela. Od izuzetnog je značaja za zdravlje vaših noktiju, jer ih štiti od oštećenja, te ih čini čvrstim i otpornim.

Vidljivi dio nokta je u stvari mrtav

Nokti počinju da rastu ispod kože. Kako rastu nove ćelije, one guraju stare kroz vašu kožu. Dio koji je vidljiv sadrži mrtve ćelije. Zato vas ne boli kada siječete vrhove vaših noktiju.

Nokti na rukama narastu oko 3,5 milimetara svakog mjeseca

Nokti na nogama, s druge strane, narastu za oko 1,5 milimetara za isto to vrijeme. Ovo je neki prosjek za zdravu odraslu osobu. Ono što u stvari utiče na rast noktiju je još i to na koji način se hranite i koliko vodite brigu o noktima.

Muškarcima nokti brže rastu nego ženama

Isto važi i za kosu kod muškaraca. Jedan od izuzetaka je kada je žena trudna, pa je tada moguće da joj nokti i kosa rastu brže nego kod muškarca.

Godišnja doba utiču na rast noktiju

Nokti brže rastu ljeti, nego zimi. Nije obavljeno mnogo istraživanja na ovu temu, ali jedno je dokazalo da hladno vrijeme usporava rast noktiju.

Na rast noktiju utiče i to koliko koristite ruke

Ako često koristite ruke, kao što je na primjer svakodnevno tapkanje na tastaturi, vaši nokti su manje skloni oštećenjima. Koristeći često ruke, stimulisaćete cirkulaciju krvi u rukama, što će stimulisati i rast noktiju.

Boja noktiju se može mijenjati u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja

Možda te zanima
digitalni detoks zdravija vodic

Oko 10% svih dermatoloških stanja su vezani za nokte. Žuti, smeđi ili zeleni nokti obično znače da imate gljivičnu infekciju. U nekim slučajevima, žuti nokti su simptom stanja štitne žlijezde, psorijaze ili dijabetesa.

Bijele tačke na noktima nisu znak da vam nedostaje kalcijuma

Bijele tačke ili linije su uglavnom izazvane manjim povredama nokta, kao što je na primjer kada ih grickate. Te tačkice su uglavnom bezopasne i vjerovatno će nestati izrastanjem nokta.

Stres zaista može uticati na vaše nokte

Stres može prouzrokovati da nokti rastu sporije ili čak privremeno prestanu da rastu. Kada ponovo počnu da rastu, možda ćete imati horizontalne linije preko vaših noktiju. Obično su bezopasne i vremenom će izrasti.

Zanoktice imaju svrhu

Zanoktica na vašem noktu u stvari predstavlja zaštitu od bakterija za novi nokat koji raste. Zato zanoktice ne biste trebali sjeći, jer ćete tako ukloniti važnu prepreku koja sprečava potencijalnu infekciju.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh