11 zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali o noktima

Avatar photo
vazne cinjenice o noktima

Svako od nas želi da ima čvrste, lepe, zdrave i negovane nokte. Ali, da li ste se ikada zapitali od čega su zapravo napravljeni ti mali, ali važni delovi našeg tela? Odakle oni rastu i da li postoji razlika u rastu noktiju kod žena i muškaraca?

Odgovore na ova i još poneko zanimljivo pitanje donosimo u nastavku teksta.

1. Nokti su napravljeni od keratina

Nokti su sagrađeni od keratina, specifičnog proteina koji tvori ćelije u noktima i drugim delovima tela. Ovaj protein je od ključnog značaja za zdravlje noktiju jer ih štiti od oštećenja i doprinosi njihovoj čvrstini i otpornosti.

2. Vidljivi deo nokta je u stvari mrtav

zdravi nokti

Ono što vidimo kao spoljašnji deo nokta zapravo su mrtve ćelije. Nokti počinju da rastu ispod kože, a kako se nove ćelije formiraju, one guraju stare ćelije kroz površinu kože, stvarajući vidljivi deo nokta koji sadrži mrtve ćelije. Zbog toga ne osećamo bol kada režemo nokte.

3. Nokti na rukama narastu oko 3,5 milimetra svakog meseca

Brzina rasta noktiju varira – nokti na rukama rastu oko 3,5 milimetra svakog meseca, dok nokti na nogama rastu sporije, za oko 1,5 milimetara mesečno. Ishrana i briga o noktima takođe mogu uticati na brzinu rasta.

4. Muškarcima nokti brže rastu nego ženama

Zanimljivo je da nokti rastu brže kod muškaraca nego kod žena, slično kao i kosa. Međutim, postoji izuzetak: tokom trudnoće, ženama često brže rastu nokti i kosa.

5. Godišnja doba utiču na rast noktiju

cinjenice o noktima

Još jedna zanimljivost je da godišnja doba utiču na rast noktiju. Uglavnom, nokti brže rastu tokom leta u poređenju sa zimom, jer hladnije vreme može usporiti njjihov rast.

6. Na rast noktiju utiče i to da li radite manualni posao

Ako obavljate posao na kojem mnogo koristite ruke, kao što je, na primer, svakodnevno tapkanje na tastaturi, vaši nokti su manje skloni oštećenjima. Naime, aktivno korišćenje ruku može poboljšati cirkulaciju krvi u rukama i podstaći rast noktiju, čineći ih manje podložnim oštećenjima.

7. Boja noktiju se može menjati u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja

Boja noktiju može biti pokazatelj zdravstvenog stanja. Na primer, žuti, smeđi ili zeleni nokti obično ukazuju na gljivičnu infekciju. U nekim slučajevima, žuti nokti su simptom stanja štitne žlezde, psorijaze ili dijabetesa.

rast noktiju

8. Bele tačke na noktima nisu znak da vam nedostaje kalcijuma

Bele tačke na noktima, poznate kao leukonihija, nisu povezane sa nedostatkom kalcijuma, već su uglavnom posledica manjih povreda ili trauma na noktu.

Najčešći uzrok belih tačaka su manje povrede matriksa nokta, dela gde nokat raste. To može uključivati udarce, pritisak ili oštećenja uzrokovana grickanjem noktiju.

Možda te zanima
spavanje sa carapama

Bele tačke mogu nastati kao reakcija na lak za nokte, aceton ili druge hemikalije koje dolaze u kontakt sa noktima.

9. Stres zaista može uticati na vaše nokte

Stres može učiniti da nokti rastu sporije ili čak privremeno prestanu da rastu. Kada ponovo počnu da rastu, na njima se mogu pojaviti horizontalne linije. Obično su bezopasne i vremenom će nestati.

10. Zanoktice imaju svrhu

cinjenice nokti

Zanoktica na vašem noktu u stvari predstavlja zaštitu od bakterija za novi nokat koji raste. Zato zanoktice ne biste trebali seći, jer ćete tako ukloniti važnu prepreku koja sprečava potencijalnu infekciju.

11. Nokti na dominantnoj ruci brže rastu

Nokti na dominantnoj ruci obično rastu brže. Ako ste desnoruki, verovatno će vam nokti na desnoj ruci rasti brže nego na levoj, i obrnuto. To se dešava zbog češćeg korišćenja dominantne ruke, što poboljšava cirkulaciju krvi u toj ruci i podstiče rast noktiju. Ova povećana cirkulacija obezbeđuje bolji dotok hranjivih materija i kiseonika, što može doprineti bržem rastu noktiju.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio zanimljiv, savetujemo vam da pročitate i kako prepoznati i rešiti probleme s noktima.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh