Odsutnost čini da teže vidimo lijepe stvari

Avatar photo

Znajte da se morate doslovno fokusirati na lijepe stvari. Nauka je to potvrdila – ljepota je u očima posmatrača, ali on mora zaista da gleda.

Ovo je poruka fascinantne studije u Current Biology. Psiholozi sa New York University, Denis Pelli i Aenne Brielmann zamolili su učesnike da sami prijavljuju količinu zadovoljstva koje su osjećali i ljepotu koju su doživjeli dok su gledali lijepe slike, neutralne slike (Ikea katalog), jeli slatkiše ili držali plišanog medu.

Potom su ponovili eksperiment, ali sa mješavinom različitih distrakcija. Slušali su slučajni niz slova, a zatim su morali pritisnuti taster kada bi čuli slovo koje je ponovljeno. Ovakvo ometanje nije mnogo uticala na zadovoljstvo, otkrili su istraživači, ali je potkopalo doživljaj ljepote. Drugim riječima, slanje poruka mobilnim telefonom ili dopisivanje na društvenim mrežama vas neće omesti da uživate u svom omiljenom Snickers-u, ali će vam otežati uživanje u ljepoti umjetnosti, na primjer.

Iako će biti potrebno više istraživanja kako bi se ovakvi zaključci potvrdili, rezultat ove studije pokazao je da cijenjenje ljepote zahtijeva više pažnje nego samo doživljavanje zadovoljstva, a to je dodatni dokaz da ako želite živjeti estetski bogat život, morate sebi dozvoliti da apsorbujete sve što je po vašem mišljenju lijepo, bilo da je to Moneova slika, druga sezona vaše omiljene serije, ili NBA play-off.

Možda te zanima
slusanje muzike benefiti

Koncentracija bi trebala da vam pomogne da sve što vidite i doživite lijepim, zapravo i zapamtite. Dakle, ako stvarno želite da se odmarate uz taj zalazak sunca, možda biste ipak trebali zadržati svoj mobilni telefon u torbi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh